Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 aug 2011 - Anul XVI, nr. 202 (4800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon

Duminică, 28 August 2011 (14:42:09)

România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finală a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirmă concluziile preliminare din 8 iulie, fiind în vigoare până la rezolvarea neconformităţilor identificate.

"Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, în şedinţă publică, decizia finală referitoare la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES 2010), transmis în 2010 de România. Decizia finală a Comitetului de Conformare confirmă concluziile preliminare adoptate în 8 iulie 2011. Potrivit acestora, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră", informează, duminică, Ministerul Mediului.

Decizia finală confirmă suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.

"În aceeaşi decizie, Comitetul apreciază angajamentul României de consolidare a sistemului naţional/îmbunăţăţire a INEGES, angajament evidenţiat de informaţiile pe care România le-a prezentat în cele două întâmpinări scrise adresate Comitetului de Conformare, precum şi de îmbunăţăţirile recente ale inventarului naţional, cuprinse în varianta revizuită a INEGES, care a fost trimisă Secretariatului UNFCCC în august 2011", mai spune Ministerul Mediului.

România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare.

Totodată, ţara noastră a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional pi a inventarului naţional de emisii de gaze cu efect de seră.

Potrivit Ministerului Mediului, România implementeaza deja măsurile pentru îndeplinirea cerinţelor Comitetului, printre care creşterea capacităţii instiţutionale a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, pe componenta schimbări climatice/ sistemul naţional al emisiilor de carbon, iniţierea de studii pentru îmbunătăţirea activităţii de culegere de date şi identificare a parametrilor necesari în realizarea inventarului, şi creşterea expertizei specifice a personalului din domeniu.

Rezultatele acestor studii vor permite sistemului naţional de estimare a emisiilor de gaze cu efect de seră trecerea la un nivel tehnic superior de colectare, prelucrare şi raportare a datelor, iar în baza lor România va pregăti o nouă variantă revizuită a inventarului naţional, pe care să o transmită spre evaluare Secretariatului UNFCCC, urmând să solicite în baza acestei evaluări, reinstalarea eligibilităţii în cel mai scurt timp, scrie Ministerul Mediului.

Agenţia de presă MEDIAFAX a anunţat, joi, că statul român pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendări de cel puţin câteva luni de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, pentru care şeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a confirmat, vineri, la Târgu Mureş, că este posibil ca România să fie suspendată, luni, de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, din cauza unor deficienţe legate de ANPM şi că va lua în acest caz "măsuri administrative".

"Voi face modificări în structura conducerii ANPM. Conducerea va fi schimbată, probabil, luni", a spus Borbely, care a adăugat că s-a gândit deja la persoana care ar putea să îl înlocuiască pe actualul şef al ANPM, Nagy Iosif.

Întrebat dacă intenţionează să îl schimbe pe Nagy Iosif şi dacă România va evita suspendarea tranzacţiilor cu certificate verzi, Borbely a răspuns afirmativ.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că "trebuie să fie pus pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului" dacă România va fi suspendată de la tranzacţionarea certificatelor verzi, el precizând că vrea "capete jos" pentru că "cei vinovaţi trebuie să plătească".

Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a forului, desfăşurată în perioada 6 - 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deşi concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ţinută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o "declaraţie oficială".
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România, suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei