Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 feb 2012 - Anul XVII, nr. 37 (4942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MMP: Nu există o "probabilitate semnificativă" de viituri cu risc de inundaţii în februarie

Miercuri, 15 Februarie 2012 (16:37:39)

Până la sfârşitul lunii februarie nu există o probabilitate semnificativă pentru producerea unor viituri cu risc major de inundaţii, anunţă, miercuri, Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), ai cărui specialişti au analizat probabilitatea apariţia unor viituri după topirea zăpezii.

Specialiştii MMP au ajuns la această concluzie după ce au văzut prognozele meteorologice pentru următoarele 15 zile. Acestea arată temperaturi minime permanent negative şi temperaturi maxime "uşor pozitive" în timpul zilei, nefiind aşadar întrunite, în opinia MMP, condiţiile pentru o topire bruscă şi masivă a zăpezii. Dată fiind temperatura prognozată, eventualele precipitaţii care vor cădea în următoarele două săptămâni "se vor produce preponderent sub formă de ninsoare", astfel că nici cel de-al doilea factor favorizant pentru topiri masive ale zăpezilor, şi anume ploile abundente şi întinse pe durata mai multor zile, nu va apărea.

În aceste condiţii, "Ministerul Mediului şi Pădurilor apreciază că, până la sfârşitul lunii februarie, nu există o probabilitate semnificativă pentru producerea unor viituri cu risc major de inundaţii".

Şi starea hidrologică din ţară şi de pe Dunăre "oferă premise favorabile pentru gestionarea unor debite mărite în urma topirii zăpezilor, date fiind cotele scăzute ale cursurilor de apă din prezent, precum şi importantele capacităţi de stocare disponibile în lacurile de acumulare.

Cu toate astea, Ministerul Mediului şi Pădurilor a solicitat tuturor autorităţilor locale şi structurilor cu responsabilităţi operative în comandamentele locale pentru situaţii de urgenţă "să valorifice aceste două săptămâni de aparentă linişte prin începerea neîntârziată a operaţiunilor prevăzute în planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor".

Autorităţile locale au fost îndrumate să creeze condiţii de scurgere rapidă a apei rezultate din topirea zăpezii de pe teren, prin degajarea şi decolmatarea şanţurilor, rigolelor, canalelor, albiilor temporare de orice fel, a pâraielor şi cursurilor de apă de interes local, amintind că, potrivit legii, primarii sunt responsabili să prevină orice "situaţie de obturare, chiar şi parţială, a secţiunii de curgere a râurilor şi pâraielor".

Joi, specialiştii MMP vor avea convorbiri cu prefecţii pe tema acestor acţiuni "strict necesare", care trebuie declanşate şi coordonate la nivelul autorităţilor locale pentru prevenirea inundaţiilor de primăvară.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, declara că Administraţia Naţională "Apele Române" şi Administraţia Naţională de Meteorologie ar putea anunţa, miercuri, o "posibilă situaţie de urgenţă" legată de inundaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MMP: Nu există o "probabilitate semnificativă" de viituri cu risc de inundaţii în februarie.
 Vizualizări articol: 663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MMP: Nu există o "probabilitate semnificativă" de viituri cu risc de inundaţii în februarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei