Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 dec 2011 - Anul XVI, nr. 297 (4895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Barbu: Rata de absorbţie a fondurilor europene s-a dublat din septembrie, dar ritmul e nemulţumitor

Vineri, 16 Decembrie 2011 (15:14:13)

Rata de absorbţie a fondurilor europene prin POSDRU s-a dublat din luna septembrie până acum şi chiar dacă sunt temeiuri pentru a vorbi în 2012 de plăţi de 2,5 milioane euro/zi, ritmul în care se accesează banii europeni este departe de a fi mulţumitor, a declarat ministrul Sulfina Barbu.

"Sunt perfect conştientă că ritmul în care accesăm banii europeni este departe de a fi mulţumitor. Cu toate acestea, există totuşi şi veşti bune legate de POSDRU. Din septembrie pana acum, rata de absorbţie s-a dublat, plăţile nu sunt blocate şi avem temei să vorbim în 2012 de plăţi de 2,5 milioane euro/zi. În 2012 POSDRU trebuie să ajungă la cel putin 9,2 la sută rata de absorbţie la mijlocul anului", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii.

Sulfina Barbu a precizat că din septembrie până la finalul lui 2011 rata de absorbţie pe POSDRU se dublează, ajungând de la 2,96 la sută la 5,49 la sută.

Ministrul a mai spus că, în 7 decembrie, AMPOSDRU a trimis către Ministerul Finanţelor Publice, spre validare, suma de 134.685.249,84 lei iar dacă această sumă, dupa verificări, va fi validată în totalitate şi transmisă CE, atunci rata de absorbţie ar putea ajunge la aproximativ 5,49 la sută, adică 190 milioane euro din totalul alocării POSDRU.

"Procentul mai poate suferi mici modificări în funcţie de rezultatul validării sumelor de către MFP şi după efectuarea conversiei leu-euro (cursul de schimb utilizat), dar în niciun caz nu poate coborî mai jos de 4,61 la sută, procent asigurat de declaraţia de cheltuieli transmisă în 11 noiembrie, de către România pentru POSDRU, în valoare de peste 57 milioane euro. Nu ne lăudăm cu această cifră pentru că un grad de absorbţie de cinci la sută nu este un lucru cu care să te lauzi", a mai spus Sulfina Barbu.

Demnitarul a precizat însă că în situaţia economică dificilă în care se află zona euro şi care riscă să afecteze şi România, fiecare milion de euro adus în ţară contează pentru creşterea economică.

"Din acest punct de vedere, al asigurării unui flux continuu de bani europeni care vin în ţară, POSDRU este un program care merge foarte bine, în care plăţile dinspre Comisia Europeană se fac fără niciun fel de blocaj. Chiar dacă nu sunt mulţumită de câte fonduri aducem în ţară, este totuşi o veste bună că aceşti bani vin neîntrerupt", a mai spus ministrul.

Sulfina Barbu a explicat că obiectivul propus pentru anul viitor, de a gestiona şi plăti către beneficiari peste 2,5 milioane de euro pe zi se bazează pe faptul că în prezent sunt în verificări peste 1.200 de cereri de rambursare în valoare totală cumulată de aproximativ 200 milioane euro.

"În situaţia în care 80 la sută din valoarea acestor cereri de rambursare se validează şi se plătesc, iar AMPOSDRU trimite declaraţii de cheltuieli la CE, atunci rata de absorbţie s-ar dubla, putând ajunge la mijlocul anului 2012 la 9,2 la sută. Acest obiectiv se bazează pe un fundament solid, dar depinde foarte mult accelerarea ritmului la nivelul AMPOSDRU şi OI", a mai spus demnitarul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Barbu: Rata de absorbţie a fondurilor europene s-a dublat din septembrie, dar ritmul e nemulţumitor.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Barbu: Rata de absorbţie a fondurilor europene s-a dublat din septembrie, dar ritmul e nemulţumitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei