Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 sep 2012 - Anul XVII, nr. 223 (5128)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rata creditelor neperformante atrase de IMM-uri se apropia la finele anului trecut de 20%

Luni, 24 Septembrie 2012 (16:27:22)

 

Rata creditelor neperformante atrase de IMM-uri a ajuns la sfârşitul anului trecut la aproape 20%, faţă de 2% la începutul crizei, în octombrie 2008, cele mai riscante industrii fiind construcţiile, industria prelucrătoare şi comerţul, potrivit reprezentanţilor Fondului Român de Contragarantare.

"Rata creditelor neperformante generată de IMM-urile contragarantate de Fondul Român de Contragarantare a fost de 4,2%, comparativ cu 18,8% pentru total IMM-uri în decembrie 2011", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele directoratului Fondului, Ioan Hidegcuti.

El a arătat că împrumuturile în valută au devenit mai riscante în ultimul timp, chiar şi cele pe termen scurt, având în vedere că sectorul bancar este puternic dependent de finanţatarea străină, reprezentând peste 85% din total.

"Riscul de credit generat de IMM-uri este ascendent, chiar dacă, după părerea personală, există un fetiş aici, pentru că IMM-urile n-au fost niciodată foarte tonice în portofoliul băncilor. S-a continuat tendinţa ascendentă de la începutul crizei", a spus Hidegcuti.

El a menţionat că rata creditelor neperformante variază invers proporţional cu mărimea companiilor.

Dacă cele mai riscante domenii care atrag credite sunt construcţiile, industria prelucrătoare şi comerţul, cele care onorează cel mai bine serviciul către bănci sunt agricultura şi utilităţile.

Hidegcuti a arătat că accesul la finanţare, odată cu aplicarea reglementărilor internaţionale Basel III, va fi şi mai complicat.

Pentru îmbunătăţirea creditării, Fondul de Contragarantare propune stimularea finanţării sectoarelor de activitate de tip "tradables", precum agricultura, şi a sectoarelor inovative, pentru reindustrializarea României, generarea de valoare adăugată mai mare şi îmbunătăţirea calităţii portofoliilor băncilor.

Totodată, creditarea trebuie să fie mai echilibrată pe monede, astfel încât creditele în valută să fie orientate în special către debitorii acoperiţi la riscul valutar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rata creditelor neperformante atrase de IMM-uri se apropia la finele anului trecut de 20%.
 Vizualizări articol: 659 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rata creditelor neperformante atrase de IMM-uri se apropia la finele anului trecut de 20%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei