Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 27 (5234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Niţă: Neregulile de la unităţile miniere din Oltenia, cuprinse şi într-un raport făcut de Guvern

Luni, 4 Februarie 2013 (16:28:47)

Neregulile constate de Curtea de Conturi la unităţile miniere şi energetice din Oltenia se regăsesc şi într-un raport întocmit de Corpul de Control al Guvernului, ministrul Energiei, Constantin Niţă, declarând că se va consulta cu juriştii din subordinea sa pentru a vedea ce face cu el mai departe.

Constantin Niţă a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, la Târgu Jiu, că multe dintre neregulile constate de inspectorii Curţii de Conturi se regăsesc şi în raportul Corpului de Control al Guvernului, inspectorii de la ultima instituţie descoperind şi alte nereguli la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia şi fostele complexe energetice de la Turceni şi Rovinari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Sunt unele, de la fotbal la închirieri de macarale la preţuri de sute de ori faţă de preţul pieţei, la basculante, la tot felul de consumuri de motorină, la închirieri (n.r. - de utilaje). Ele sunt înlănţuite şi se regăsesc şi în raportul Curţii de Conturi", a spus Niţă.

Ministrul Energiei a menţionat că în cazul în care prejudiciile constate de instituţiile de control nu se vor recupera nu va avea "nicio reţinere" în a sesiza Parchetul.

"Deocamdată l-am (n.r. - raportul Corpului de Control al Guvernului) citit zilele acestea şi o să mă consult cu Direcţia Juridică de la minister să vedem ce facem cu el", a mai spus Niţă.

Raportul Curţii de Conturi prezintă cheltuieli nelegale efectuate de unităţile din cadrul Complexului Energetic Oltenia, în special fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia şi fostul Complex Energetic Turceni.

Managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, prezent alături de ministrul Energiei, Constantin Niţă, a declarat că are obligaţia, conform Curţii de Conturi, să recupereze sumele constatate ca fiind cheltuite nelegal.

Ciurel a dat asigurări că la actualele negocieri privind noul Contract Colectiv de Muncă nici reprezentanţii administraţiei şi nici cei ai sindicatelor nu vor primi bani în plus, aşa cum s-a întâmplat în trecut.

Curtea de Conturi a constatat în raportul pe anul 2011 că la Turceni fostul director general a primit o primă de 21.000 de lei pentru că a participat la negocierile cu sindicatele.

Totodată, fostul complex energetic Turceni a diminuat cu peste 1 milion de lei impozitul pe profit pe care îl datora bugetului de stat, ca urmare a "majorării nejustificate" a cheltuielilor de exploatare cu peste 6,5 milioane lei. În raportul Curţii de Conturi se menţionează că majorările de întârziere şi penalităţile calculate la suma respectiv sunt de 163.000 de lei.

În raportul Curţii de Conturi se menţionează că fostul complex energetic Turceni a diminuat cu peste 5,8 milioane lei veniturile datorate bugetului local pentru localităţile Mătăsari şi Slivileşti, banii reprezentând "taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje şi excavări aferentă lucrărilor de excavare efectuate fără această autorizaţie".

De asemenea, fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia a făcut cheltuieli "neeconomicoase" de 199.000 de lei, banii fiind plătiţi persoanelor implicate în negocierea Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2011, Laurenţiu Ciurel menţionând că are obligaţia de a recupera aceste sume, precum şi altele.

"Eu am sarcina să recuperez banii aceia, bani care s-au dat ca prime pe negocieri. O parte din ei s-au şi recuperat", a spus Ciurel.

Ministrul Energiei a făcut, luni, o vizită la Complexul Energetic Oltenia, unde a vizitat Termocentrala Rovinari şi o mină de lignit, în programul său fiind fiind incluse întâlniri cu sindicatele din Oltenia şi Valea Jiului, privind negocierile Contractelor Colective de Muncă ce au loc la Complexul Eenergetic Otenia şi la Complexul Energetic Hunedoara.

Niţă a precizat că după discuţiile cu sindicaliştii nu crede că vor mai fi probleme legate de semnarea noilor contracte colective de muncă.

"Eu am înţeles că ne-am înţeles", a precizat ministrul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Niţă: Neregulile de la unităţile miniere din Oltenia, cuprinse şi într-un raport făcut de Guvern.
 Vizualizări articol: 355 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niţă: Neregulile de la unităţile miniere din Oltenia, cuprinse şi într-un raport făcut de Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei