Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 sep 2011 - Anul XVI, nr. 222 (4820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MJ vrea ca notarii să aibă competenţa suprapusă cu judecătoriile, Bucureştiul face excepţie

Marţi, 20 Septembrie 2011 (14:06:53)

Notarii publici şi-ar putea vedea competenţa teritorială restrânsă la nivelul celei a judecătoriei în circumscripţia căreia activează, însă, în acelaşi timp, ei s-ar putea asocia chiar dacă provin din zone diferite, fără a-şi pierde dreptul la biroul individual, conform unui proiect de lege al MJ.

Ministerul Justiţiei (MJ) propune, într-un proiect de modificare a legii care reglementează activitatea notarilor publici din România, publicat marţi pe site, ca notarilor publici să le fie restrânsă competenţa la aria de jurisdicţie a judecătoriei în circumscripţia cărora activează.

Cei din Bucureşti însă vor fi competenţi pe întreg teritoriul Capitalei, nu doar în sectorul unde sunt înregistraţi, în ciuda existenţei judecătoriilor de sector.

Ministerul propune totodată eliminarea obligativităţii cetăţeniei pentru notarii publici din România. Dacă până acum era obligatoriu ca notarii din România să aibă cetăţenie română, odată cu adoptarea acestui proiect restricţia ar putea dispărea, principalul motiv fiind un număr de şapte hotărâri ale Curţii Europene de Justiţie prin care şapte state membre UE au fost condamnate pentru o prevedere asemănătoare.

Prin acelaşi proiect de act normativ, elaborat de MJ ca urmare a propunerilor primite de la Uniunea Naţională a Notarilor Publici, din 2014 ar putea dispărea toate celelalte forme de a deveni notar, cu excepţia examenului susţinut la Institutul Notarial Român. Totuşi, aspiranţii de alte naţionalităţi la calitatea de notar public în România sunt obligaţi să cunoască limba română.

Notarii mai bătrâni de 70 de ani ar urma, după adoptarea prevederilor propuse, să fie obligaţi ca anual să prezinte documente medicale care să ateste că sunt apţi fizic şi psihic pentru a putea profesa în continuare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MJ vrea ca notarii să aibă competenţa suprapusă cu judecătoriile, Bucureştiul face excepţie.
 Vizualizări articol: 524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MJ vrea ca notarii să aibă competenţa suprapusă cu judecătoriile, Bucureştiul face excepţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei