Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mai 2012 - Anul XVII, nr. 109 (5014)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a transmis CE ţinte modificate în creştere pentru deficitul bugetar şi datoria publică

Luni, 14 Mai 2012 (17:16:34)

Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) un program de convergenţă care include ţinte modificate în creştere ale deficitului bugetar atât pentru acest an, cât şi pentru anul viitor, comparativ cu forma prezentată în luna aprilie, estimări în urcare fiind indicate şi pentru datoria guvernamentală.

Documentul incluzând noile ţinte a fost înregistrat de către Comisia Europeană la sfârşitul săptămânii trecute.

Conform noilor proiecţii guvernamentale, deficitul bugetar pentru acest an este prognozat la 2,8% din PIB (faţă de 2,3% din PIB prezentat anterior) în termeni ESA (care includ pierderile companiilor de stat - n.r.) şi la 2,2% în metodologia cash (faţă de 1,9% din PIB anterior), în timp ce ţinta pentru anul viitor a fost ridicată de la 1,5% la 2,2% pe ESA. Pentru anii 2014 şi 2015, ţinta de deficit bugetar a fost menţinută la 1,2%, respectiv 0,9%.

"Este o ţintă situată sub limita prevazută de Tratatul de la Maastricht, de 3%, şi, luând în calcul şi perspectiva anului 2014 (în vechiul program se vorbea de perspectiva anului 2013-n.r.), este primul pas către un buget cu un deficit structural de cel mult 0,7% din PIB, determinat de schimbarea dramatică a modelelor financiare ca urmare a crizei", se arată în document.

Programul transmis CE include şi o nouă ţintă a datoriei guvernamentale, Executivul anunţând că pentru acest an se estimează că nivelul acesteia se va ridica la 34,2% din PIB (comparativ cu 33,9% din PIB anunţat anterior), iar în perioada 2013-2015 nivelul estimat al datoriei publice se va situa sub 34% din PIB (faţă de sub 33,5% din PIB avansat anterior).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul lunii mai, că rezerva de 5 miliarde de euro existentă la Ministerul de Finanţe este intangibilă, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar mărirea salariilor bugetarilor se poate face prin înţelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.

Bugetul general consolidat a înregistrat în primul trimestru un deficit de 3,4 miliarde lei, reprezentând 0,56 % din PIB, încadrându-se totuşi în ţinta de deficit stabilită cu FMI prin ajustare cu investiţiile realizate, potrivit datelor prezentate la finele luinii martie de Ministerul Finanţelor.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a transmis CE ţinte modificate în creştere pentru deficitul bugetar şi datoria publică.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a transmis CE ţinte modificate în creştere pentru deficitul bugetar şi datoria publică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei