Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 83 (5290)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Controale

Primăria Rădăuţi colcăie de nereguli la achiziţiile publice efectuate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria municipiului Rădăuţi pare să fi devenit polul neregulilor în ceea ce priveşte modul în care sunt cheltuiţi banii publici. O comisie de control formată în urma unui ordin al prefectului judeţului Suceava, Florin Sinescu, a găsit nereguli la nu mai puţin de 13 obiective de investiţii realizate de Primăria Rădăuţi, valoarea totală a acestora fiind de peste 2,5 milioane de euro. Primăria Rădăuţi este condusă de Aurel Olărean, principalul ordonator de credite, acesta fiind la cel de-al doilea mandat de primar al municipiului.

La finalul verificărilor, membrii echipei de control au apreciat că neregulile constatate la Primăria Rădăuţi întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual la legea contabilităţii, încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, emiterea de acte administrative sau de altă natură care servesc interese de grup sau clientelare, administrare defectuoasă sau frauduloasă a patrimoniului public şi privat al autorităţii publice, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz de putere, deturnare de fonduri şi incorectitudine în luarea unei decizii la nivel public.

Potrivit prefectului judeţului Suceava, toate aceste constatări au fost trimise spre a fi analizate şi pentru a dispune în consecinţă către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Suceava.

 

Comisia de control a găsit nu mai puţin de 13 nereguli în contractele Primăriei Rădăuţi

Verificările la Primăria Rădăuţi au început la mijlocul lunii martie a.c., în urma unei sesizări pe care consilierul local rădăuţean Tiberiu Maerean a depus-o la Prefectura Suceava. Maerean a reclamat modul în care Primăria Rădăuţi a încheiat mai multe contracte cu diverşi agenţi economici. În aceste condiţii, prefectul a emis un ordin prin care aceste contracte au fost verificate de o comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii, Prefectura, Garda Financiară Suceava, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia Regională în Construcţii Nord-Est şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava. Florin Sinescu a arătat că în urma verificărilor efectuate, potrivit notelor de constatare întocmite de comisia de control, a rezultat că în cazul a 13 obiective de investiţii, Primăria Rădăuţi nu a respectat legislaţia în vigoare, respectiv Legea 215/2001 privind administraţia publică locală, Legea 50/1991 republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, Legea 350/1991 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii cu modificările şi completările ulterioare şi Legea 273/2007 privind finanţele publice locale.

Florin Sinescu a arătat că în urma verificărilor, membrii comisiei de control au constatat nu mai puţin de 13 nereguli în modul în care Primăria Rădăuţi a implementat contracte de achiziţie publică. Membrii comisiei au constatat că primăria nu a făcut o estimare a valorii contractului de achiziţii, a declanşat procedura de contractare fără prevederi bugetare sau se folosesc acte adiţionale pentru creşterea valorii contractelor de achiziţie publică cu până la 50% din valoarea iniţială, în aceeaşi zi sau la câteva luni de la încheierea contractului.

 

Consiliul Local Rădăuţi nu există pentru conducerea Primăriei

Mai multe nereguli constatate în urma acestor verificări vizează modul în care conducerea Primăriei Rădăuţi ignoră Consiliul Local al acestui municipiu sau încalcă hotărârile luate de către acesta. În raportul încheiat de comisia constituită prin ordin al prefectului se precizează că în cazul unor contracte nu au fost supuse aprobării Consiliului Local oportunitatea şi prioritizarea lucrărilor de achiziţii publice. De asemenea, Consiliul Local Rădăuţi nu a aprobat unele contracte sau acte adiţionale şi nici documentaţiile tehnico-economice. Mai mult, în raport se arată că „prin abuz de funcţie” au fost modificate hotărârile adoptate de către consilierii locali rădăuţeni. Membrii comisiei arată că în urma controalelor la Primăria Rădăuţi s-a constatat că nu se specifică clar în unele contracte locul unde se execută lucrările, recepţia lucrărilor nu se face conform prevederilor legale, nu se eliberează  autorizaţii  de construire, iar primăria recurge permanent la divizarea valorii lucrărilor ce fac obiectul achiziţiei publice, şi angajează, lichidează, ordonanţează şi supune la plată lucrări care depăşesc prevederile bugetare. Nu în ultimul rând, printre neregulile constatate se enumeră şi deturnarea fondurilor publice în cazul unor investiţii realizate de către Primăria Rădăuţi.

 

Contractul pentru întreţinerea şi repararea străzilor a fost încheiat fără respectarea prevederilor legale

Seria neregulilor prezentate de raportul comisiei de control începe cu lucrările de construcţie la un bloc de locuinţe sociale cu 20 de apartamente. În acest caz, contractul are o valoare totală de 3.463.018,60 lei cu TVA, fiind încheiat pentru perioada 14 iunie 2010 – 31 decembrie 2013, membrii comisiei constatând că nu au fost respectate prevederile legale.

De asemenea, investiţia în reamenajarea parcului zoo din Rădăuţi, în valoare de 1.307.077,59 lei cu TVA inclus, a fost suplimentată cu suma de 226.164,52 lei cu TVA inclus, fără aprobarea Consiliului Local.

Fără respectarea prevederilor legale a fost realizată şi investiţia „Lucrări de extindere a imobilului Primăriei municipiului Rădăuţi, respectiv Casa Căsătoriilor”, valoarea fiind de 220.550,62 lei cu TVA.

În raport se mai precizează că fără respectarea legislaţiei în vigoare a fost derulat şi proiectul „Lucrări de întreţinere şi reparaţii la străzi şi trotuare modernizate din Municipiul Rădăuţi, judeţul Suceava”, valoarea totală a contractelor fiind de 3.160.355,91 lei, aceeaşi neregulă fiind menţionată şi la contractul de lucrări din anul 2011, „Lucrări de amenajare a unei piste pentru biciclişti”, în valoare totală de 14.958 euro cu TVA inclus.

„De asemenea, Contractul nr. 18.486/20.12.2010 ce a avut ca obiect <lucrări de terasamente amenajare platformă şi împrejurimi cu parapeţi din beton în zona CEC aparţinând domeniului public>, pentru valoarea totală de 60.000,00 lei cu TVA 24% inclus, este identic cu Contractul nr. 9283/24.06.2011 ce a avut ca obiect <lucrări de terasamente amenajare platformă şi împrejurimi cu parapeţi din beton în zona CEC aparţinând domeniului public>, executate de către aceeaşi firmă, pentru valoarea totală de 3.100,00 lei cu TVA. Prin fals intelectual şi uz de fals, pentru acelaşi obiectiv s-au încheiat două contracte cu acelaşi obiect principal al contractului”, se menţionează în raportul comisiei de control.

 

Primăria Rădăuţi a suplimentat cu peste 320.000 de lei valoarea unui contract

În cazul unei alte investiţii, pentru pavarea unor trotuare, în valoare de 304.170,16 lei, au fost încheiate două contracte cu aceeaşi societate la interval de trei luni, cu acelaşi obiect al contractului.

Membrii comisiei au mai constatat că Primăria Rădăuţi a încheiat trei contracte identice privind vânzarea de plante pentru amenajare spaţii verzi, în sumă totală de 57.603,28 lei, fără a fi specificate cantităţile aferente fiecărui contract.

Nerespectarea legislaţiei în vigoare a fost menţionată şi la implementarea unui contract încheiat de primărie pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii la străzi şi modernizarea unor trotuare, pentru o valoare finala totală cu TVA de 2.323.592,00 lei, dar şi la un contract care a avut ca obiect „amenajare drum ocolitor, varianta ocolitoare pentru zona Nord-Est, în municipiul Rădăuţi”, în valoare totală de 936.363,07 lei cu TVA plus. La acest contract s-a arătat faptul că valoarea lucrărilor a fost suplimentată cu suma de 320.866,16 lei, acest lucru efectuându-se tot fără respectarea prevederilor legale.

Mai mult, şi în cazul a zece contracte de execuţie a lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor din municipiul Rădăuţi nu a fost respectată legislaţia în vigoare. Comisia de control a mai constatat că Primăria Rădăuţi a angajat plăţi în sumă de 76.448,48 lei din bugetul local fără a respecta legile care reglementează astfel de tranzacţii. De asemenea, în derularea unui contract de vânzare – cumpărare în valoare de 127.957,56 lei şi a unei note de comandă în valoare de 48.360 lei, Primăria Rădăuţi a fost angajată la o obligaţie de plată fără a avea prevedere bugetară pentru acest lucru.

Nu în ultimul rând, în raportul final încheiat în urma controlului se arată că Primăria Rădăuţi are obligaţii de plată angajate şi neachitate în sumă de 160.867,75 lei, fără a avea prevederi bugetare.

 

Olărean: Este un abuz politic

Contactat telefonic, primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, consideră că verificările efectuate de către comisia de control formată din ordin al prefectului este un abuz politic la adresa sa. Olărean a arătat că Prefectura nu are atribuţii de control în aceste probleme, şi mai mult, verificările anterioare ale Curţii de Conturi la Primăria Rădăuţi nu au scos la iveală astfel de nereguli. „Practic, se contestă tot ce s-a realizat în Rădăuţi pe parcursul a patru ani. Mai mult, consider că este o presiune politică pe capul meu, pentru că am câştigat alegerile în 2012 şi sunt cam singurul primar al PDL rămas în funcţie, fără să fiu îngenunchiat în faţa PSD. Ceea ce a făcut prefectul este un abuz politic la adresa mea. Prefectura nu este o instituţie abilitată pentru astfel de controale. Sunt anumite instituţii abilitate. Am avut şi Curtea de Conturi, dar ei au trecut peste rapoartele acestei instituţii”, a spus Olărean. El a arătat că aşteaptă să primească raportul comisiei mixte de control constituită prin ordin al prefectului, după care va prezenta realitatea pentru fiecare problemă în parte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Rădăuţi colcăie de nereguli la achiziţiile publice efectuate.
 Vizualizări articol: 2946 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.68/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 22 voturi
Primăria Rădăuţi colcăie de nereguli la achiziţiile publice efectuate4.7522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Iaca nah politic... trimis de
(10 apr 2013, 14:21:56
bai oricum la Virgil Iantu la VREAU SA FIU MILIONAR pica la intrebarea zero, asa ca de unde mai sa faca si el un leu ca atatea concedii cu cheltuiala se tine, chiolhanurile costa, la partid cotizeaza si la pana la coada daca Nastase a fost victima nu e oare randul lui???
2.   La ce să te gândești ? trimis de
(10 apr 2013, 15:08:29
Dacă cineva îți trimite tote corpurile de control pe cap,la ce să te mai gândești decât la o execuție politică.Ce bine era dacă achizițiile publice erau făcute din partea psd-ului sau nu se știe cum merge treaba cu aceste achiziții fiind ele și publice.Ce ...parcă va-ți trezit din somn și nu mai știe nimeni cum se face treaba în acest domeniu ,de parcă ar fi numai la primărie.
3.   PT.GRIM1 trimis de
(10 apr 2013, 20:34:09
Acest inbuibat a facut numai nemernicii la Prima Radauti,tinei palma la fund si spune ca este politic el sa castige bani murdari si tu rabda daca esti cum esti.se apropie si la spurcaciunea de Oly dispozitii de care da numai neispravitul.Poate se va face dreptate,BRAVO D-LE PREFECT,asa oameni trebuie la Prefectura.
4.   De bine trimis de
(10 apr 2013, 22:53:46
La televiziunea lui am văzut cum lui maerean îi spunea ca e bolnav si să meargă la doctor, la denigrat si moderatorii îl scoteau de nebun pentru ca avea tupeul să arate legea.sper ca marele jurnalist în lăţime evident, care îl acuza si pe perfect sa îl dea că de obicei cu bonux, contra cost îi pute gura, si să ne arate la toţi fraierii cât de cinstit poateffii un penal.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei