Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 sep 2012 - Anul XVII, nr. 223 (5128)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Program de screening

Sucevencele, testate gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, până la finele anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin implementat de Ministerul Sănătăţii va debuta la Suceava până la finele anului, după ce startul acestei acţiuni a fost amânat de mai multe ori. Programul se va desfăşura în toată ţara, pe o perioadă de cinci ani, şi îşi propune scăderea numărului de decese cauzate de cancerul de col uterin prin depistarea leziunilor în fază cât mai incipientă şi orientarea pacientelor spre centre de diagnostic şi tratament. Pentru ca programul să fie unul de succes este nevoie de implicarea spitalelor, dar şi a medicilor, de familie, anatomie-patologică, de planning familial şi obstetrică-ginecologie. În judeţ, două spitale sunt eligibile pentru derularea screeningului, cel de la Suceava şi cel din Fălticeni, care au, aşa cum cere Ministerul Sănătăţii, cabinete de obstetrică-ginecologie şi laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei. Pe de altă parte, până în prezent, un număr destul de mare de doctori, majoritatea de medicină primară, s-au arătat interesaţi să ia parte la program, chiar dacă banii pe care îi vor primi pentru serviciile oferite femeilor care vor să beneficieze de analize în mod gratuit nu sunt foarte mulţi.

 

Femeile între 25 şi 64 de ani, cu sau fără asigurare medicală, aşteptate la testare

Directorul executiv adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a explicat că ceea ce se doreşte prin acest program este ca femeile să aibă ocazia să depisteze, în urma analizelor efectuate gratuit, dacă suferă de cancer de col uterin sau de alte afecţiuni ce le-ar pune viaţa în pericol. De asemenea, se doreşte creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane care nu prezintă nici un simptom. Screening-ul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin reprezintă de fapt examenul citologic Babeş-Papanicolaou care, în orice cabinet particular sucevean, costă 70 de lei. De această analiză medicală gratuită pot beneficia toate femeile peste 25 de ani, indiferent că sunt sau nu asigurate medical, dar care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele trei frotiuri cervicale Babeş-Papanicolaou normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne. De asemenea, nu pot fi testate în regim de gratuitate femeile cărora li s-a pus anterior diagnosticul de cancer de col uterin sau de alte forme de cancer genital.

Un calcul făcut de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, în judeţ, sunt eligibile pentru testare circa 250.000 de femei.

 

Medicii, chemaţi la instruire pentru ca programul să se poată desfăşura ca la carte

În judeţ, a arătat dr. Cătălina Zorescu, programul va începe efectiv după ce spitalele eligibile din Suceava şi Fălticeni, care se află în faza de strângere a documentaţiei necesare, vor trimite dosarul la unitatea regională coordonatoare a programului, respectiv Institutul Oncologic Iaşi, pentru obţinerea avizului de includere în circuit. Cele două spitale vor încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, iar la rândul lor doctorii vor trebui să intre în contract cu una dintre aceste unităţi eligibile pentru program. Între timp, a început instruirea medicilor de familie care şi-au exprimat opţiunea de a participa la program, aceştia reprezentând pionul principal în acţiunea de screening şi urmând să se ocupe îndeosebi de consiliere şi informare.

Totuşi, doctorii de familie nu sunt obligaţi să se limiteze la propagarea informaţiei medicale în rândul pacientelor, ci pot face şi recoltările de probe, cu condiţia să aibă o minimă dotare de specialitate în cabinet. Dacă nu, de recoltarea unui frotiu cervical Babeş-Papanicolaou se vor ocupa specialiştii în planning familial şi obstetrică-ginecologie.

 

Scopul analizelor ginecologice gratuite: mai puţine femei bolnave

După validarea furnizorilor, Direcţia de Sănătate Publică Suceava va pune la dispoziţia medicilor de familie intraţi în program formularele speciale care vor reprezenta biletul de trimitere pentru persoana intrată în screening. Se recomandă ca mobilizarea femeilor eligibile în vederea consilierii, consultării şi recoltării să se facă în luna de naştere a fiecăreia. Dacă o pacientă doreşte testarea, dar medicul ei de familie nu participă la programul de screening, atunci poate apela la oricare alt doctor de familie. Sumele alocate programului sunt, după cum a informat dr. Cătălina Zorescu, de 80 de lei pentru spital, 15 lei pentru medicul de familie, 27 de lei pentru medicul recoltator, 38 de lei pentru anatomo-patolog şi 10 lei tot pentru spital, pentru managementul cazului. Banii sunt viraţi de Ministerul Sănătăţii prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Anual, în România, peste 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, nemiloasa boală devenind o problemă de sănătate publică cu costuri sociale importante, având în vedere incidenţa crescută: este a doua cauză de mortalitate prin cancer în ţară.

 

Situaţia cazurilor de cancer de col uterin în ultimii zece ani, în judeţ

În judeţ, numărul femeilor bolnave de cancer de col uterin este îngrijorător, mai ales că majoritatea cazurilor sunt descoperite tardiv, în stadii avansate, arată o statistică întocmită de Direcţia de Sănătate Publică şi dată publicităţii ieri, de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Popescu.

Potrivit datelor centralizate de DSP, evoluţia îmbolnăvirilor în ultimii zece ani este următoarea: 2001 – 95 de cazuri (dintre care 31 în fază curabilă), 2002 – 91 de cazuri (36 în fază curabilă), 2003 – 74 de cazuri (24 în fază curabilă), 2004 – 85 de cazuri (23 în fază curabilă), 2005 – 107 cazuri (29 în fază curabilă), 2006 – 95 de cazuri (34 în fază curabilă), 2007 – 86 de cazuri (28 în fază curabilă), 2008 – 96 de cazuri (30 în fază curabilă), 2009 – 88 de cazuri (36 în fază curabilă), 2010 – 132 de cazuri (30 în fază curabilă), 2011 – 74 de cazuri (24 în fază curabilă).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevencele, testate gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, până la finele anului.
 Vizualizări articol: 2368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Sucevencele, testate gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, până la finele anului5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   JALNICA STATISTICA trimis de
(24 sep 2012, 16:20:24
NUMAI IN ,,SEZONUL''2007-2008 DUPA ANALIZELE GRATUITE S-AU DEPISTAT PERSOANE CU RISC DE IMBOLNAVIRE, APROX 123 MII,DIN CARE ,CANCER UTERIN-5163 IAR CANCER DE COL UTERIN PESTE 2400 CAZURI.PROBABIL DIN CAUZA ATACULUI DE PANICA A REZULTAT INCHIDEREA LABORATORULUI DE CURIETERAPIE.
,,COSMETIZARE'' STATISTICILOR DAUNEAZA GRAV FUNCTIILOR.
2.   ...foarte frumos din partea lor... trimis de
(24 sep 2012, 21:21:58
...si foarte mare atentie la ce mijloace folosesc medicii care sunt "foarte bine instruiti".....sa mai intamplat si atunci cand sa umplut lumea de hepatita ,cand oamenii erau consultati si tratati de "specialisti"....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei