Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 27 (5234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedinţia: Raportul activităţii instituţiilor în criza ostaticilor din Algeria, pe agenda CSAT

Luni, 4 Februarie 2013 (16:22:58)

Raportul privind activitatea autorităţilor şi instituţiilor statului pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor români generată de atacul terorist din Algeria se află pe agenda şedinţei CSAT care va avea loc marţi la Palatul Cotroceni, informează Preşedinţia.

CSAT se reuneşte, marţi, la Cotroceni, de la ora 14:00, pe agendă figurând subiecte precum participarea la misiunea UE în Mali, strategia de securitate cibernetică şi privatizarea CFR Marfă.

Un alt subiect pe ordinea de zi a şedinţei este raportul privind activitatea autorităţilor şi instituţiilor statului pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor români generată de atacul terorist din Algeria.

Preşedintele Traian Băsescu declara pe 23 ianuarie că în criza din Algeria, România nu a avut o problemă de informaţie, ci "de corectă procesare".

În legătură cu faptul că România nu are în prezent ambasador în Algeria, preşedintele Băsescu a spus că în crica ostaticilor acolo se afla cel mai bun om într-un asemenea context, respectiv fostul adjunct al SIE, Marcel Alexandru, însărcinat cu afaceri a.i. al ambasadei.

"Noi nu am avut o problemă de informaţie, ci de corectă procesare", a mai spus Traian Băsescu.

Anterior, preşedintele a spus că, în criza din Algeria, Guvernul nu avea altceva de făcut decât să culeagă informaţii prin SIE. "Aici nu era decât o chestiune de procesare a informaţiilor pe care ţi le dădeau alţii. (...) N-aş vrea ca emblema a ceea ce s-a întâmplat acolo să rămână un ministru în cămaşă sau un purtător de cuvânt cu pulover pe gât", a afirmat Băsescu.

Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat.

Pe 19 ianuarie premierul Victor Ponta şi ministrul Titus Corlăţean au anunţat că un român a fost ucis în Algeria, în timp ce alţi patru au supravieţuit şi sunt în siguranţă. Premierul spunea că trei dintre cetăţenii români sunt în custodia autorităţilor române şi, în cel mai scurt timp, vor ajunge în ţară, iar al patrulea urmează să fie preluat de autorităţile române şi, ulterior, va urma aceeaşi procedură. Totodată, Titus Corlăţean anunţase că operaţiunea din Algeria s-a încheiat.

A doua zi, pe 20 ianuarie, reprezentanţii MAE au anunţat un al doilea cetăţean român a decedat în urma conflictului terorist din Algeria. Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a precizat că bărbatul fusese grav rănit şi a murit la spital. Cazanciuc a mai spus că ministerul îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile alegeriene nu informat corect, concret şi la timp despre situaţia celui de-al doilea român mort în urma atacului din Algeria.

Premierul Victor Ponta a declarat pe 21 ianuarie că nu are de reproşat nimic celulei de criză de la MAE în privinţa crizei ostaticilor, el susţinând totodată că românul dus la spital nu a putut fi salvat şi le-a spus jurnaliştilor: "Dacă înţelegeţi bine, dacă nu, faceţi ce vreţi".

Ponta a spus, referindu-se la cel de-al doilea român care a murit în Algeria, că nimeni nu a avut informaţii, nici autorităţile britanice, despre ceea ce s-a întâmplat cu acesta în spital.

Premierul a mai spus că nu are nimic să reproşeze celulei de criză din MAE. "Nu am nimic să reproşez celulei de criză din MAE, ci, dimpotrivă, au gestioonat profesionist, corect, tot ce trebuia gestionat şi cu informarea mea nu au fost date publicităţii informaţii înainte de a anunţa familiile", a afirmat Ponta.

De asemenea, ministrul Corlăţean a arătat că informaţia despre românul aflat rănit în spital a venit pe patru canale, dintre care două erau ambasadori occidentali.

El a subliniat că autorităţile române au făcut eforturi pentru a afla informaţii despre situaţia românului. "Este inutil cât de mult am încercat şi a încercat personalul ambasadei noastre de la Alger, dar şi o altă persoană: «Vreau să vorbesc, găsiţi o modalitate în spital pentru a putea vorbi cu cetăţeanul român», despre care noi ştiam în acel moment că este încă în viaţă. (...) Noi am solicitat în permanenţă: «Transmiteţi-ne date despre situaţia cetăţeanului român»", a spus ministrul de Externe.

Pe 22 ianuarie, Comisiile parlamentare de politică externă au concluzionat, în urma prezentării făcută de ministrul de resort, Titus Corlăţean, că celula de criză constituită la nivelul MAE pentru situaţia din a funcţionat "corect şi bine".

Preşedintele Comisiei de specialitate de la Cameră, Laszlo Borbely, a arătat că toţi cei implicaţi în celula de criză "şi-au făcut datoria".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedinţia: Raportul activităţii instituţiilor în criza ostaticilor din Algeria, pe agenda CSAT.
 Vizualizări articol: 473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedinţia: Raportul activităţii instituţiilor în criza ostaticilor din Algeria, pe agenda CSAT0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei