Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 nov 2011 - Anul XVI, nr. 261 (4859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Institutul inimii, piedică în modernizarea ţării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Magicele cuvinte „reformă” şi „modernizare”, cu care Traian Băsescu a câştigat toate bătăliile electorale, se izbesc azi de un nou obstacol pe care respectivele vorbe îl vor dărâma fireşte. Institutul inimii de la Fundeni, cu numele lui de buletin „C.C. Iliescu”, amintind o mare personalitate a cardiologiei româneşti, stă în calea reformelor şi trebuie închis. Operaţiunea a fost demarată prin repartizarea în băşcălie a sumei bugetare de 87 de lei spitalului, mărunţiş pe care un bogătaş cu ifose îl aruncă, la ieşirea din biserică, unui cerşetor. Banii nu ajung nici pentru schimbarea becurilor arse de pe coridoare şi din sălile unde se umblă cu bisturiul pe inimi. Inutil să spun că de mai multă vreme, doctoriile, pansamentele, hârtia igienică şi le cumpără bolnavii.

O porcărie, ar putea striga un cardiac, vindecat, şi cu noroc de la Dumnezeu, în acest aşezământ vechi şi prestigios, unde şi-au făcut ucenicia cei mai mulţi dintre doctorii şi profesorii de inimi cu notorietate. Profesorul Eduard Apetrei, cinstind memoria dascălului său C.C. Iliescu, îi ridicase anul trecut marelui înaintaş un monument pe cheltuială proprie şi cu sprijinul simbolic al unor colegi, chiar la intrare. La Fundeni există, în acest spital şi clinică de cardio-chirurgie şi cardiologie, cea mai cuprinzătoare arhivă de date de la zeci de mii de bolnavi, teren mănos pentru cercetare, tezaur ştiinţific rar. Dar ce mai contează când obiective naţionale strategice pretind reformă şi modernizare?

Avem cel mai mare procent de bolnavi de inimă din Europa. Din trei decese, două sunt puse pe seama motorului din piept care osteneşte să mai bată. Infarctul a coborât de la vârste de peste cinci sau şase decenii la tineri şi adolescenţi. Da, mi-au confirmat reputaţi cardiologi, bolile inimii nu mai vin neapărat odată cu vârsta înaintată, ci acoperă şi zonele copilăriei. Şi atunci cum poţi lua o asemenea măsură criminală în România? Nu pricepi nimic! - m-ar putea certa mai marele Casei de Asigurări, unde cotizez de o viaţă. Habar n-ai ce e important pentru poporul român! - m-ar putea admonesta ministrul de resort, etnic maghiar îndrăgostit fireşte de profesie. Eşti un lacheu nenorocit sau un ţigan împuţit! -  m-ar putea atenţiona, de la înălţimea fotoliului din Deal, cu eleganţa-i ştiută, preşedintele Băsescu, tatăl îndatorării asasine a României pe câteva generaţii şi cu un rezultat zero pentru nivelul de viaţă al românilor. Spitalul inimii de la Fundeni trebuie închis. De altfel, conferenţiarul Bubenec, director al instituţiei medicale, spune că s-a trecut deja la transferarea sau trimiterea acasă a celor operaţi pe cord de mai bine de o săptămână. Dumnezeu cu mila! Această piedică în calea modernizării patriei trebuie spulberată şi aruncată la coş dimpreună cu dispensarele săteşti şi zecile sau sutele de spitale care au fost deja închise, în pofida protestelor amărâţilor din zonele respective, cetăţeni fără acces la avioanele cu destinaţia Viena.

Ultimul recensământ, încă neclar, arată doar că am scăzut numeric de la 22 de milioane de cetăţeni la vreo 18 milioane. Scădere pe care procesul reformei şi modernizării o consideră nesatisfăcătoare. Desfiinţarea celui mai mare şi prestigios spital de inimi din Capitală, într-o ţară cu peste 60 la sută din boli puse pe seama cordului, ar putea ameliora această neîmplinire a regimului actual, atent la toate reţetele care ar putea rări, repede şi eficient, populaţia încă numeroasă. Uite ungurii, grecii, bulgarii au câte opt milioane de suflete. De ce să nu-i prindem din urmă? Ba nu din urmă, ci din faţă!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Institutul inimii, piedică în modernizarea ţării.
 Vizualizări articol: 2352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Institutul inimii, piedică în modernizarea ţării3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Din greseala in greseala... trimis de
( 4 nov 2011, 17:32:34
...pana la marea finala....
2.   * trimis de
( 5 nov 2011, 17:21:55
Zidul ce ne separă ( pe unii de ceilalţi )
Nu’i chiar atît de mare , îl facem noi să fie
Suntem individualităţi , nu vrem să fim fraţi
Sunt unii , însă , care ,, fac să fie ’’ ... duşmănie

Băsescu nu ne’a împărţit în două , ci , de fapt
Suntem divizaţi în 22 de milioane
Şi nu se ,, califică ’’ nimeni .. nimeni nu e apt
Să ne unească într-o singură naţiune ?

Avem , deocamdată , un final perpetuu
Aşteptăm , de parcă nu se mai poate face nimic
Aşteptarea’i mai grea ca lupta , asta nu ştii tu
Frate ... ,, nimicul ’’ se face din ce în ce mai mic

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei