Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 81 (5288)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dacia: Cererea sindicatului echivalează cu o creştere a veniturilor de 40%, "nerealistă"

Luni, 8 Aprilie 2013 (17:20:39)

Solicitarea sindicatului Dacia echivalează cu o majorare a veniturilor de circa 40% şi este "complet nerealistă", punând în pericol competitivitatea companiei şi locurile de muncă, afirmă reprezentanţii constructorului auto.

Conducerea Dacia a propus, luni, Sindicatului Autoturisme Dacia ca noul Contract Colectiv de Muncă pentru acest an să prevadă creşteri generale de 90 lei pentru operatori şi personalul tehnic, economic, ştiinţific şi administrativ (TESA) nivelurile 5-7, din ianuarie 2013, urmând ca din luna mai să existe o majore de 85 lei pentru operatori, o creştere individuală de 4% pentru TESA nivelurile 5-7 şi de 6% pentru TESA nivelurile 8-10.

Totodată, managementul a propus o primă de rezultat de 900 lei pentru anul trecut, potrivit unui comunicat transmis de companie.

"Pentru un operator cu un salariu de 2.000 de lei, această ofertă reprezintă o creştere de circa 9%, mult peste media creşterilor din piaţă în 2013, care se situează de regulă între 0 şi 5%.
În schimb, sindicatul a ales să îşi mențină solicitarea de creştere salarială de 480 de lei, primă de rezultat de 1.600 de lei, la care se adaugă diferite sporuri şi concedii suplimentare. Această cerere se traduce printr-o creştere a veniturilor de aproximativ 40%, pentru o companie unde venitul mediu lunar este peste 3.500 de lei, cu mult peste salariul mediu la nivel naţional", a declarat, în comunicat, Radu Mavrodin, director resurse umane Renault România şi regiunea Euromed-Africa.

El a adăugat că solicitarea este "complet nerealistă" şi pune în pericol competitivitatea Dacia în raport cu alte uzine din grup şi locurile de muncă atât de pe platforma de la Mioveni, cât şi din industria auto românească.

"Dincolo de această poziţie a sindicatului, mizăm pe responsabilitatea salariaţilor noştri pentru a construi împreună un viitor sigur şi stabil pentru compania noastră", a adăugat el.

Negocierile au început în data de 20 februarie şi până în prezent s-au desfăşurat 14 şedinţe, se spune în comunicat.

Prevederile aflate în prezent în vigoare, aplicate şi în 2012, includ un salariu minim garantat de 1.918 lei pentru un muncitor calificat. Totodată, în 2012 angajaţii au avut, în afara drepturilor salariale, beneficii care pentru companie reprezintă o cheltuială suplimentară anuală de aproape 30 de milioane de euro, potrivit Dacia.

Respectivele beneficii includ primă de Paşti şi de Crăciun (873 lei brut, respectiv 957 lei brut), tichete cadou pentru ziua de 8 Martie acordate tuturor angajatelor (60 lei), tichete cadou de Crăciun (60 lei), primă de participare la profitul companiei (1.240 de lei brut), primă de vacanţă (1.276 lei brut), bonuri de masă, masă caldă gratuită (pentru operatori, peste 11.500 de beneficiari), transport subvenţionat, bilete de odihnă şi tratament (4.000 de beneficiari în 2010 şi 4.100 în 2011, cu cheltuieli ale companiei de 1,28 milioane euro, respectiv 1,46 milioane euro), ajutoare diverse (căsătorie, deces) sau zile libere plătite cu salariul de bază, în afara celor prevăzute de lege pentru sărbătorile legale sau religioase, în diferite situaţii, precum evenimente în familie, schimbarea domiciliului pentru donarea de sânge.

Salariul mediu brut realizat la Dacia a crescut cu 75% în intervalul 2008-2012, de la 2.256 lei la 3.965 lei.

"Salariile angajaţilor au fost majorate în fiecare an, iar beneficiile au fost păstrate, deşi în ultima perioadă, din cauza crizei, numărul de vehicule produse a continuat să scadă, iar vânzările de vehicule Dacia fabricate la Mioveni au scăzut şi ele", se spune în comunicat.

Pe de altă parte, investiţiile anuale ale grupului Renault în România au variat în intervalul 2004 - 2012 între 140 şi 260 milioane euro, fiind direcţionte în producţie şi în diversificarea operaţiunilor, se mai arată în comunicat.

O parte a angajaţilor uzinei Dacia din Mioveni au oprit activitatea pe 20 şi 21 martie, nemultumiţi că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă şi că revendicările salariale cerute de ei nu au fost incluse în document.

Conducerea Dacia şi Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) au convenit la 21 martie să continue negocierile pentru contractul colectiv de muncă doar în condiţiile reluării lucrului şi revenirii la o desfăşurare normală a producţiei.

De asemenea, părţile au agreat să continue dialogul doar în cadrul comisiei de negociere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dacia: Cererea sindicatului echivalează cu o creştere a veniturilor de 40%, "nerealistă".
 Vizualizări articol: 618 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dacia: Cererea sindicatului echivalează cu o creştere a veniturilor de 40%, "nerealistă"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei