Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 58 (5265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Sentinţă definitivă

Închisoare pe viaţă şi averea confiscată pentru autorul dublului asasinat de la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a primit ieri o înştiinţare de la Parchetul General cu privire la faptul că autorul dublului asasinat de la Siret, din februarie 2010, ucraineanul Leonid Zaporozhets (54 de ani), a fost condamnat definitiv la închisoare pe viaţă şi confiscare a averii.

Leonid Zaporozhets a fost găsit vinovat pentru că le-a ucis cu sânge rece, împuşcându-le în cap, pe data de 17 februarie 2010, pe Carmen (39 de ani) şi Raluca Hriţcu (6 ani), soţia şi fiica unui valutist din Siret, Vasile Hriţcu.

Reporterii Monitorului au fost în martie 2012 la unul dintre termenele procesului care se judeca atunci la Judecătoria Raionului Şevcenco din Cernăuţi.

Vasile Hriţcu nu a lipsit de la nici un termen şi a găsit înţelegere la un avocat care vorbeşte româneşte,  Mikhail Grossu, şi care a acceptat să-l reprezinte fără să-i ia bani, fiind impresionat de drama bărbatului din Siret.

Ne-a explicat atunci că Leonid Zaporozhets nu e deloc un individ prost. Are studii superioare şi „experienţă” în fărădelegi, în cazierul inculpatului figurând patru condamnări, în 1994, 1997, 2004 şi 2008, pentru furturi, tâlhărie şi înşelăciune.

Zaporozhets nu neagă că a fost în Siret, însă susţine că nu a avut nici o legătură cu dublul asasinat.

„Au fost martori care au declarat că se pregătea de mai demult să meargă în România, avea un pistol şi se antrena să tragă mai bine. Le-a spus judecătorilor că ADN-ul lui a fost găsit în apartamentul familiei Hriţcu, după ce anchetatorii români i-au luat hainele şi le-au frecat de bunuri din locuinţă”, declara avocatul, anticipând verdicul judecătorilor: detenţie pe viaţă.

 

„A luat fetiţa în braţe să-i facă respiraţie gură la gură… Era ca o păpuşă… rece era”

Autorul dublului asasinat de la Siret a intrat fraudulos în România, cu o zi-două înainte de a comite monstruoasele fapte.

Din scenariul conturat de anchetatori, ucraineanul a aflat că Vasile Hriţcu se ocupă cu schimbul de valută şi s-a dus la apartamentul acestuia, pentru a-l jefui.

Vasile Hriţcu era în acele momente plecat la Suceava, pentru un consult la medic cu băiatul său. Valutistul spune că plecarea la Suceava nu era programată şi a apărut cu puţin timp înainte, astfel încât asasinul nu avea de unde să ştie că nu e acasă.

În apartamentul familiei Hriţcu se aflau în acea după-amiază doar soţia valutistului şi fetiţa lor.

Vasile Hriţcu povesteşte că a fost sunat pe telefonul mobil de soţia sa şi nu a înţeles decât că sunt două persoane la uşă, ucraineni, interesate să schimbe valută. Apoi, telefonul s-a întrerupt brusc.

Grăbindu-se să intre la medic, nu a dat prea multă importanţă incidentului, bănuind că s-a descărcat telefonul soţiei.

A revenit, ulterior, cu un telefon, însă nu i s-a mai răspuns. A sunat şi fiul său, însă, la fel. Nu răspundea nimeni.

“Când am venit acasă, am sunat la interfon. <Nu răspunde, dă telefon. Nu răspunde>. Băiatul: <Tată, s-a întâmplat ceva. Sună la vecina>. Am intrat repede, două trepte şi m-am uitat în sus, spre apartamentul meu. Era uşa întredeschisă, se vedea lumina din hol”, povestea Vasile Hriţcu la scurt timp după tragedie.

În hol a dat peste cadavrul soţiei sale, care era lângă aspiratorul pornit. A crezut, iniţial, că femeii i se făcuse rău, de la hipertensiune, însă imediat a văzut găurile de la cap şi tuburile de cartuş goale:

“Băiatul a luat-o înainte. Striga Raluca, Raluca… <Tată, şi Raluca e moartă>…A luat fetiţa în braţe să-i facă respiraţie gură la gură… Am luat-o şi eu în braţe, era ca o păpuşă… rece era”.

 

Amprentele şi ADN-ul ucraineanului, peste tot prin apartamentul victimelor

Leonid Zaporozhets  neagă că ar fi implicat în monstruoasele crime, deşi amprentele sale au fost găsite peste tot prin apartamentul familiei Hriţcu, iar probele ADN prelevate de pe soneria de la uşa de la intrare, de pe aspirator, de pe cartuşe, inclusiv de pe perna prin care a fost împuşcată fetiţa de şase anişori indică clar că ucraineanul este autorul.

La audierile care au avut loc la câteva luni de la crime, la Cernăuţi, prin comisie rogatorie, ucraineanul a declarat că era atât de beat când a intrat în România, că nu îşi mai aminteşte nimic. Doar că s-a urcat într-un microbuz cu gândul de a ajunge în Italia şi s-a trezit în Burdujeni.

A fost prins la două zile de la dublul asasinat de la Siret, într-un motel din apropierea gării Burdujeni.

Poliţiştii nu ştiau atunci că au pus mâna pe cel mai căutat criminal al momentului şi l-au extrădat ucrainenilor, acuzându-l doar de trecere frauduloasă a frontierei.

Norocul anchetatorilor români a fost acela că înainte de a-l expedia conaționalilor săi l-au amprentat, fotografiat şi, cel mai important, i-au luat probe ADN.

Câteva zile mai târziu, aveau să vină de la Bucureşti şi rezultatele probelor ADN. Erau identice cu profilul genetic al lui Leonid Zaporozhets.

Ulterior, în timpul anchetei, au fost identificaţi numeroşi martori care susţin că l-au văzut pe ucrainean în mai multe locaţii din oraşul Siret, în ziua crimei şi chiar cu o zi înainte.

Anchetatorii au precizat că din apartamentul familiei Hriţcu au fost furaţi 13.000 de euro, 2000 de USD şi 500 de lei.

Arma crimei nu a fost găsită nici până în ziua de astăzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Închisoare pe viaţă şi averea confiscată pentru autorul dublului asasinat de la Siret.
 Vizualizări articol: 4378 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 14 voturi
Închisoare pe viaţă şi averea confiscată pentru autorul dublului asasinat de la Siret4.7514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DUBIOS trimis de
(12 mar 2013, 20:39:20
Unde este cel de-al doilea autor?
Cum de au fost avansaţi cei din cadrul I.P.J. - ului dacă unul din autori este inca in libertate şi atâta timp cat acestia pe toată perioada cercetarilor au baut si mancat ca hapsânii şi când in colo solutia a venit din altă parte.
"că a fost sunat pe telefonul mobil de soţia sa şi nu a înţeles decât că sunt două persoane la uşă, ucraineni, interesate să schimbe valută"

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei