Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 81 (5288)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Legea celui mai tare

Jandarmii şi poliţiştii, chemaţi să stopeze distrugerea spaţiului verde de pe strada Mărăşeşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Intenţia fiului primarului comunei Slatina, Ilie Gherman, de a construi o clădire pe spaţiul verde din apropierea blocului A5 de pe strada Mărăşeşti a provocat un val imens de nemulţumiri din partea oamenilor care locuiesc în zonă. Sâmbătă, în jurul prânzului, la faţa locului au fost chemaţi jandarmii şi poliţiştii pentru a opri tăierea arborilor aflaţi pe terenul retrocedat în condiţii dubioase şi care acum este în proprietatea lui Ionuţ Gherman.

Oamenii au venit şi cu pancarte prin care cereau protejarea naturii, într-o încercare disperată de a-l convinge pe noul proprietar al terenului să renunţe la intenţiile sale de a distruge spaţiul verde.

„A fost un protest tăcut, oamenii stăteau ca la o înmormântare şi încercau să-i convingă pe cei din stradă, care tăiau copacii, să se oprească. S-au pus în faţa macaralei, dar aceasta era aproape să dea peste ei”, a declarat Carmen Caşovschi, una dintre persoanele nemulţumite de ceea ce se întâmplă pe strada Mărăşeşti.

 

Protest cu pancarte folosite la o acţiune eco a Şcolii Gimnaziale Nr. 3

Culmea ironiei, pancartele pe care oamenii le-au afişat au fost folosite acum câteva zile de copiii de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 cu ocazia unei acţiuni eco, pentru protejarea naturii.

Locatarii din blocurile vecine terenului pe care urmează să se ridice o nouă clădire le-au cerut membrilor Comisiei de urbanism de la Primăria Suceava să nu elibereze autorizaţie de construcţie. Oamenii spun că se simt neputincioşi în faţa unor interese obscure şi i-au acuzat pe primar şi viceprimari că nu au venit la faţa locului pentru a vedea cum stau lucrurile.

„Am făcut apel la toate forurile, şi toată lumea arată spre primărie. De spaţiul verde nu are voie să se atingă nici primăria, d-apoi un particular. Problema este că acest teren nu figurează la primărie ca spaţiu verde”, a arătat unul dintre nemulţumiţi.

La faţa locului au fost şi oameni care în urmă cu zeci de ani au contribuit la ridicarea oraşului. Printre ei şi un bătrân care avea lacrimi în ochi când se uita la ceea ce se petrecea cu spaţiul verde.

„Am participat la plantarea unor copăcei şi credeam că la bătrâneţe o să respir şi eu aer curat, dar ...”, a oftat pensionarul.

 

Zeflemitorul Ilie Gherman

Pe strada Mărăşeşti, la locul dezastrului ecologic se afla atât Ionuţ Gherman, cât şi tatăl acestuia, primarul din Slatina. În stilul său zeflemitor, Ilie Gherman i-a luat peste picior pe ziarişti. Întrebat de ce se descarcă materialul lemnos tăiat de pe teren, primarul a spus că nu a dat nici un ordin. La fel de zeflemitor a răspuns şi când a fost întrebat dacă terenul este al său. Probabil că dialogul absurd ar fi continuat dacă Ilie Gherman nu era oprit de fiul său, de  altfel proprietarul din acte al terenului supus defrişării.

 

Autorizaţia de tăiere a arborilor, emisă de Ocolul Silvic Pătrăuţi

În afara poliţiştilor, jandarmilor şi poliţiştilor locali chemaţi să asigure ordinea şi să prevină eventuale acte de violenţă, la faţa locului au venit şi o serie de reprezentanţi ai instituţiilor statului. Iluţă Cocriş, reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava, a arătat că există un certificat de urbanism pentru construcţia unei clădiri şi o autorizaţie de tăiere a arborilor eliberată de Ocolul Silvic Pătrăuţi.

„Sâmbătă dimineaţă a fost convocată o şedinţă la Prefectura Suceava, la care au participat reprezentanţi de la Direcţia Silvică, de la Mediu şi de la Primăria Suceava şi s-a ajuns la concluzia că ceva nu este în regulă cu documentele de urbanism pe care le deţin şi s-a cerut sistarea tăierii arborilor până la clarificarea situaţiei”, a arătat Iluţă Cocriş.

Măsura pare una tardivă, de vreme ce drujbele „tocmite” de fiul primarului din Slatina au pus deja la pământ arborii pentru care există autorizaţie de tăiere.

Sâmbătă, o parte din materialul lemnos tăiat de pe strada Mărăşeşti a fost ridicat şi transportat într-o altă locaţie de către Ionuţ Gherman. Totul s-a oprit după intervenţia locatarilor din zonă, ocazie cu care poliţiştii au constatat că maşina care urma să transporte şi restul materialului lemnos nu avea fişă de parcurs. O problemă minoră, pe care cel mai probabil primarul din Slatina o va rezolva în scurt timp.

 

Clădire cu trei etaje în loc de spaţiu verde

Conform certificatului de urbanism solicitat din partea Primăriei Suceava, intenţiile proprietarului terenului din faţa blocului A5 sunt de a construi o clădire cu parter, etaj şi mansardă, care să fie funcţională şi ca spaţiu comercial. Una din ideile vehiculate în această privinţă ar fi că Ionuţ Gherman vrea să facă acolo un restaurant, dar intenţiile sale nu se opresc aici.

Terenul retrocedat se întinde de-a lungul blocului, de la trotuarul străzii Mărăşeşti până în apropierea Farmaciei Clorofila, astfel încât locatarii riscă să rămână fără nici un petec de verdeaţă, precum şi fără parcarea pe care şi-au amenajat-o pentru maşinile lor, rupând, la rândul lor, din spaţiul verde lăsat între blocuri de cei care au construit cartierul. Dacă zona respectivă ar urma să fie folosită tot pentru construcţii, între cele două blocuri s-ar putea să rămână loc liber doar pentru aleea de acces.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jandarmii şi poliţiştii, chemaţi să stopeze distrugerea spaţiului verde de pe strada Mărăşeşti.
 Vizualizări articol: 5756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 14 voturi
Jandarmii şi poliţiştii, chemaţi să stopeze distrugerea spaţiului verde de pe strada Mărăşeşti5.0514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Huuuooo!!! trimis de
( 8 apr 2013, 11:16:47
ce mufa are asa-zisu primar care ia peste picior un om de rand...
vai de capu nostru in ce tarisoara traim, s-au ajuns toti comunistii proprietari pe tarisoara asta...
manca-i-ar viermii!!!
2.   ? trimis de
( 8 apr 2013, 12:35:10
Daca se face o cladire inalta de 3 etaje (adica 4 cu tot cu marlanii) oamenii din blocurile din zona vor mai vedea soarele doar in poze.
3.   Se poate asa ceva??? trimis de
( 8 apr 2013, 13:28:03
Indignare e putin spus despre sentimentul care ma cuprinde citind acest articol. Ramanem, incet-incet, si fara minimum de spatiu verde din oras? Edilii nostri, in frunte cu primarul Lungu, trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:
-De ce Primaria si-a permis sa vinda(sau sa retrocedeze, potrivit autorului articolului)tocmai spatiile verzi dintre blocuri?
-Cine sunt cei care au eliberat certificatul de urbanism? Pentru ca trebuie trasi la raspundere.
4.   Mmmm :) trimis de
( 8 apr 2013, 14:22:11
Foarte bine ca s-a retrocedat acel teren))).De s-ar retroceda toate terenurile care au fost ocupate de catre comunisti!!! Acea doamnahappy ... care vorbeste la inceput ,de parca sufla in flaut si care dorea sa prosesteze "ca la mort" .... stie ea oare,ca in vremea cand oamenii ... care aveau case pe acele terenuri si au fost desproprietariti ca sa faca proletarii bloculete)); atunci,au fost cazuri in care oamemii au si murit ... cand si-au vazut casele demolate si terenurile luate ? Ia sa fi fost ea proprietara pe acel teren )) ... schimba instrumentulwinking si sufla in trompeta )))) _ha,ha,ha !!! Asa-s romanii ))) sa moara capra vecinului ))) .... Cum de isi permite nea` German sa construiasca acolo ... pe terenul lui , o proprietate )))? Cu doua blocuri mai jos ... s-a construit si nu a murit nimeni,cu-n bloc mai jos ...din nouwinking ... un bloculet cu bancutahappy ... si va construi si aici domn` Ilie ... o cladire frumoasa ))) __ asa ,ca sa le fie ciuda la totitongue
4.1  RE: Mmmm :) trimis de
( 8 apr 2013, 14:53:12
Foarte bine ca s-a retrocedat acel teren))).De s-ar retroceda toate terenurile care au fost ocupate de catre comunisti!!! Acea doamna ... care vorbeste la inceput ,de parca sufla in flaut si care dorea sa protesteze "ca la mort" .... stie ea oare,ca in vremea cand oamenii ... care aveau case pe acele terenuri si au fost desproprietariti ca sa faca proletarii bloculete)); atunci,au fost cazuri in care oamenii au si murit ... cand si-au vazut casele demolate si terenurile luate ? Ia sa fi fost ea proprietara pe acel teren )) ... schimba instrumentul si sufla in trompeta )))) _ha,ha,ha !!! Asa-s romanii ))) sa moara capra vecinului ))) .... Cum de isi permite nea` Gherman sa construiasca acolo ... pe terenul lui , o proprietate )))? Cu doua blocuri mai jos ... s-a construit si nu a murit nimeni,cu-n bloc mai jos ... din nou ... un bloculet cu "bancuta" ... si va construi si aici , domn` Ilie ... o cladire frumoasa ))) __ asa , ca sa le fie ciuda la toti cei care-i poarta de grijabig grin . LEANASICOSTEL ... ar trebui sa stie ca Ilie Gherman , nu-i venetic aici in Suceava... A fost un mare luptator, multiplu campion ,reprezentand Suceava in competitii si omul are un defect la un ochi .... insa,inteligenta destula )))),cu mult mai multa decat a lui LEANALUICOSTEL
4.2  RE: Mmmm :) trimis de
( 9 apr 2013, 05:27:17
Ben,mai bine ia-l pe al tau dom'Ilie sau nea'Ilie cum ii spui si inca vreo cateva sute de taranoi veniti la oras cu balega intre degetele de la picioare si intorceti-va acolo unde va este locul.Orasul este al orasenilor!
5.   Comentariu trimis de
( 8 apr 2013, 14:26:31
Pina nu e prea tirziu, sa incercam sa salvam spatiile verzi ce au mai ramas in orasul nostru. Se stie ca de ani buni conducerea dezinteresata fura municipiului parcurile si asa f. mici! Orasul are mare nevoie de parcuri, flori si verdeața!

În Suceava se construieşte aiurea, spaţiile verzi sunt din ce mai puţine, iar aerul pe care îl respirăm devine tot mai nociv.Din helicopter, orasul Suceava se vede cu foarte putine spatii verzi, dar plin-ochi de fel de fel de constructii, chiar pe fostele spatii verzi. Parcurile sunt si ele diminuate si nu are nimeni in intentie sa amenajeze ceva. Deh, spatiile verzi nu aduc spagi grase.
Ce ne facem cu acesti conducatori marunti, mediocri care distrug verdeata, implicit si sanatatea ?

Exemplu:
Langa podul de la Scheia, in padure, apar vilele!
La Patinoar este pe cale sa dispara partea a doua a parcului de linga cladirea noua cu Traditii Populare!
La Piata Mica, linga Politie dispare curind cochetul parculet. Sunt deja constructii desuete acolo.
Linga spital parculetul cu doua banci arata jalnic, cred ca e pregatit pentru defrisare.

Se poate amenaja un nou LOC DE JOACA pentru copii:
Intre Statiunea Agricola si OMW este un loc potrivit pentru amenajarea unui minunat Spatiu de Joaca. Acolo sunt copaci inalti si loc suficient pentru amenajare, iar in acest fel ar fi descongestionat parcul de la Universitate si parcul nou de la monumentul Arhitectului Porumbescu. Vara sunt foarte multi micuti care nu mai incap in parcurile alea.
Sa determinam primarul sa nu mai ridice constructii, de nici o destinatie, decit la periferia orasului. Dar, peste tot, oriunde se poate, chiar si intre blocuri, sa fie amenajate terenuri de joaca, terenuri de volei, tenis, mini fotbal pentru tineri, etc

5.1  RE: Comentariu trimis de
( 8 apr 2013, 14:39:37
Laatule iarta-ma pt ofeza care ti am adus-o ultima oara,dar in cazul asta ai mare dreptate.Când eu ma plimbam pe frumoasele alei de pe Marasesti,drumul care leaga Baia comunala si Catedrala nici nu era,si nici ,,oamenii de afaceri,, respectivi care vor sa si faca casa in fata unui bloc.Totusi ramân surprins de putinele persoane indignate de acest fapt!
5.2  RE: Comentariu trimis de
( 8 apr 2013, 14:54:47
Frumos ca iti ceri scuze. Inseamna mult. Sa vada si ce care mai sunt pe forum ca suntem educati si cu bun simt!!

Ar fi benefic sa avem cu totii un spirit civic treaz si mereu prezent...al nostru al tuturor.
Prin frecventele noastre luari de atitudine, poate mentine mereu actuale aceste probleme in vizorul celor din conducere, pina la rezolvarea favorabila a acestora.

Pasivitatea si automultumirea ,,lasa ca-i bine si asa” nu duce la nimic.Tot ce am scris mai sus ar trebui sa fie preocuparile administratorilor urbei si nu setea de capatuiala, hotia si lichelismul

Cind vom avea si la Suceava un primar intelept, care sa se gindeasca si la noi, la nevoia de destindere, de relaxare a noastra, sa inlocuim betoanele cu spatiile verzi!?
6.   Lungule? trimis de
( 8 apr 2013, 14:45:51
cumde cind orice cetatean de rind se duce la serviciu URBANISM condus de unul FLORISTEANU nu se gasesc nici o portita pt terenuri de aconcesiona dar pt cei de teapa lui gherman,arsene, lostun, bobric, puscasu si altiii se gases modalitati de a gasi terenuri si autorizatiii ......SSS PPP AAA GGG AAA RRR III LLL OOO RRR CORUPTILOR .POLITIA PARCHETUL DNA DE CE TAC SI NU FAC NIMIC DE NIMICURI SE AUTOSESIZEAZA
7.   Diferente trimis de
( 8 apr 2013, 15:28:07
In alte tari, taierea arborilor (de pe terenul proprietate) se pedepseste cu ani grei de inchisoare + amenzi, iar ca sa obtii o autorizatie de taiere a arborilor sanatosi e aproape imposibil. Situatia de fata arata cat de permisiv este actualul cadru legislativ care reglementeaza statutul spatiilor verzi...
8.   Locatari trimis de
( 8 apr 2013, 15:29:34
Felicitari pentru atitudinea cetatenilor care s-au revoltat impotriva cefelor late... pacat ca numai atat s-a putut.
8.1  RE: Locatari trimis de
( 8 apr 2013, 16:22:46
Bine ca eu "bat campii"happy si tu mergi pe alei asfaltate ))) :rofl: . Se vede clar in filmari si daca ai fost prin zona ,ca mai sunt cel putin doua cladiri ridicate pe acelasi tip de suprafete .... sp[atii verzi . De ce acolo s-a putut .... si aici nu se poate o,o ? Terenul asta.... a fost proprietate.... daca ai notiune de acest termen , a fost retrocedat si trebuie sa se ajunga la o normalitate . Normal ca ... nu-i poti multumi pe toti .... insa ,cum scria si cel din america ... putin mai sus ... ca acolo la ei ... nu poti taia nici un copac,fara autorizatie ...sa nu uitam ca americanii nu au trait niciodata sub comunism si la ei proprietatea e sfanta
9.   Sasul ... trimis de
( 8 apr 2013, 15:39:44
Mare dreptate ai ! Coruptii coruptilor se afla la URBANISM ! Datorita astora si altora ca ei am ajuns sarantocii si rusinea Europei ! BEN33 bati campii
9.1  RE: Sasul ... trimis de
( 8 apr 2013, 16:26:10
Bine ca eu "bat campii"happy si tu mergi pe alei asfaltate ))) :rofl: . Se vede clar in filmari si daca ai fost prin zona ,ca mai sunt cel putin doua cladiri ridicate pe acelasi tip de suprafete .... sp[atii verzi . De ce acolo s-a putut .... si aici nu se poate o,o ? Terenul asta.... a fost proprietate.... daca ai notiune de acest termen , a fost retrocedat si trebuie sa se ajunga la o normalitate . Normal ca ... nu-i poti multumi pe toti .... insa ,cum scria si cel din america ... putin mai sus ... ca acolo la ei ... nu poti taia nici un copac,fara autorizatie ...sa nu uitam ca americanii nu au trait niciodata sub comunism si la ei proprietatea e sfanta
10.   A înnebunit lupul... trimis de
( 8 apr 2013, 16:42:15
Degeaba aștept ziua când si parcul din fata universități își va găsi proprietar.....In toată tzara din păcate se întâmpla asemenea nedreptate....mai povestea câte unu ca e proprietate si trebuie retrocedate...ăla e pont nu proprietate....după principiu așa ziselor retrocedărilor mâine poimaine ne trezim ca si terenu de sub blocurile noastre sunt proprietatea unui mare om al obstii si tre sa ne luam apartamentele si sa plecam....de mă gândesc bine o stra stra bunica dea mea a avut o aventura cu Ștefan cel mare oare eu n-am dreptu la cetatea de scaun?
10.1  RE: A înnebunit lupul... trimis de
( 8 apr 2013, 19:54:50
Terenul ala era un spatiu verde.... nu un parc .Dupa cum se si vede ,in filmare.... mai jos de locul cu pricina... la randurile de blocuri de mai la vale,spre Areni ,care aveau spatii verzi similare...sunt ,pe ele,construite cladiri cu spatii comerciale,un nivelsi mansarda. Daca aia au avut voie si avize ... acest om .. de ce n-ar avea ? Ca vrea "Coana Mita Biciclista " crengi de pin in geam ? Daca era proprietatea voastra .. sa va fi vazut atunci,ce faceatitongue.Toate babele alea care-au iesit ... is moarte dupa averi ... nu le mai ajunge ))) dar cand vrea sa-si ia un om .. ce-i al lui,iata ce intampina )) .Cand s-a retrocedat solarul ala pt.copii,unde erau scranciobele si topoganul si unde au aparut vile ... si s-a inchis si accesul spre Liceul Economic ... acolo s-a putut construi ? Nu erau copaci ??
11.   Comentariu trimis de
( 8 apr 2013, 16:58:08
Întradevar,americanii au exterminat milioane de indigeni pentru „proprietatea”lor.Eu am sa cumpar terenul din parcarea primariei si am sa-mi construiesc un PUB GAY,bineeee?
12.   Comentariu trimis de
( 8 apr 2013, 20:13:51
Avand in vedere ca fiecare face ce doreste pe terenul sau, nu inteleg de ce atata cearta. Doritorii de spatiu verde pot foarte bine sa se mute la tara, nu sa se bata cu pumnul in piept si sa devina peste noapte ecologisti si protectori ai naturii! Dupa cum a mai zis cineva,pe toate aceste femei frustrate le loveste asa deodata invidia fata de averile altora. Sa-si mai caute treaba aceste casnice care nu fac nimic altceva decat sa barfeasca zi de zi si sa faca proteste de toata jena !
12.1  RE: Comentariu trimis de
( 8 apr 2013, 22:42:50
Chiar daca esti proprietar, nu poti face orice pe terenul tau; ar trebui sa existe un plan urbanistic pe care sa-l respecte chiar si gherţoii cu bani. Dacă 'onorabilul' Gherman ştia că are pământ în buricul târgului, i-au trebuit 23 de ani să-l revendice?
Şi chiar dacă trăim în oraş, este normal să ne dorim spaţiu verde, că nu trăieşte nimeni numai cu praf şi gaze de eşapament.
Şi nu în ultimul rând, dacă un şmecher a construit pe terenul lui, din trotuar până în blocul de alături, ăsta nu-i un argument să i se permită şi altuia să facă aceeaşi golănie.
13.   De când e proprietar asta.? trimis de
( 8 apr 2013, 20:30:07
A văzut cineva un act de proprietate dinainte de 1940 aparținând acestei respectabile familii?sau gata a venit omu cu un act de proprietate si gata construim....re vreo hârtie autentificata prin care măcar cu gândul ar fi trecut masa mare prin Suceava,neam din neamu lui n.a avut pământ in Suceava....măcar de era violată bunicasa acolo ar fi putut avea valoare sentimentala si tot era bun.....toți îl vad ca pe un proprietar nevinovat ce sa trezit acu după un secol de la revoluționarii când e mare boss șase revendica pământul...ce trista e lumea in care trăim...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei