Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 aug 2011 - Anul XVI, nr. 192 (4790)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FT: Creşterea economică a României în trimestrul doi, surpriza plăcută din Europa Centrală şi de Est

Marţi, 16 August 2011 (16:39:28)

România, care s-a luptat mai mult decât alte economii din Europa Centrală şi de Est (ECE) să iasă din recesiune, a furnizat marţi singura surpriză plăcută din regiune în privinţa creşterii economice, care a depăşit aşteptările, potrivit Financial Times (FT).

Creşterea anualizată pe serie brută a PIB, de 1,4%, a fost sub cea de 1,7% din primul trimestru, dar a depăşit cu mult estimările analiştilor, de 0,8%, notează FT.

Rezultatul ar putea fi datorat datelor solide din sectorul construcţiilor, precum şi îmbunătăţirii consumului, a declarat pentru Reuters Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank în Bucureşti.

De asemenea, economistul-şef al ING Bank România, Nicolae Chidesciuc, a declarat pentru MEDIAFAX că datele publicate de INS privind Produsul Intern Brut reprezintă o surpriză pozitivă, având în vedere evoluţiile sectoriale, unde numai construcţiile au înregistrat creştere, dar şi aceasta nesemnificativă.

La creşterea economică peste estimări a contribuit şi agricultura, care a afişat rezultate peste cele din primul trimestru ca urmare a producţiei mari. Exporturile au scăzut însă, urmând tendinţa generală.

Încetinirea creşterii economice în România, dar şi în Cehia, Ungaria şi Slovacia a fost determinată în mare parte de performanţele sub aşteptări ale Germaniei, cel mai mare partener comercial al regiunii ECE, a cărei economie a avansat cu numai 0,1% în trimestrul al doilea, se arată în articolul FT.

Datele privind creşterea economică a Ungariei, de 1,5%, au fost cu mult sub estimările analiştilor, de 2,35%, fiind o surpriză neplăcută, potrivit unei note a Goldman Sachs. Evoluţia a reflectat scăderea cererii pentru exporturi şi performanţele slabe ale industriei.

În Cehia, avansul PIB a încetinit de la cel mai rapid ritm din ultimii trei ani consemnat în primul trimestru. PIB-ul a urcat cu doar 0,2% faţă de primul trimestru, cea mai lentă creştere din ultimii doi ani. În termeni anuali, economia cehă a avansat cu 2,4%, comparativ cu 2,8% în primele trei luni.

Economia Cehiei este dependentă de cererea externă pentru produsele sale, exporturile reprezentând 70% din PIB. Încetinirea creşterii PIB a fost determinată parţial de măsurile de austeritate aplicate de guvern, care au redus consumul.

În Slovacia, PIB-ul a crescut cu 3,3% faţă de intervalul similar din 2010, după un avans de 3,5% în primele trei luni. Analiştii anticipau o creştere de 3,6%.

Pieţele financiare din ECE au fost afectate de informaţiile negative.

Forintul unguresc, zlotul polonez şi leul s-au depreciat faţă de euro în urma informaţiilor, dar coroană cehă a rămas stabilă.

Cursul de referinţă anunţat marţi de BNR a scăzut cu 0,78 bani, la 4,2706 lei pentru un euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FT: Creşterea economică a României în trimestrul doi, surpriza plăcută din Europa Centrală şi de Est.
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FT: Creşterea economică a României în trimestrul doi, surpriza plăcută din Europa Centrală şi de Est0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei