Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 nov 2011 - Anul XVI, nr. 263 (4861)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Am redus dobânda, în ciuda problemelor din Grecia, şi pentru anticipaţiile inflaţioniste

Luni, 7 Noiembrie 2011 (15:16:18)

BNR a redus rata de politică monetară, în ciuda climatului volatil cauzat de problemele din Grecia, pentru a nu alimenta anticipaţiile inflaţioniste, întrucât populaţia percepe o dobândă înaltă ca pe o precauţie a băncii centrale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Anticipaţiile inflaţioniste în România rămân, în ciuda acestor scăderi masive de preţuri, sensibil mai înalte decât în celelalte ţări, chiar în cele în care am asistat la o depreciere vizibil mai puternică a mondelor naţionale, cum sunt Polonia şi Ungaria. Dar anticipaţiile sunt în scădere. Încredrea în procesul dezinflaţionist se instaurează mai greu. Numai treptat, lumea începe să creadă că nu vom mai avea creşteri majore de preţuri. Este posibil să fi contribuit la acest lucru şi rata de politică monetară a BNR. Publicul se întreabă când banca centrală ţine dobânda dacă nu cumva ea ştie ceva", a afirmat Isărescu.

Consiliul de Administraţie al băncii centrale a redus, săptămâna trecută, pentru prima dată în ultimul an şi jumătate rata dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%.

Este pentru prima dată când guvernatorul BNR aduce în discuţie că o rată de dobândă prea înaltă poate acţiona în sensul inflamării anticipaţiilor inflaţioniste, populaţia şi firmele asumând că, în ciuda unor prognoze optimiste, banca centrală ţine o dobândă înaltă pentru că are informaţii care-i sugereză o inflaţie mai ridicată.

"Ăsta a fost şi un motiv care ne-a determinat ca, în ciuda turbulenţelor din Grecia, să luăm hotărârea să reducem rata de dobândă de politică monetară, pentru că, într-adevăr, noi ştim ceva, ştim că dezinflaţia va continua", a continuat Isărescu.

Şeful BNR a definit mai bine ipotezele BNR privind formarea anticipaţiilor, arătînd că nu este suficientă o volatilitate mai redusă a cursului, atât timp cât piaţa rămâne sub presiunea unei deprecieri.

"Ştiţi foarte bine că nu doar deprecierea sau scăderea efectivă a cursului acţionează asupra preţurilor, dar şi climatul psihologic, discuţiile despre o potenţială despreciere a cursului, şi acestea împing preţurile în sus", a afirmat Isărescu.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Cristian Popa spune că pe termen mediu dobânda şi cursul au influenţe sensibil apropiate în crearea anticipaţiilor inflaţioniste, dar notează că pe termen scurt canalul cursului estemai rapid şi dominant.

În acest sens trebuie citită şi afirmaţia guvernatorului Isărescu că prima decizie de politică monetară de la începutul anului viitor depinde de evoluţia fluxurilor de capital, deci implicit a cursului de schimb.

Isărescu a evidenţiat că reducerea abruptă a inflaţiei face ca dobânzile reale să fie la un nivel înalt.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Am redus dobânda, în ciuda problemelor din Grecia, şi pentru anticipaţiile inflaţioniste.
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Am redus dobânda, în ciuda problemelor din Grecia, şi pentru anticipaţiile inflaţioniste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei