Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 nov 2011 - Anul XVI, nr. 263 (4861)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare la Cajvana

Biserica acoperită cu aur, sfinţită după un secol de existenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste o mie de credincioşi s-au adunat ieri în centrul oraşului Cajvana pentru a sărbători, alături de înaltele feţe bisericeşti venite din întregul judeţ şi din ţară, special pentru acest eveniment, sfinţirea Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”, la împlinirea a 100 de ani de când este centrul credinţei şi vieţii spirituale a sutelor de familii din zonă.

 

Slujbă de sfinţire la cele patru laturi ale bisericii în cruce

Ceremonia de resfinţire a lăcaşului de cult a început duminică dimineaţa, în jurul orei 09.00, când deja curtea bisericii era plină de oameni dornici să asiste la ceremonia religioasă.

Sfinţirea de 100 de ani a bisericii ale cărei cruci şi acoperiş sunt acoperite cu aur a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un numeros sobor de preoţi.

În fiecare din cele patru laturi ale bisericii construite în forma crucii a fost oficiată câte o scurtă ceremonie religioasă, la finele căreia, pe rând, când ÎPS Pimen, când ÎPS Teodosie, făceau semnul crucii, cu untdelemn sfinţit, pe peretele lăcaşului de cult.

În momentul în care alaiul bisericesc a ajuns în mijlocul mulţimii, gorniştii, îmbrăcaţi în vechiul strai strămoşesc, au marcat venirea lor cu sunete prelungi, care s-au revărsat peste oameni şi casele din jur ca o chemare, asemeni celor din vremurile de demult, când se anunţau astfel evenimente importante.

Ca răspunzând acestei chemări, un număr şi mai mare de oameni s-a adunat în curtea bisericii, aşteptând liniştiţi şi tăcuţi începerea slujbei.

 

Portul popular, alegerea multora dintre cei prezenţi la eveniment

Vântul rece, tăios, de iarnă, nu i-a alungat deloc pe creştinii veniţi la sfinţire din întreg judeţul, nu doar din Cajvana.

Cel mai tare au simţit muşcătura frigului fetişcanele îmbrăcate cu port popular, cu fuste până la genunchi şi bundiţe înflorate, iar cei mai feriţi de frig au fost bărbaţii îmbrăcaţi după modelul tradiţional, cu sumane largi petrecute pe după umeri şi legate pe piept cu sfoară colorată, în vreme ce braţele lor, ascunse în întregime sub acea cupolă de lână, se odihneau pe chimirul lat care încingea cămeşa albă, lungă până la genunchi.

În acelaşi timp, pe stradă se perindau care trase de frumoşi armăsari, cai puternici şi călăreţi chipeşi, îmbrăcaţi în port popular, pregătind un spectacol de sărbătoare pentru mulţimea adunată la biserică.

 

Slujba Sfintei Liturghii

Cei doi stâlpi ai Bisericii Ortodoxe din România şi soborul de preoţi care îi însoţea au urcat pe o scenă ridicată în faţa mulţimii, de la înălţimea căreia puteau să le permită să asiste la slujba Sfintei Liturghii şi să le transmită învăţăturile creştine.

Pe aceeaşi scenă, pe care putea fi urmărit spectacolul unei slujbe bisericeşti oficiată de un sobor impresionant de preoţi, au fost invitaţi să urce senatorul PSD Gavril Mârza, din contribuţia căruia a fost ridicat integral prăznicarul bisericii, precum şi primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu.

ÎPS Pimen, care, înainte de a urca pe scenă, a mers prin mulţime, oferindu-le binecuvântarea sa şi stropindu-i pe credincioşi cu apă sfinţită, a chemat oamenii, care stăteau respectuoşi, la câţiva metri distanţă de scenă, să se apropie, un val de oameni punându-se în mişcare.

Frumoasa ceremonie de sfinţire, care a durat câteva ore, s-a încheiat cu o agapă creştină.

 

Biserica bizantină acoperită cu aur

Biserica din Cajvana a căpătat un renume aparte după ce întregul acoperiş, dar şi crucile de pe turle au fost “acoperite cu aur”, graţie eforturilor depuse de preotul paroh Iulian Vasile Davidoaia şi preotul dr. Marius Gheorghiţă Davidoaia, care slujesc la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Mai exact, tabla cu care este acoperit lăcaşul de cult, adusă de la Kiev şi montată de meşteri ucraineni, este din inox, dar a fost „bombardată cu particule de aur”. Astfel, cei 1.000 de mp de acoperiş au fost acoperiţi cu 500 de foi de tablă aurită, costul lucrării fiind de peste 250.000 de lei.

Mai mult, pe biserică sunt înălţate şapte cruci „de aur”, care, la rândul lor, au costat peste 15.000 de dolari.

Tot în această biserică se află şi şase policandre din porţelan, unice în Moldova, care au costat circa 280 de milioane de lei vechi. Cel mai mare policandru are 270 de kilograme şi peste 100 de becuri.

Acoperişul aurit şi crucile de aur au completat practic imaginea bisericii, care şi până atunci semăna mult cu bisericile bizantine construite în Rusia şi Ucraina, pentru că, după cum spune legenda, primarul din acea vreme al localităţii Cajvana a cumpărat cu o pereche de boi proiectul făcut pentru catedrala ortodoxă din Cernăuţi, punându-l în practică în mijlocul acestei comunităţi creştine.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica acoperită cu aur, sfinţită după un secol de existenţă.
 Vizualizări articol: 1747 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 14 voturi
Biserica acoperită cu aur, sfinţită după un secol de existenţă4.1514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fara comentariu.... trimis de
( 7 nov 2011, 11:26:54
Intr-o perioada in care inca se moare de foame in aceasta tara, in care batranii nu au bani de medicamete si locuiesc in frig, in care mii de copii renunta la scoala din lipsa posibilitatilor financiare si materiale noi acoperim biserici cu aur..... Tot inainte brav popor..................
2.   * trimis de
( 7 nov 2011, 12:08:29
Cartea Sfântă des ne spune :
Nu există Răutate pe care să n-o acopere Bunătatea
Dar Cuvântul , azi , nu se mai strigă la Tribune
Iar Pacea aduce ( tot mai des ) cu sine .. Moartea

Atracţia maladivă spre Divertisment
Ne vânează .. ca o compasiune nesolicitată
În supa asta Cuvântul pare .. indecent
Iar pildele din Biblie le vom băga în seamă .. altă dată

Acum ne preocupă aurul , gloria , popularitatea
Încă n-am atins nivelul internaţional al .. suficientului
Şi totuşi : nu există Răutate pe care să n-o acopere Bunătatea
Biserica aceasta ne va apropia de inima Domnului ?
2.1  RE: * trimis de
( 7 nov 2011, 14:38:55
pokaila si aici te pricepi,cum le stii tu pe toate incultule,rahat cu ochi,saracia pamantului cu versurile tale de debil mintal...nu vreau sa-mi imaginez cum iti chinui familia cu``odele``tale de ratardat!!!!!!
3.   Suntem buni... trimis de
( 7 nov 2011, 12:08:50
Suntem cei mai buni la investitii proaste. Desigur, nu spune nimeni sa faci o biserica din carpici si sa o acoperi cu folie de ceolofan, insa totusi, 7 cruci de aur, mi se pare o risipa destul de mare. Nu cred ca oamenii sunt mai iertati de pacate daca se roaga intr-o biserica de aur, sau intr-o biserica simpla.Aici probabil lucrarea s-a facut din banii oamenilor, se stie ca sunt oameni gospodari si cu stare, e grav insa ce se face la Bucuresti cu mega-catedrala neamului. Acolo e vorba de sute de milioane de euro..
4.   Sa va fi rusine inalti ierarhi si prelati .. trimis de
( 7 nov 2011, 12:30:58
Atunci ca nu mai are ajutor de nicaieri, atunci cand si-au pierdut orice speranta de mai bine, atunci cand lucrurile nu au decat o directie, romanul apeleaza la divinitate. Din ce in ce mai multe abandonuri scolare, din ce in ce mai multi copii flamanzi, conditii insalubre, preturi exacerbate, salarii de mizerie ... atunci popii isi pun straie stralucite si impodobesc "Casa lui Dumnezeu" cu Aur.
Sa va fie rusine!
5.   TACERE =COMPLICITATE trimis de
( 7 nov 2011, 14:11:38
MISIONARUL A. KURAEV A FOST SI EL PREZENT ?
DE CE NUMAI O MIE DE PERSOANE PREZENTE,SAU E VORBA DOAR DE SUBUNITATEA-INFO A ARHIEPISCOPIEI?
NISTE GEOLOGI CAMPULUNGENI,NU ERAU PREZENTI SA OFERE HARTI CU ZACAMINTE,CUM AU INCERCAT SA O FACA CU NOII INVESTITORI DE LA FOSTA MINBUCOVINA?
CUM SA NU AIBA POPII BANI ,CAND VEZI LA CAPATAIUL MURIBUNZILOR -,IN SPITAL,CEI CE SUNT SINGURI SI AU O LOCUINTA-PE DOCTOR,POPA SI NOTARUL?
DACA MAI PUN MANA SI PE PADURI,S-AU ,,AJUNS".
,,UNDE ESTI TU,U.M.110,CA PUNAND MANA PE EI".....
6.   Mda trimis de
( 7 nov 2011, 14:23:04
Marza e primul iertat de toate pacatele.oricum frumoasa biserica.
7.   Intrebare trimis de
( 7 nov 2011, 15:47:01
De ce ii jigniti pe cei o mie de oameni care au participat de buna voie la sfintire, cat si pe toti ceilanti care frecventeaza bisericile? Renovarea s-a facut din donatiile oamenilor si nu vad de ce plangeti pentru banii lor. D-le ziarist cine ti-a spus ca acele cruci sunt din aur? Sunt aurite nu din aur masiv , nu mai mani ☭ oamenii cititorii.
De ce nu ati sarit in sus pentru constructia stadionului National Arena? Acela chiar s-a construit din banii contribuabililor, catedrala neamului se va construi din donatii.
Ati vazut la ce a folosit stadionul din Ploiesti?
8.   La sfintire??? SPINU te auzi ce zici ? ? trimis de
( 7 nov 2011, 17:17:55
daca te crezi atat de religios si ai citi putin..in biblie scrie asa.. nu locul sfinteste omul , ci omul sfinteste locul. dar nu cu apa si aghiazma si cu ochii la parasute.. vai de capu nostru ... ii criticati la greu pe pochi dar din banii vostri s.au facut toate.. la un sarman nu a.ti da 2 lei ..
9.   DAR PTR SCOALA DIN CENTRU????? trimis de
( 7 nov 2011, 17:23:06
Mai bine donati banii ptr scoala din centru ......cand intru miroase a vechi si e neplacut ca la doi pasi de AUR sa cazi cand te asezi pe un scaun.Dar cat tin unii cajvaneni la educatie nu-i de mirare.
Pe cand va laudati si cu o casa de rugaciune ptr sectanti?????dar tot cu aur poleita ca de.... nu sunt mai prejos ca cei ce merg la biserica.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei