Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 dec 2011 - Anul XVI, nr. 297 (4895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Centru medical amendat după ce a transmis unui angajator rezultatele testului HIV făcut unei tinere

Vineri, 16 Decembrie 2011 (12:55:18)

Un centru medical din Constanţa a fost amendat cu 200.000 de lei de către Direcţia de Sănătate Publică după ce a transmis unui angajator rezultatele testului HIV făcut unei paciente fără ca aceasta să ştie, ea cerând doar o testare TBC, iar în urma rezultatului tânăra a fost concediată.

Potrivit reprezentanţilor DSP Constanţa, o tânără de 20 din Constanţa, care lucrează la un local, a mers la Centrul Medical Cermed din Constanţa pentru a-şi face analiza VDRL - test de depistare a sifilisului, şi o testare TBC, necesare la angajare, însă reprezentanţii laboratorului au decis, fără să o anunţe ori să-i ceară consimţământul, să-i facă şi testul HIV/SIDA.

Ulterior, rezultatele testului, făcut fără ca aceasta să ştie şi fără să fi fost consiliată înainte şi după testare, conform legii, de către angajaţii laboratorului, nu au ajuns în posesia ei, fiind trimise, prin intermediul unei colege, direct angajatorului, iar acesta a dat-o afară pe tânără fără explicaţii.

Prin intermediul Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS) Constanţa, tânăra a sesizat DSP, care, la rândul ei, a făcut un control la Centrul Cermed.

Reprezentanţii DSP au constatat că recepţionera de la centrul medical a înmânat rezultatele testului HIV altei persoane decât celei căreia i se prelevase sânge pentru analize şi fără a o legitima pe persoana respectivă.

"Am fost sesizaţi de ARAS şi am început o anchetă la centrul medical. Am verificat o serie de documente, reieşind că nu există consimţământul tinerei pentru a i se recolta probe de sânge pentru testarea HIV/SIDA şi nici nu se ştie cui a fost dat buletinul respectiv de analize", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, directorul DSP Constanţa, Constantin Dina.

În plus, conform buletinului de analize care a intrat în posesia DSP, rezultatul testului HIV/SIDA este incert, astfel că nici măcar nu se poate spune dacă tânăra este sau nu infectată HIV.

"Centrul medical ar fi trebuit să trimită pacienta la DSP pentru ca testarea să fie repetată, probele fiind trimise la Bucureşti”, a mai spus Constantin Dina.

În urma problemelor constatate, privind încălcarea procedeelor şi protocoalelor privind respectarea confidenţialităţii diagnosticului şi a consimţământului pacientului, reprezentanţii DSP Constanţa au decis să amendeze laboratorul cu 200.000 de lei.

Tânăra a fost îndrumată să depună o plângere şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi la Colegiul Medicilor, unde există o comisie de avizare a laboratoarelor.

La rândul său, directoarea Centrului Medical Cermed, Iuliana Bara, a precizat că testarea HIV/SIDA s-ar fi făcut la solicitarea angajatorului, care ar fi însoţit-o pe femeie la laborator, iar rezultatul testului a fost incert.

Ea mai spune că, deşi înmânarea rezultatelor analizelor se face numai pe bază de carte de identitate, nu se ştie cum setul respectiv a ajuns la altă persoană, iar în acest sens va fi făcută o anchetă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centru medical amendat după ce a transmis unui angajator rezultatele testului HIV făcut unei tinere.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Centru medical amendat după ce a transmis unui angajator rezultatele testului HIV făcut unei tinere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei