Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 83 (5290)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Duşa,omologului afgan: Pot fi pregătiţi şi chiar formaţi ofiţeri în instituţiile române de instruire

Miercuri, 10 Aprilie 2013 (15:06:42)

Ministrul Apărării Mircea Duşa a transmis omologului afgan că un sprijin direct pe care România îl poate oferi privind creşterea calitativă a Armatei Naţionale Afgane poate fi pregătirea şi formarea unui număr de ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari în instituţiile române de formare şi instruire.

MApN a transmis, miercuri, un comunicat de presă privind reuniunea bilaterală cu ministrul afgan al apărării, Bismillah Khan Mohammadi.

"În acest context, Mircea Duşa a reiterat sprijinul pe care România îl acordă şi îl va acorda Afganistanului pentru stabilitate şi securitate în cadrul instituţional al Alianţei Nord Atlantice. România va rămâne angajată şi după 2014 în consolidarea securităţii statului afgan, în cadrul viitoarei misiuni NATO. Un sprijin direct pe care România îl poate oferi în spiritul creşterii calitative a Armatei Naţionale Afgane poate fi pregătirea şi chiar formarea unui număr de ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari în instituţiile române de formare şi instruire, «care se bucură de recunoaştere şi apreciere internaţională», a transmis Mircea Duşa. Această ofertă a fost acceptată de ministrul afgan, urmând ca un acord, în acest sens, să fie elaborat în viitorul apropiat", menţionează sursa citată.

Potrivit comunicatului, Bismillah Khan Mohammadi a mulţumit României pentru sprijinul acordat de către trupele româneşti în procesul de instrucţie şi a apreciat profesionalismul de care Armata română dă dovadă, conform cerinţelor misiunii NATO.

MApN precizează că este pentru prima dată când un ministru al apărării român se întâlneşte cu ministrul afgan al apărării.

Ministrul Mircea Duşa a lansat o invitaţie ministrului afgan de a vizita România, ocazie cu care se pot discuta şi posibile parteneriate de cooperare legate de segmentul industriei de apărare, împreună cu instituţiile abilitate ale statului român, se mai arată în comunicat.

La Kabul, la comandamentul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), ministrul Mircea Duşa s-a întâlnit cu generalul-locotenent Nick Patrick Carter, locţiitor al comandantului ISAF şi adjunctul reprezentantului special civil al NATO, Andrew W. Steinfeld. În cadrul întâlnirii, generalul-locotenent Carter a mulţumit României pentru importanta contribuţie la operaţia NATO de stabilizare şi asistenţă, prezentând evoluţia la zi a situaţiei. De asemenea, a fost abordată problematica viitoarei misiuni NATO, sarcinile acestei misiuni şi provocările la care trebuie să răspundă, menţionează MApN.

De la Kabul, deplasarea a continuat la Kandahar, unde ministrul a vizitat tabăra de tranzit, elementul naţional de sprijin, compania de protecţie a forţei care participă la securizarea bazei şi a avut întâlniri cu militarii din aceste structuri. Cu această ocazie, acesta a verificat starea de funcţionare a tehnicii ce urmează să fie dislocată, "rezultatele fiind bune", precizează sursa citată. Facilităţile de instruire pentru recunoaşterea dispozitivelor explozive improvizate şi simulatorul M Roller au fost în atenţia delegaţiei.

O altă întâlnire a fost cea cu generalul-maior Robert B. Abrams, RC-South şi cu generalul de brigadă John L. Dolan, comandantul bazei Kandahar. Aceştia au apreciat activitatea militarilor români şi au prezentat evaluarea situaţiei actuale.

MApN menţionează că ministrul Apărării, Mircea Duşa, a efectuat marţi o misiune în Afganistan, împreună cu o delegaţie militară formată din şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, general-maior Marian Hăpău, locţiitorul şefului SMG, general-locotenent Valeriu Nicuţ şi comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, general-locotenent Cătălin Zisu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duşa,omologului afgan: Pot fi pregătiţi şi chiar formaţi ofiţeri în instituţiile române de instruire.
 Vizualizări articol: 761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duşa,omologului afgan: Pot fi pregătiţi şi chiar formaţi ofiţeri în instituţiile române de instruire0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei