Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 dec 2011 - Anul XVI, nr. 290 (4888)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zgonea: Preşedintele Băsescu se salvează întotdeauna dând vina pe europeni

Joi, 8 Decembrie 2011 (15:48:07)

Vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, referindu-se la declaraţiile recente ale şefului statului, că preşedintele Traian Băsescu "se salvează întotdeauna dând vina pe europeni", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea a afirmat că declaraţia şefului statului potrivit căreia "România plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor convingătoare în zona Euro" este "un mesaj de campanie electorală pentru PDL".

"Preşedintele Băsescu se salvează întotdeauna dând vina pe europeni. Este un mesaj de campanie electorală pentru PDL. Preşedintele Băsescu a mers în ultimii ani în Europa fără să aibă un mandat de la Parlament şi de la cetăţenii săi. A luat decizii împotriva cetăţenilor, care vor afecta în următorii ani România, fără ca cineva să ştie", a spus Zgonea.

El a afirmat că preşedintele ar fi trebuit să ceară mandat de la Parlament înainte de a merge să negocieze politici publice europene, însă "nu-l interesează acest lucru", deşi lideri politici europeni importanţi, precum Angela Merkel sau Nicholas Sarkozy, fac acest lucru.

"Niciodată Boc sau Băsescu nu au luat un mandat de la Parlamentul României, conform Constituţiei, pentru ceea ce fac acolo. Doamna Merkel, domnul Sarkozy se duc în faţa Parlamentului şi cer un mandat pe politici publice europene, domnul Băsescu nu face acest lucru. Nu-l interesează, el ştie ce e mai bine pentru noi toţi. Noi suntem reprezentanţii cetăţenilor şi putem să îi dăm un mandat între anumite limite în care să negocieze punctul de vedere al României la masa europeană", a spus Zgonea.

Deputatul PSD a adăugat că Traian Băsescu a declarat lucruri elementare, precum acela că interesul României este reprezentat de politicile de coeziune şi de Politica Agricolă Comună (PAC).

Zgonea s-a arătat nemulţumit de modul în care preşedintele a negociat cel din urmă capitol, subliniind că în perioada 2014-2020, pe viitorul exerciţiu bugetar european, bulgarii vor primi mai mulţi bani pe PAC decât românii.

"Era simplu, orice politician spunea acelaşi lucru, că interesul României sunt politicile de coeziune şi Politica Agricolă Comună, pentru că cele două politici ocupă 80 la sută din bugetul Uniunii Europene. E ca şi când eu v-aş spune că pentru mine, ca cetăţean al României, interesul meu este să învăţ alfabetul şi să ştiu cifrele. Acelaşi lucru l-a spus şi domnul Băsescu folosind nişte neologisme, gândindu-se că noi, românii, nu înţelegem. (...) În perioada 2014-2020 bulgarii vor primi mai mulţi bani pe PAC decât românii, ceea ce înseamnă că domnul Băsescu a negociat foarte bine în interesul comunităţilor de români din România, spunând că Politica Agricolă Comună este o problemă de strategie naţională zero. Şi atunci cum se poate ca Bulgaria, e o ţară mai mică decât a noastră, să primească mai mulţi bani ca subvenţie europeană decât România? Castraveţii bulgăreşti sunt mai importanţi pentru domnul Băsescu", a conchis Zgonea.

Preşedintele Traian Băsescu declara, miercuri, că România este în momentul de faţă "foarte afectată" de situaţia din zona Euro, afirmând că ţara "plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor convingătoare în zona Euro".

"România este în momentul de faţă foarte afectată de situaţia din zona Euro. În lunile de vară (...) CDS-ul nostru era la împrumuturi pe zece ani în jur de 200 de puncte, la un an împrumuturile erau cu sub 100 de puncte. Aceasta este prima de asigurare de împrumuturi, iar, în momentul de faţă, datorită neîncrederii generate de întârzierile pentru Grecia, de ce se întâmplă în Italia, CDS-ul României la credite pentru zece ani a depăşit 450 şi merge în sus cu toată zona. Deci suntem afectaţi. România plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor convingătoare în zona Euro", declara Traian Băsescu.

Întrebat dacă întârzierea acestor decizii duce la afectarea populaţiei României, Băsescu a răspuns afirmativ.

"Vă pot spune ce am făcut noi. Văzând ce se întâmplă, am forţat pentru un deficit de 1,9% şi nu de 3%. Exact ca să ne împrumutăm mai puţin, pentru că deja orice dobândă peste 7% este extrem de costisitoare. Noi, în luna iunie, am împrumutat cu 5,2 - 5,3, iar acum dobânzile au ajuns la 7,8 - 8%, chiar peste 8. Avem acelaşi CDS cu Italia în momentul de faţă", adăuga şeful statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zgonea: Preşedintele Băsescu se salvează întotdeauna dând vina pe europeni.
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zgonea: Preşedintele Băsescu se salvează întotdeauna dând vina pe europeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei