Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 58 (5265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu: Absenţa de la mesajul lui Băsescu nu ţine de "muncă sau nemuncă", e "gest politic"

Marţi, 12 Martie 2013 (15:00:25)

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că absenţa sa de la discursul preşedintelui Traian Băsescu din Parlament nu ţine de "muncă sau nemuncă", ci de un mesaj politic pe care şi-l asumă în raport cu şeful statului, pe care îl consideră "ilegitim".

Antonescu a prezentat într-o conferinţă de presă motivele legate de absenţa sa la mesajul lui Traian Băsescu din Parlament, susţinând că nu este vorba de a fi prezent sau absent de la muncă.

"Nu voi fi prezent pentru că, din punctul meu de vedere, din vara anului trecut, de la referendumul despre care atât am vorbit, Traian Băsescu nu mai este un preşedinte legitim al României. Este un preşedinte legal, în condiţiile pe care le-am acceptat cu toţii, (...) dar nu este un preşedinte legitim. Un preşedinte sau un om care a sfidat voinţa exprimată în cel mai democratic mod de aproape 7,5 milioane dintre concetăţenii săi nu mai poate fi un preşedinte legitim", a susţinut Antonescu.

El a precizat că tot ceea ce ţine de el din punct de vedere "constituţional şi legal" şi este obligat va face în raport cu preşedintele Traian Băsescu.

"Nu e vorba aşadar de faptul că aş avea o altă treabă, sau mi-aş găsi un pretext, sau că aş fi ocupat, sau aşa cum văd că înţeleg unii «nu aş dori să vin la muncă», citez, oricât ar fi de jenant, ci este vorba de faptul că e un moment politic şi un gest politic al cărui înţeles mi-l asum pe deplin", a mai susţinut preşedintele Senatului.

Totodată, Antonescu a comentat faptul că Traian Băsescu doreşte să se adreseze parlamentarilor pe tema politicii externe, menţionând că nu doreşte să mai asculte "lecţii ipocrite de politică externă".

"Cred că, din păcate, din nefericire pentru această ţară, domnul Traian Băsescu, după ce că este ilegitim, este şi descalificat în ceea ce înseamnă obligaţiile sale legate de politica externă faţă de această ţară. Episodul Schengen ne-a arătat un preşedinte care, în loc să facă toate eforturile pentru a maximiza şansele ţării sale, sau dacă nu se putea - pentru că nu se putea - să încerce să prezinte şi să apere o imagine cât mai favorabilă a României în acest context, nu a făcut decât să transforme subiectul într-unul de polemică politică internă, n-a făcut decât să caute vinovaţi imaginari pentru un eşec aproape dorit şi nu a făcut, din păcate, decât să mai ofere eventual mici pretexte pentru cei care căutau un motiv aparent pentru amânarea aderării României la Schengen", a mai declarat preşedintele Senatului.

Antonescu a fost întrebat cum se face că a luat decizia de a lipsi de la discursul preşedintelui din Parlament, însă a participat alături de acesta la întâlniri atât oficiale, cât şi neoficiale. "În situaţia învestirii Guvernului la Cotroceni, era un guvern legal şi pe deplin legitim şi învestirea Guvernului se face din punct de vedere oficial de către preşedintele României, de către cel care deţine legal această calitate şi am fost prezent în calitate de preşedinte al Senatului", a replicat Antonescu.

În ceea ce priveşte întâlnirea cu Traian Băsescu din biroul său de la Senat, liderul PNL a susţinut că şeful statului a făcut o solicitare de discuţii "în calitatea sa legală de preşedinte al ţării" pe subiecte de interes naţional.

"Despre întâlnirea cu «pactul», aceea a fost o întâlnire neoficială, dar în care, având în vedere tot situaţia legală a preşedintelui şi nicidecum prezumând sau recunoscând condiţia sa de legitimitate, am acceptat să particip împreună cu premierul, care era premier în execiţiu şi care urma să fie desemnat", a mai afirmat Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a susţinut că respectă decizia lui Victor Ponta de a participa la şedinţa celor două Camere. "Nu este vreun motiv de gâlceavă sau vreun semn de divergenţă, fiecare luăm deciziile pe baza unor criterii şi pe baza unor semnificaţii pe care le dăm gesturilor noastre. Din punct de vedere legal, din punct de vedere constituţional - spre deosebire de învestirea Guvernului - nu este obligatorie nici prezenţa mea, nici prezenţa premierului", a declarat preşedintele Senatului.

Preşedintele Traian Băsescu urmează să se adreseze Camerelor reunite ale Parlamentului, marţi, de ora 15.00, pe probleme de politică europeană.

"Domnul preşedinte al României, Traian Băsescu, a transmis joi, 7 martie, o scrisoare adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, prin care solicită, în temeiul Art.88 şi Art.65 din Constituţie să se adreseze, în data de 12 martie, plenului reunit cu privire la probleme actuale de politică europeană", declara, joi, pentru MEDIAFAX, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a anunţat, luni, că parlamentarii PNL nu vor lua parte la şedinţa în care preşedintele Traian Băsescu îşi va prezenta mesajul în plenul celor două Camere ale Parlamentului, precizând că în USL grupurile parlamentare au dreptul la independenţă.

"În nume personal fiecare a declarat că nu doreşte să participe la mesajul pe care domnul preşedinte Băsescu îl transmite mâine Parlamentului. (...) Este decizia exclusiv, sută la sută, a grupului parlamentar", a susţinut Haşotti, precizând că nu a existat o indicaţie din partea lui Crin Antonescu.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nu va fi prezent la mesajul pe care preşedintele Traian Băsescu îl va adresa marţi Parlamentului, considerând că Băsescu e un preşedinte ilegitim, motiv pentru care nu i se pare de cuviinţă să-l întâmpine şi să-l asculte, ca parlamentar.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că va participa la şedinţa de plen reunit în care preşedintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului, el arătând că, dacă omologul său de la Senat, Crin Antonescu, pleacă, atunci cineva trebuie să şi muncească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: Absenţa de la mesajul lui Băsescu nu ţine de "muncă sau nemuncă", e "gest politic".
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu: Absenţa de la mesajul lui Băsescu nu ţine de "muncă sau nemuncă", e "gest politic"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei