Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 aug 2011 - Anul XVI, nr. 196 (4794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernatorul Deltei: Incendiul a afectat mai mult insecte, broaşte şi şerpi şi mai puţin păsări

Duminică, 21 August 2011 (14:17:42)

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, susţine că în urma incendiului de la Vadu cele mai afectate au fost insectele, broaştele, reptilele şi şerpii, care nu s-au putut retrage în timp util din calea flăcărilor, şi mai puţin păsările, care sunt pregătite de zbor.

Baboianu spune că incendiul a afectat mai puţin păsările fiindcă acestea sunt la începutul perioadei de migraţie, fiind pregătite de zbor, dar a adăugat că dimensiunea reală a pierderilor ecologice din zonă va fi cunoscută de-abia săptămâna viitoare, atunci când specialiştii vor face cercetări la faţa locului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Păsările sunt mai puţin afectate pentru că sunt la începerea perioadei de migraţie, ca atare sunt pregătite de zbor, ele au putut să plece probabil. Insectele sunt cele mai afectate şi eventual reprezentanţi din fauna acvatică şi semiacvatică, batracieni, reptile, şerpi, asta se va vedea în perioada următoare, mai ales că zona este una mlăştinoasă, zonă în care stratul de apă a constituit o protecţie pentru ceea ce a fost sub apă. Au rămas vietăţile care nu au putut evada în timp foarte scurt", a declarat pentru MEDIAFAX guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

El a precizat că săptămâna viitoare va fi realizată o cercetare la faţa locului pentru a putea fi realizată o estimare reală a pagubelor produse în urma acestui incendiu.

"Nu se poate face o estimare decât după ce vom face un survol, ne vom deplasa şi pe teren , vom solicita sprijinul unor institute de cercetare, organizaţii neguvernamentale care ne-au mai ajutat în zonă şi să vedem dimensiunile reale, mai ales cele din punct de vedere ecologic, economic, mai puţin, pentru că e vorba de suprafeţe de stuf. O estimare reală va fi realizată săptămâna viitoare", a mai spus Grigore Baboianu.

El a afirmat că, deocamdată, nu se poate spune dacă incendiul a fost cauzat de turişti sau de crescătorii de animale, urmând să fie făcută o investigaţie pentru identificarea vinovaţilor.

Totodată, în zona respectivă trebuie luate măsuri astfel încât accesul să fie mai strict pentru a nu a mai avea loc asemenea evenimente.

"Mai sunt şi turişti ocazionali acolo, în ciuda încercărilor noastre de a restrânge turismul neorganizat care poate să aibă şi aceste efecte, mai sunt şi crescători de animale care ocazional îşi lasă animalele şi au interes ca în perioada de toamnă când uscăciunea e foarte mare să elimine această vegetaţie uscată ca să fie accesibilă cea verde. Probabil cea mai bună soluţie va fi prevenţia, să instituim un regim de control mult mai sever în ciuda protestelor că nu vrem să lăsăm turiştii în zona Vadu ca să se bucure de plaja sălbatică de acolo. Acolo nu este o zonă pentru aşa ceva, sunt atâtea plaje de-a lungul litoralului care ar trebui folosite. Trebuie să acţionăm în domeniul prevenţiei pentru că este mai greu să găsim acum un vinovat. Se vor face investigaţii, este posibil să găsim un astfel de vinovat care va suporta consecinţele, nu neapărat cele legate de o eventuală amendă, ci cele legate de dimensiunea pierderilor ecologice şi pentru că acestea se pot evalua şi pot fi imputate unei entităţi vinovate", a explicat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Un puternic incendiu a izbucnit, sâmbătă după-amiază, în zona Vadu, care face parte din cadrul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, mistuind aproximativ 300 de hectare de stuf şi vegetaţie uscată.

Trei autospeciale de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea acţionează de mai bine de 20 de ore pentru stingerea flăcărilor. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată atât din cauza vântului puternic, care şi-a schimbat de mai multe ori direcţia de la izbucnirea focului, dar şi de faptul că terenul în zonă este accidentat şi mlăştinos.

În prezent, focul a fost izolat, însă mai sunt câteva focare pe care pompierii speră să le stingă cât mai curând posibil dacă nu se modifică din nou direcţia vântului. Potrivit pompierilor, mai există riscul reizbucnirii focului doar dacă se modifică direcţia vântului şi dacă în zona respectivă este încă vegetaţie nearsă. Pompierii iau în calcul mai multe cauze care ar fi putut provoca incendiul, şi anume o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare, grătar făcut de către turişti în zonă, efectul de lupă al vreunui ciob de sticlă în condiţiile vegetaţiei uscate din zonă şi chiar focul pus intenţionat.

Zona unde a izbucnit focul face parte din cadrul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernatorul Deltei: Incendiul a afectat mai mult insecte, broaşte şi şerpi şi mai puţin păsări.
 Vizualizări articol: 405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernatorul Deltei: Incendiul a afectat mai mult insecte, broaşte şi şerpi şi mai puţin păsări0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei