Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 dec 2011 - Anul XVI, nr. 300 (4898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Autorităţile pot reduce sau opri livrările de gaze către companiile cu consum mare,în caz de urgenţă

Marţi, 20 Decembrie 2011 (15:58:36)

Alimentarea cu gaze a combinatelor chimice şi producătorilor de electricitate şi căldură cu consum de peste 30.000 metri cubi pe oră va fi limitată sau sistată, în caz de forţă majoră, precum o scădere a importurilor de 20%, indiferent de statutul lor de clienţi întreruptibili sau neîntreruptibili.

Măsura este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei şi face parte dintr-un plan de acţiune pentru eventualitatea apariţiei unei situaţii de forţă majoră în iarna 2011-2012.

"În situaţii de urgenţă, întreprinderile din sectorul gazelor naturale şi consumatorii industriali de gaze trebuie să coopereze şi să aplice măsurile adoptate de autorităţi", se arată în nota de fundamentare a proiecului.

Prevederile actului normativ sunt valabile până la 3 iunie 2012.

Proiectul arată că în această iarnă niciunul dintre marii consumatori de gaze naturale nu a mai optat pentru statutul de întreruptibil, astfel încât operatorul sistemului naţional de gaze Transgaz Mediaş (TGN) "nu mai dispune de principalul instrument pentru echilibrarea sistemului, şi anume redistribuirea cantităţilor de gaze naturale din consumul acestora către sectorul rezidenţial".

Unii mari consumatori de gaze, precum combinatele chimice şi producătorii de energie, au posibilitatea de a opta pentru statul de consumatori întreruptibili, avantajul fiind obţinerea unui preţ mai mic de achiziţie a gazelor naturale.

Optând pentru această calitate, companiile respective acceptă ca, într-o situaţie de forţă majoră, Transgaz să le diminueze sau chiar să le sisteze alimentarea cu gaze, pentru a direcţiona cantităţile de gaze pentru alimentarea populaţiei şi a instituţiilor de utilitate publică.

Întrucât toţi consumatori industriali de gaze au renunţat la statutul de întreruptibili, autorităţile propun drept criteriu de aprovizionare cu gaze a populaţiei consumul orar al companiilor.

"Proiectul de act normativ garantează aprovizionarea cu gaze naturale, în iarna 2011-2012, a consumatorilor casnici şi a celor care furnizează servicii sociale esenţiale, precum asistenţa medicală sau îngrijirea copiilor, activităţi educative şi alte servicii sociale şi de binefacere, dar şi a instalaţiilor de termoficare, în măsura în care furnizează energie termică consumatorilor casnici şi a celor care furnizează servicii sociale esenţiale", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În cazul declanşării situaţiei de urgenţă, Transgaz va avea la dispoziţie o cantitate de 180 milioane metri cubi de gaze pe care o va menţine pentru perioada decembrie 2011 - februarie 2012.

Combinatele chimice care au consumuri orare de peste 30.000 metri cubi de gaze sunt Azomureş şi societăţile din grupul InterAgro, respectiv Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria, Ga&Pro CO Piatra Neamţ, Amonil Slobozia şi Nitroporos Făgăraş.

Totodată, odată cu declanşarea stării de urgenţă, producătorii de energie electrică şi termică îşi vor reduce consumurile de gaze, folosind combustibili alternativi, respectiv cărbune şi păcură.

Producătorii de energie avuţi în vedere sunt ELCEN Bucureşti, Termoelectrica, Dalkia Ploieşti, Complexele Energetice Rovinari şi Craiova, Termica Târgovişte, Termica Suceava, Energoterm Reşiţa, Modern Calor Botoşani, Unitatea Administrativ Teritorială Iaşi, ENET Focşani şi CET-urile Găvana, Timişoara, Govora şi Bacău.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede şi că termocentrala de la Brazi a OMV Petrom va fi inclusă în programul de reducere a livărilor de gaze în cazul unei situaţii de forţă majoră.

Cea mai recentă situaţie de urgenţă în alimentarea cu gaze a avut loc în ianuarie 2009, când Rusia a redus, apoi a sistat total livrările de gaze către pieţele europene, inclusiv cea românească, prin Ucraina, deoarece Kievul nu a fost de acord cu majorarea semnificativă a preţurilor şi a refuzat să plătească o datorie reclamată de Moscova.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile pot reduce sau opri livrările de gaze către companiile cu consum mare,în caz de urgenţă.
 Vizualizări articol: 553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorităţile pot reduce sau opri livrările de gaze către companiile cu consum mare,în caz de urgenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei