Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 aug 2011 - Anul XVI, nr. 179 (4777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi CFR, printre companiile care vor avea management privat

Luni, 1 August 2011 (17:19:25)

 

Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură se numără printre cele 15 companii de stat care vor avea manageri privaţi, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiţi şi membrii CA, a declarat pentru MEDIAFAX Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI.

Întrebat dacă înlocuirea managerilor este suficientă, oficialul FMI a arătat că vor exista măsuri suplimentare care să asigure o guvernanţă cât mai bună, una dintre ele fiind operarea de schimbări în Consiliile de Administraţie.

"Există anumite persoane care au poziţii privilegiate acum în anumite companii, dar şi le vor pierde (...).Vom începe să selectăm membrii Consiliilor de Administraţie într-o manieră mult mai obiectivă. Acesta este numai o zonă în care vor exista îmbunătăţiri. Cealaltă este că Guvernul va îmbunătăţi guvernanţa prin reformarea legislaţiei întreprinderilior de stat, pentru a face ca aceste consilii să opereze într-un mod mai obiectiv şi corect", a afirmat Franks.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că Ministerul Economiei a propus FMI ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Compania Naţională a Huilei, Oltchim şi Hidroelectrica să figureze printre companiile care vor avea management privat.

FMI a prezentat însă o altă listă, în care erau incluse toate companiile din sectorul energetic.

"Ministerul Economiei a venit cu o listă de patru companii, şi anume SNLO, CNH, Oltchim şi HIdroelectrica. FMI a prezentat însă o altă listă, în care, cu excepţia Termoelectrica, erau toate companiile energetice. La discuţii nu s-a stabilit nimic, dar a rămas ca şefii FMI să discute ei între ei şi să elaboreze o listă clară", au afirmat sursele.

A treia direcţie privind companiile de stat vizaează cedarea unor pachete minoritare de acţiuni.

"Aduci investitori privaţi, care vor face parte din board şi vor fi complet independenţi. Dacă schimbi doar preşedintele executiv al companiei şi nu faci şi altceva, cel mai probabil o să eşuezi", a spus Franks.

El afirmase anterior într-o conferinţă de presă că FMI a stabilit cu autorităţile române un număr de 15 societăţi de stat care vor avea manageri privaţi, printre acestea numărându-se cele mai mari companii care nu vor fi privatizate, dar şi societăţi din domeniul transporturilor, care au pachete minoritare scoase la vânzare.

Potrivit oficialului FMI, lista celor 15 companii este rezultatul primelor negocieri cu autorităţile române, iar în final numărul ar putea fi diferit.

În luna mai, Franks afirma că 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat.

FMI a extins în noul acord lista societăţilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Poşta Română, Oltchim, SNLO, Electrica Transilvania Nord şi va evalua atât pierderile, cât şi arieratele pentru că unele dintre sunt luate fi luate în calcul la bugetul general consolidat.

Alte companii monitorizate sunt Compania Naţională a Huilei (CNH), Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi CFR, printre companiile care vor avea management privat.
 Vizualizări articol: 713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi CFR, printre companiile care vor avea management privat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei