Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 feb 2012 - Anul XVII, nr. 37 (4942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Vom scuipa pe mormintele lor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Franţa deceniului şase al secolului trecut, mai precis în 1955, un cântec nou apărut a scandalizat autorităţile, fiind de fapt şi interzis imediat după lansare. Se numea „Dezertorul” şi era compus şi interpretat de Boris Vian.

Exact, scriitorul Boris Vian, care în plus faţă de scârţâiala pe hârtie manifesta şi alte talente, începând cu cel de muzician. Scriitorul Boris Vian, autorul unei cărţi cu un titlu frapant, care s-ar potrivi de minune conducătorilor României de astăzi: „Voi scuipa pe mormintele voastre”. O găsiţi reeditată la „Humanitas”, deşi în afară de titlu nu-i mare lucru de capul ei, după umila mea părere. De altfel – cum se plătesc toate! – Vian a şi murit la avanpremiera ecranizării după „Voi scuipa pe mormintele voastre”, ceea ce înseamnă că până la urmă ei au scuipat pe mormântul lui. Dar să revenim.

Textul cântecului „Dezertorul” era lipsit de ocolişuri şi o să-l povestesc pe scurt, folosindu-mi pentru dumneavoastră modestul fond de cuvinte agonisit şi ăla cu greu. „Domnule Preşedinte, tocmai am primit hârtiile prin care sunt chemat la războiul din Algeria. Fiindcă în precedentul război i-am pierdut pe toţi cei dragi, mă folosesc de acest prilej să vă anunţ că mi se fâlfâie de luptele pe care matale le pui la cale. Prin urmare, bifaţi-mă ca dezertor şi, în paranteză fie spus, dacă aveţi pe viitor chef de vărsat sânge, sunteţi liber să vi-l vărsaţi pe al matale.”

Cam aşa gândesc şi eu despre al nostru. Nea Preşedintele (totuşi, unuia ca el nu-i pot spune, oricât m-aş strădui, „domnule”), dacă ai chef de austeritate, eşti liber s-o continui matale, că de început am început-o noi, sulimea. Continu-o cu fiică-ta Ebuţa, cu damele matale cu mâncărici la antipodul creierului, cu amicii matale învârtitori şi atârnători... Continu-o, dacă eşti amabil, cu consilierul prezidenţial cu ochi albaştri Iulian Chifu, lăsându-ne să ne întrebăm pe ăsta de unde sfântu’ l-ai mai cules, ţi l-au dat Meleşcanu şi istoricul antisemit Buzatu în folosinţă, ca obiect de mobilier?

Apropo, mă uit la protestele grecilor şi văd ce înseamnă un popor cu sânge în instalaţie. Şi nu orice sânge, sânge istoric. Parcă zăresc acolo câte ceva din frumuseţea muzicii lui Vangelis şi a filozofiei bătrânului Zorba...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vom scuipa pe mormintele lor.
 Vizualizări articol: 2535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Vom scuipa pe mormintele lor4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O singura intrebare am trimis de
(15 feb 2012, 20:50:54
nu te-au cautat,Cataline,baietii in albastru ca ai dat cu kk in Base si in succesurile lu` fi-sa?urmatoarea intrebare e retorica:unde sunt laudacii si pupinbasistii ca sa ne explice,noua,carora ne e scarba de maimutoii portocalii si de dresorul lor betiv;ca de fapt nu e asa cum scrie aici?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei