Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 dec 2011 - Anul XVI, nr. 297 (4895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Infracţiuni silvice

Mii de metri cubi de lemn, pregătiţi să fie furaţi din pădurile Ocolului Silvic Tomnatec

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Incendierea maşinii unui silvicultor aflat în control la Ocolul Silvic Tomnatec, din Câmpulung Moldovenesc, a fost bulgărele de zăpadă care a declanşat o adevărată avalanşă de controale şi dosare penale.

Şapte silvicultori din cadrul ICAS Suceava sunt deja cercetaţi pentru tăieri ilegale, folosirea ilegală a ciocanului şi abuz în serviciu, în vreme ce o altă anchetă se desfăşoară pentru depistarea vinovaţilor în cazul incendierii autoturismului.

 

Trei dosare penale pentru tăierile ilegale de arbori de la OS Tomnatec

Şeful Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, a anunţat ieri că, în cazul Tomnatec, sunt deja înaintate Parchetului Câmpulung Moldovenesc trei dosare penale, care vizează un număr de şapte angajaţi ai Ocolul Silvic Tomnatec.

“Cele trei dosare penale vizează şapte angajaţi ai Romsilva, din cadrul ICAS Suceava, sub acuzaţiile de tăieri ilegale, folosirea ilegală a ciocanului, abuz în serviciu. Procurorii au termen 48 de ore să se pronunţe dacă încep sau nu urmăririle penale, dar cel mai probabil că vor începe”, a spus Valerian Solovăstru.

În urma verificărilor făcute până acum, în cadrul Ocolului Silvic Tomnatec a fost constatat furtul a 570 metri cubi de masă lemnoasă, tăiaţi ilegal.

Se pare că acesta era doar începutul unui plan prin care urmau să fie sustraşi din pădure mii de metri cubi de masă lemnoasă.

“Mai grav este ceea ce se intenţiona să se facă, pentru că s-au găsit diferenţe foarte mari între ceea ce era în realitate în teren şi ceea ce se urma a fi valorificat. Aici sunt faptele mai grave şi există suspiciunea de folosire ilegală a ciocanului. Din fericire lucrurile au fost descoperite la timp”, a adăugat directorul RNP, Valerian Solovăstru.

Principala metodă prin care a fost pusă la cale dispariţia lemnului din pădure a fost cea de subdimensionare a arboretului de pe suprafeţele împădurite, astfel încât în actele oficiale apăreau anumite cantităţi care puteau fi valorificate prin exploatarea pădurii, când, în realitate, cantitatea de masă lemnoasă din teren care putea fi valorificată era aproape dublă.

De exemplu, la o singură partidă de exploatare a masei lemnoase au fost constatate diferenţe de 1.700 de metri cubi, după ce în acte au fost trecuţi numai 2.700 de metri cubi de lemn, când în realitate erau aproape 4.000 de metri cubi.

 

Solovăstru: “Nu există pădure fără uscături”

Şeful Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, a fost cel care a solicitat ca în acest caz toate verificările şi cercetările să fie efectuate în regim de urgenţă: “Suntem conştienţi că, cel puţin în ceea ce priveşte pădurile statului, există destule abuzuri. Niciodată nu le-am muşamalizat şi nici nu încercăm aşa ceva. Dar cred că este mult prea mult spus că ar fi vorba de reţele infracţionale. Există demenţi peste tot, există oameni care nu înţeleg că trebuie să se oprească dacă au greşit şi să părăsească sistemul. Noi semnalul l-am dat încă de acum un an şi jumătate, când o parte au plecat de bunăvoie. Cel puţin pe Suceava, dar şi în cadrul Romsilva, zona este destul de asanată din acest punct de vedere. Dar nu există pădure fără uscături şi de asta avem în permanenţă oameni în verificări şi programe de control”.

Deşi există legătură între incidentul cu incendierea maşinii unui silvicultor şi tăierile ilegale de pe raza Ocolului Silvic Tomnatec, administrat de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, directorul RNP nu crede că cel care a dat foc autoturismului este neapărat unul dintre cei cercetaţi pentru abuz în serviciu.

 “Acolo s-a întâmplat şi un lucru destul de grav, cu acea incendiere a maşinii şefului staţiunii. Fapta este în cercetare, astăzi trebuiau să vină rezultatele expertizei de la pompieri. Au demarat cercetările şi pe această linie. Suspecte sunt atât persoane din cadrul silvic, cât şi din afară. Totuşi, din datele comunicate până acum, cele şapte persoane cercetate nu au legătură cu incendierea maşinii”, a adăugat Valerian Solovăstru.

 

Persoanele suspectate se consideră victime ale sistemului

Printre persoanele suspectate de implicare în tăierea ilegală a 570 de metri cubi de lemn şi fabricarea unor note de constatare false, pentru a putea face dispărute alte câteva mii de metri cubi de lemn, se numără şi şeful de district Cristian Cojocea, precum şi pădurarul responsabil de zona în care a fost incendiată maşina, Iulian Ipate.

Contactat de reporterii Monitorului de Suceava, şeful de district a confirmat faptul că activitatea sa este cercetată în acest caz, dar se consideră o victimă a sistemului: “Se încearcă să mi se pună în spate această poveste, în care nu sunt implicat decât datorită funcţiei şi a răspunderii pe care o am. Vreme de trei luni eu am fost internat în spital, iar cât am lipsit eu s-au găsit să mă încarce cu unele treburi. Chiar vreau să se afle adevărul, pentru că nu mă consider deloc vinovat”. 

Începând de săptămâna viitoare, aflarea adevărului va fi încredinţată procurorilor care se vor ocupa de acest caz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de metri cubi de lemn, pregătiţi să fie furaţi din pădurile Ocolului Silvic Tomnatec.
 Vizualizări articol: 1172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Mii de metri cubi de lemn, pregătiţi să fie furaţi din pădurile Ocolului Silvic Tomnatec4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Baliverne trimis de
(16 dec 2011, 13:53:21
Pai ce va mirati atata, de parca ati descoperit abia acum mersul pe jos. Dim padurile Moldovitei se fura de 22 de ani in draci, s-au taiat miliarde de metri cubi, toti padurari au venit cu traista-n batz iar acum nu mai stiu ce sa faca ,cu banii, viloaiele si jeep-urile, proprietarii de gatere, circulare si banzig-uri taie in prostie, milioane de metri cubi iau drumul spre portul Constanta si strainatate, iar Flutur e mana-n mana cu toti hotii si banditii, pozand in cel mai mare gospodar al judetului. Cati dintre mafiotii lemnului au intrat in puscarie sau li s-au confiscat averile? Poate s-au dat cateva amenzi, de ochii lumii, amenzi care s-au amortizat in jumatate de zi. Asa ca nu mai umblati cu praf in ochi, lumea vede si tace , cainii latra iar caravana (cu lemne) trece.
2.   Ar fi timpul ! trimis de
(16 dec 2011, 14:45:03
Cred ca ar trebui imbunatatita legislatia in sensul de inasprire , altfe cum a spus cineva ciini latra ursul inainteaza . Sunt sigur ca se stie la nivel inalt ce se petrece in domeniu forestier insa nimeni nu face nimic din cauza ca au interes si beneficiu din aceasta tacere . Daca ar veni cineva care ar vrea sa faca regula in domeniul forestier ar iesi un dezastru. Ar iesi la iveala toate neregulile comise . Asa ceva nu se va intampla prea curand.
3.   INTREBARI,INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
(16 dec 2011, 15:15:38
D-LE SOLOVASTRU,MULTE ,,USCATURI'' AU PUS BOTUL IN TRECUT,LA UN FEL DE ,,SPONSORIZARE'' A TERORISMULUI,IN JUD.SUCEAVA.
DISPARITIA A ZECI DE DE M.C. DE LEMN DIN ZONA IACOBENI-CIOCANESTI- CARLIBABA,VA SPUNE CEVA???
ARABUL KHALED,CARE ,,OPERA''PE AXA POJORATA-IZV.SUCEVEI,VI-L MAI AMINTITI???-FARA A MAI LUA IN CALCUL,TEPELE TRASE PE LA BANCI,DE ACESTA,TOTUL MUSAMALIZAT.
DISTRUGEREA ARIILOR PROTEJATE DIN ZONA C-LUNG,CU ACCEPTUL CUI S-A FACUT?
O ,,USCATURA'' NU TREBUIE CAUTATA PREA DEPARTE.PRIVITI-VA IN OGLINDA!
,,SARBATORI FERICITE''!
4.   MAFIOTILOR trimis de
(16 dec 2011, 15:39:23
HOTII CARE STRIGA HOTIIII SI ASTA SPUNE TOTUL?????????????????????????
5.   Daca taceai ...filozof ramaneai.... trimis de
(16 dec 2011, 18:18:58
daca vreti sa iasa adevarul la iveala domnule director general al RNP....faceti inventar la tot ce misca in silvicultura....adunati averile si masinile ale sefilor de ocoale,districte,cantoane..impartiti la salariul anual si veti constata amplificarile...(MIZERIE SI PRAF IN OCHI)...
ne intrebam cum un ingineras cu 3,4 ani vechime in silvicultura...are vila de citeva MILIARDE,masini de marca si exemplele le putem continua...
OARE PERFORMANTA PROFESIONALA E DE VINA??? SI CIRDASIA ESTE DE JOS IN SUS DE 20 de ani...CREDE-AM CA VETI STOPA TAIERILE FONDULUI FORESTIER SI IL VETI CONSERVFA..ESTE SINGURUL BUN NATIONAL CARE IL MAI ARE ROMANIA(vorba vine,,mai este putin)...sa nu cumva sa dam vina pe persoanele private...nici un posesor de padure nu are averea mai dolofana ca si un silvicultor....sssssssssssssss este la TOMNATEC,este peste tot in judetul SUCEAVA...si se divide in toata tara....pacat ca va faceti de ris...in asemenea articole!!!!POPORUL ROMAN NU ESTE ORB....VEDE SI JUDECA...POATE INTR-O ZI SI ALTCINEVA VA VA JUDECA!!!
6.   DRAGA SOOOOOLLLOOOO, trimis de
(17 dec 2011, 00:13:34
erai cu ei de mana draga solo,mai peste tot ce naiba au devenit egoisti si numai cotizeaza la partid sau tie?, hai nu fii rau caci stim bine ce hram portiii draga solo, avem si filmulete dar mai asteptam draga solo,of of of draga solo

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei