Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 126 (5333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reţinerea de 24 ore rămâne în vigoare, cercetarea şi judecarea de regulă în libertate

Marţi, 4 Iunie 2013 (16:54:04)

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a menţinut, marţi, actualele prevederi privind reţinerea maximă de 24 de ore a persoanelor, iar în cazul arestării preventive a fost introdusă noţiunea că cercetarea şi judecarea cauzelor penale se face de regulă fără privarea de libertate a persoanei.

"Cercetarea şi judecarea în procesul penal se face fără privarea de libertate. În mod excepţional şi motivat arestarea preventivă se dispune de judecător în condiţiile legii şi numai în cursul procesului penal", prevede amendamentul adoptat cu 18 voturi "pentru" şi 2 abţineri în cazul articolului 23, alineatul 4 din Constituţie.

În forma actuală a Legii fundamentale se precizează că "arestarea preventivă se dispune de judecător şi numai în cursul procesului penal".

De asemenea, la nivelul comisiei de revizuire a Constituţiei a fost menţinută prevederea conform căreia "reţinerea nu poate depăşi 24 de ore".

Membrii comisiei de revizuire au adoptat şi un amendament propus de Forumul Constituţional prin care autorităţile sunt obligate să prezinte motivele "conducerii administrative" în mod similar cu situaţia reţinerii sau arestării.

"Celui condus administrativ, reţinut sau arestat i se aduc de îndată la cunoştinţă, în limba pe care o înţelege, motivele conducerii adminstrative, ale reţinerii sau ale arestării, iar învinuirea, în cel mai scurt termen; învinuirea se aduce la cunoştinţă numai în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu", prevede amendamentul adoptat în comisie.

În forma actuală, aducerea la cunoştinţă a motivelor din partea organelor statelor este prevăzută doar în cazul reţinerii sau arestării: "celui reţinut sau arestat i se aduc de îndată la cunoştinţă, în limba pe care o înţelege, motivele reţinerii sau ale arestării, iar învinuirea, în cel mai scurt termen; învinuirea se aduce la cunoştinţă numai în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu".

De asemenea, membrii comisiei parlamentare au adoptat un amendament propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu prin care sunt completate actualele prevederi ale Constituţiei prin introducerea unui nou alineat la articolul 23: "Este interzisă folosirea probelor obţinute în mod ilegal".

În plus, un alt amendament propus de Forumul Constituţional şi adoptat introduce dreptul părţilor în cadrul unui proces de a beneficia de timpul necesar pregătirii apărării.

Astfel, articolul 24, alineatul 2 va prevedea că "în tot cursul procesului, părţile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu şi de a dispune de timpul şi înlesnirile necesare pentru pregătirea apărării", spre deosebire de actuala formă a Constituţiei: "În tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reţinerea de 24 ore rămâne în vigoare, cercetarea şi judecarea de regulă în libertate.
 Vizualizări articol: 764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reţinerea de 24 ore rămâne în vigoare, cercetarea şi judecarea de regulă în libertate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei