Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 dec 2011 - Anul XVI, nr. 300 (4898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bătrâneţe grea

La 103 ani, terorizat de fiul de 70 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

După ce a supravieţuit gloanţelor sovietice şi germane în Al Doilea Război Mondial şi a bătut centenarul în urmă cu trei ani şi jumătate, Mihai Vasile Iftimie, un bătrân din satul Bogata, comuna Baia, întâmpină greutăţi acolo unde se aştepta mai puţin. Fiul său, în vârstă de 70 de ani, îl vizitează periodic şi, chiar dacă este surdo-mut, îşi terorizează tatăl prin diferite acţiuni de intimidare. Cauza acestor neînţelegeri o reprezintă moştenirea lăsată de moş Iftimie, şi care potrivit unui act notarial încheiat în urmă cu 20 de ani, ar trebui să revină deopotrivă fiului răzvrătit, pe nume tot Mihai Iftimie, şi uneia dintre fete, Anica Iftimie. Scandalurile provocate în curtea din Bogata au ajuns şi la urechile poliţiştilor din Baia, care spun că sunt la curent cu tot ceea ce se petrece, numai că nu pot face foarte multe deoarece bătrânul nu a depus nici o plângere.

 

I-a rupt cârja tatălui său

Neînţelegerile dintre fiu, pe de o parte, respectiv tată şi fiică, în cealaltă tabără, au început la scurt timp după ce lui Mihai Vasile Iftimie i-a murit soţia. La început s-a crezut că este doar o răbufnire de orgoliul a fiului, dar în ultima perioadă vizitele la Bogata însoţite de scandaluri s-au înmulţit. Până acum nu s-a ajuns la agresiune fizică, dar semne că aceste dispute ar putea degenera au apărut deja. La una din vizite, fiul Mihai Iftimie i-a rupt cârja tatălui său, care de teamă să nu fie lovit a preferat să nu spună nimic. „Stăteam şi eu în cârjă şi mi-a rupt-o. Nu ştiu ce a avut. De când a murit baba (n.a. – soţia) numai cu ceartă a venit, tot contra şi contra şi cu bătaie. Pe mine nu m-a bătut, că eu nu am zis nimic, dar cum să mă pun eu, om care am trecut de 103 ani, cu el, care are 70 de ani?”, s-a întrebat moş Iftimie.

 

Sora parteneră la moştenire, speriată de moarte

Scandalul pe care-l provoacă Mihai Iftimie în curtea tatălui său nu este vocal, şi asta pentru că bărbatul este surdo-mut. Acest neajuns este compensat cu uşi trântite, îmbrânceli şi alte acţiuni de intimidare. În afara tatălui, furia bărbatului se îndreaptă şi asupra a două surori, dar în special asupra Anicăi Iftimie.

„A venit aici şi m-a trântit pe jos, a scuturat-o pe sora mea. E un om rău, nu ştiu ce-i cu el. Eu fac treabă, îl ajut pe tata, că are 103 ani şi mi-e milă de el, şi el vine doar cu scandal”, a mărturisit Anica Iftimie, şi ea în vârstă de 77 de ani.

Una dintre vecinele familiei Iftimie a confirmat că orice vizită se încheie cu tărăboi.

„Când vine face gălăgie, îl batjocoreşte pe moş aşa cum poate el, chinuindu-se, chiar dacă e surdo-mut, la fată îi arată să plece şi să-l lase singur pe moş. Şi fata este singurul lui ajutor, îi face mâncare, îl ajută cu pastilele când are nevoie”, a povestit Mihaela Lăcrămioara Dohotaru.

 

Vor să strice actul de moştenire

Sătul de aceste scandaluri repetate, moşul Iftimie a căutat soluţii pentru a-şi putea trăi liniştit ultimii ani de viaţă. Una dintre soluţii ar fi să desfiinţeze în instanţă actul prin care îşi lasă casa şi cei 14 ari de teren celor doi copii. Primele demersuri au fost deja făcute, iar o acţiune în instanţă este pe cale de a fi demarată.

Între timp, nepoţii lui Mihai Vasile Iftimie din partea fiicei Anica au anunţat că vor depune şi o plângere penală la Poliţia din Baia pentru a se lua măsuri înainte de a fi prea târziu.

Vecina Lăcrămioara Dohotaru a precizat şi ea că a sunat de mai multe ori la poliţia din comună şi a cerut ajutor. „Cei de la Poliţie mi-au spus că au vorbit cu fiul să nu mai vină la moş fără să treacă pe la ei pe la post, dar el nici nu vrea să audă şi face tot cum vrea el”, a mai adăugat Lăcrămioara Dohotaru.

 

A tras clopotele de la biserică până la 100 de ani

Acum trei ani şi jumătate, Mihai Iftimie a mai făcut obiectul unui articol în cotidianul „Monitorul de Suceava”. La acea vreme, omul care tocmai împlinise 100 de ani nu se gândea ce avea să-i rezerve viitorul. Pe atunci trăia şi soţia sa, Porfira, iar neînţelegerile cu băiatul Mihai erau departe de a se întrezări. Dacă acum, la aproape 104 ani, îşi crapă lemnele singur, în 2008 moş Iftimie era stâlp de bază al bisericii din Bogata. Timp de 30 de ani, duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare, fără să i se pară greu şi fără să se plângă, a tras mereu clopotele bisericii. Acum, i-a mai rămas doar credinţa că lucrurile vor intra pe făgaşul normal în ceea ce priveşte relaţiile de familie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 103 ani, terorizat de fiul de 70 de ani.
 Vizualizări articol: 1146 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 22 voturi
La 103 ani, terorizat de fiul de 70 de ani3.7522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(20 dec 2011, 12:23:20
Viata satului ... un mos de un secol si alt mos ...asta e subiect de prima pagina? Incompetentilor !
1.1  RE: ... trimis de
(20 dec 2011, 13:24:38
Dar tu ce ai vrea? Violuri sau fete dezbracate? Nu stiu de unde ai aparut, dar esti prost gramada. Scoateti-l de aici pe asta, ca polueaza netul.
1.2  RE: ... trimis de
(20 dec 2011, 13:34:21
bai acesta , ce ma intereseaza pe mine probleme familiare ale altora ? pe cine intereseaza , cazul asta trebuia pus intr-o rubrica speciala a ziarului si nicidecum pe prima pagina . Tie iti place stiu , pt ca esti un barfitor de pe marginea santului , si un OTV-ist inrait ..hai sictir
2.   Uite-asa! trimis de
(20 dec 2011, 13:44:17
Faceti-va ziaristi toti cei care criticati si o sa fiti multumiti...Scrieti doar despre realizarile marelui conducator si a partidului sau minunat si plangeti toti ca in Coreea de Nord daca va paraseste vreunul dintre ei:pe cale naturala sau forceps.
2.1  RE: Uite-asa! trimis de
(20 dec 2011, 13:50:15
mie imi pare rau ca am investit 1 leu degeaba si nu am avut ce sa citesc din mediocrul asta de ziar ! mai bine imi luam 3 hartii igienice si avem pe 2 saptamani ! pai nu sunt ataea stiri , ca se cearta tata cu fiul , astea is subiecte la ordinea zilei in toate satele . duceti-va la sat la stat pe banca cu babele in asteptarea cirezii , si o sa vadetei ce auziti acolo , assta in caz de nu aveti subiecte de prima pagina.
2.2  RE: Uite-asa! trimis de
(20 dec 2011, 14:57:22
E clar ca esti de la Obiectiv. Ai investit un leu in ziar, dar il citesti pe net. Nu prea se leaga. Ca esti rupt de realitate se vede: "mai bine imi luam 3 hartii igienice si avem pe 2 saptamani". Cu 1 leu. Nu stiu cu ce fel de hartie te stergi la gura, pardon, la fund. Daca te stergi...
Pe de alta parte, are dreptate ZENIT. Fa-te si tu ziarist, daca te duce capul, si scrie ce vrei, daca poti. Esti un frustrat, se vede din chestia cu barfitorul si OTV - ul. Stii tu ca mie imi plac astea! Ma cunosti tu pe mine, mai copil al durerii?
Pentru tine, este o vorba: Dumnezeu a umplut lumea cu tot ce a vrut, dar cu prosti ca MARTINELEX a batucit-o. NU merita sa mai imi pierd timpul cu tine, un incult semianalfabet, asa ca nu te obosi sa imi dai vreo replica, pentru ca nu am sa-ti mai raspund.
2.3  RE: Uite-asa! trimis de
(20 dec 2011, 15:23:39
ba virusatule , nu ma fa tu pe mine incult semianalfabet ca nu ma cunosti . Scriu de pe o tableta chinezeasca care e mai proasta ca tine , si sunt si foarte grabit . Tableta e de vina ca e din materie chinezeasca , cat despre tine ...te cunosc. Vezi-ti baietica de treaba ta , de rahatul tau . Nu te intereseaza pe tine cu ce fel de hartie imi sterg eu fundul , ca nu avem toti bani de ZEWA.
3.   ... trimis de
(20 dec 2011, 15:26:25
Site-ul monitorulsv a ramas ca acum 5 ani . Scrii un comentariu si nu poti sa il reeditezi in caz de o greseala gramaticala . Ca asa e si ziarul , plin de prostii ca acum 10 ani .
4.   Un articol bun... trimis de
(21 dec 2011, 08:18:27
e ziarul local iar articolul e potrivit pt un ziar local si chiar da o nota de...meditare in perioada sarbatorilor.
oare toti o luam...razna cu timpul ??
asa se....pare

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei