Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 81 (5288)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lacul de acumulare din amonte de Barajul Porţile de Fier I - golit, se aşteaptă o viitură pe Dunăre

Luni, 8 Aprilie 2013 (17:39:21)

Lacul de acumulare din amonte de Barajul Porţile de Fier I a fost golit, în condiţiile în care prognozele arată creşteri ale debitelor Dunării, fiind aşteptate viituri pe fluviu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi, Magda Dincă, din informările transmise luni de Hidroelectrica reiese că la Barajul Porţile de Fier I debitele erau de 11.750 mc/s, în timp ce la Barajul Porţile de Fier II debitele erau de 11.613 mc/s, fapt care a impus golirea lacului de acumulare din amonte de Barajul Porţile de Fier I.

"Conform Convenţiei încheiate între România şi Republica Federală Iugoslavia în 1998, la debite mari, fluviul Dunărea funcţionează la regim natural de curgere, adică lacul este golit pentru a prelua şi a tranzita întreaga cantitate de apă care intră în ţară", a explicat Magda Dincă.

Şeful Biroului pentru Siguranţa Navigaţiei din cadrul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin a precizat corespondentului MEDIAFAX că debitele crescute nu au creat probleme de navigaţie pe fluviu, în zona de jurisdicţie a Căpităniei Drobeta Turnu Severin, adăugând că în zilele următoare se aşteaptă o viitură pe fluviu.

"Problemele sunt legate la ora actuală de golirea lacului de acumulare de la Porţile de Fier I, întrucât se aşteaptă viitură atât de pe afluenţii din Serbia, cât şi din Austria şi Bulgaria", a spus Genovu.

Măsura golirii lacului de acumulare din amonte de Porţile de Fier I este luată, potrivit convenţiei dintre România şi Serbia, pentru a se menţine cota de deversare la valori normale şi pentru a se evita inundaţiile.

Luni, la intrarea în ţară fluviul Dunărea avea un debit de 11.500 mc/s, în condiţiile în care valoarea normală pentru luna aprilie este de 7.900 mc/s.

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe Dunăre, între Porţile de Fier şi Zimnicea, valabilă de sâmbătă, de la ora 6.00, iar pe braţele fluviului, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea a fost menţinut codul galben.

Codul galben este valabil de vineri, ora 15.00 şi până în 12 aprilie, la ora 18.00, pe tot sectorul românesc al Dunării, în aval de SHEN Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) şi pe braţele Dunării, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.

Hidrologii au atenţionat că în perioada avertizării vor fi înregistrate creşteri de debite şi niveluri, fiind posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Daniela Rădulescu, director la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, declara că debitul Dunării a atins joi 10.200 metri cubi pe secundă, dar că este posibil să crească, fiind de aşteptat ca Dunărea să atingă la intrarea în ţară un debit de 12.000 de metri cubi pe secundă. Valoarea medie multianuală a lunii aprilie este de 7.900 metri cubi pe secundă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lacul de acumulare din amonte de Barajul Porţile de Fier I - golit, se aşteaptă o viitură pe Dunăre.
 Vizualizări articol: 639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lacul de acumulare din amonte de Barajul Porţile de Fier I - golit, se aşteaptă o viitură pe Dunăre0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei