Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 aug 2011 - Anul XVI, nr. 179 (4777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Civilizaţie îndoielnică

Toaletele publice – o aventură urât mirositoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urmă cu 2.000 de ani, romanii au răspândit civilizaţia în imperiul pe care l-au creat, construind băi şi toalete publice, alimentate cu apă, în care curăţenia era o normă obligatorie.

Acum, în ciuda progreselor cu care ne lăudăm, a detergenţilor eficienţi la îndemâna oricui, a odorizantelor, în toaletele publice de la noi, inclusiv în cele din instituţii, şcoli, unităţi sanitare, gări, autogări, civilizaţia e una urât mirositoare, cu WC-uri murdare, podele ude de urină, cu instalaţii defecte, fără săpun cu care să te speli pe mâini şi fără hârtie igienică.

Se spune că toaleta indică gradul de civilizaţie al unui popor. Cel puţin în acest domeniu suntem codaşii Europei. E de ajuns ca, forţat de împrejurări, să intri într-o toaletă publică pentru a te convinge de acest lucru.

Nu e de mirare că una dintre cele mai surprinzătoare experienţe ale românilor care au ieşit peste hotare, chiar şi numai până în Ungaria, este cea a utilizării unei toalete publice unde miroase a flori, în care totul luceşte de curăţenie şi îţi inspiră încredere, nu repulsie, în care apa se trage automat sau cel puţin instalaţia funcţionează normal, unde hârtia igienică este la discreţie şi nu trebuie cerută special sau să umbli cu ea la tine, iar la ieşire, îţi poţi spăla mâinile cu săpun care să mai şi miroase frumos.

Acum, această experienţă poate fi regăsită doar la marile centre comerciale din municipiul reşedinţă de judeţ, unde modelul occidental a fost preluat cu brio, în vreme ce în instituţiile publice, unităţile de învăţământ, cele sanitare, clădirile administrate de stat, toaletele publice sunt un exemplu negativ, al unei mentalităţi învechite, în care curăţenia şi facilităţile pentru cetăţeni sunt doar un moft.

 

Justiţie urât mirositoare

Chiar dacă nu ar scrie mare pe uşă “Toaletă publică bărbaţi”, toaleta de la parterul Palatului de Justiţie poate fi uşor găsită după mirosul de urină care răzbate dinăuntru. Mirosul te loveşte în faţă când deschizi uşa şi dai cu ochii de o baltă mare, de apă, urină şi noroi, în mijlocul încăperii.

Împinşi de nevoie, cei veniţi cu treburi la Tribunal, care au de aşteptat ore în şir, se strecoară înăuntru strâmbând din nas de dezgust, păşind atent pe lângă perete, pentru a ocoli balta mirositoare.

Efortul e inutil. Chiar dacă reuşeşti să treci de această primă capcană, ca să intri în toaleta din capătul încăperii, balta de acolo, din aceeaşi compoziţie dezgustătoare, nu te mai lasă să o ocoleşti.

Un WC şi un pisoar pe care e preferabil să nu le foloseşti, la o instituţie ale cărei holuri de obicei sunt înţesate de lume, sunt total insuficiente, încât, de multe ori, se formează cozi de aşteptare şi la toaletă.

Până nu demult, intrarea la această toaletă, în care nu ai la dispoziţie nici măcar un petec de hârtie igienică şi ceva săpun, să te dezinfectezi la ieşire, era şi taxată.

Pentru femei, toaleta este situată pe un hol lăturalnic. Nu ajungi acolo decât îndrumat sau dacă eşti perseverent în căutare. Plăcuţele indicatoare nu s-au inventat încă la noi, cel puţin nu pentru o chestie elementară, precum necesităţile umane.

 

Instalaţii defecte în toaletele Primăriei Suceava

Una dintre cele mai vizitate instituţii, prin care zilnic se perindă mii de suceveni, este sediul Primăriei Suceava. La patru din cele şase niveluri ale clădirii există toalete publice, care sunt puse la dispoziţia angajaţilor şi a tuturor celor care intră în instituţie, fără nici o restricţie.

Dacă aici curăţenia este cât de cât acceptabilă, cu excepţia toaletei de la parterul clădirii, care, fiind mai des folosită, ar fi trebuit să fie curăţată mai des, pentru ca amestecul de urină, apă scursă din instalaţiile defecte şi noroiul de pe pantofi să nu mai fie cărat până la uşa principală, lăsând în urmă şi un miros neplăcut, în schimb, şocantă este starea deplorabilă a instalaţiilor sanitare.

La orice etaj ai merge, nu există baie în care apa să nu curgă dintr-o ţeavă spartă, din ţevile ruginite, din pisoarele îngălbenite, pe lângă WC-urile fără capace, cu instalaţii de tragere a apei defecte, în vreme ce din pereţii “îmbătrâniţi” de vreme se mai desprind din când în când bucăţi de faianţă.

La fel ca în toate instituţiile în care accesul la toalete este liber pentru toţi, hârtia igienică lipseşte cu desăvârşire, ca şi cum toţi ar trebui să umble cu câte un sul asupra lor, oriunde ar merge.

De vină ar putea fi şi mentalitatea românească - dacă s-ar pune se fură, lucru care, în afară, este de neconceput, preţul unui sul de hârtie fiind nesemnificativ comparativ cu necesitatea sa.

De asemeni, deşi există automate pentru săpun lichid, acestea stau goale cu lunile, uneori, celor care ţin totuşi să se spele pe mâini fiindu-le pusă la dispoziţie o cutiuţă cu ceva detergent, în care să cotrobăie cu degetele umezite.

Dotările cu ustensile de curăţenie lasă de asemeni de dorit, periile de curăţare a WC-urilor fiind “chelite” de prea multă utilizare, iar pentru ştergerea gresiei fiind adeseori folosite cârpe, în loc de mopuri care să fie stoarse cu uşurinţă.

 

Paradoxul toaletelor publice din instituţii

O situaţie contradictorie o întâlneşti în sediul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, unde baia renovată destul de recent arată bine, civilizat, însă miroase de-ţi mută nasul. Duhoarea care te loveşte de cum deschizi uşa te descurajează să mai intri, în ciuda necesităţilor care te presează.

Dacă îţi ţii respiraţia şi intri totuşi, vei constata cu surprindere că totul pare destul de curat. În schimb, lipsa unui detergent sau dezinfectant cu care să se spele pe jos, în primul rând, face ca mirosul de urină uscată să fie atât de puternic încât, în zilele de vară, se simte şi pe holul instituţiei şi chiar până în birouri.

Acestui inconvenient i se adaugă lipsa unor elemente necesare oricărei toalete – săpun şi hârtie igienică, la dispoziţia oricui, lucru cu atât mai de neînţeles cu cât cei care utilizează cel mai mult respectiva toaletă sunt în principal angajaţii instituţiei, numărul vizitatorilor fiind destul de redus.

În alte instituţii, toaletele sunt curate, multe au instalaţii noi, au fost modernizate, dar, la fel ca peste tot, săpunul şi hârtia igienică par să fie un lux pe care nu şi-l pot permite.

Cele mai curate şi mai dotate toalete sunt cele ale instituţiilor care le ţin sub cheie (ex. Direcţia de Sănătate Publică), doar angajaţii având acces la ele, în vreme ce vizitatorii, care vin cu treabă acolo, n-au decât să se ţină cât pot. De asemeni, toalete curate şi dotate cu tot ce trebuie sunt cele din instituţiile unde nu intră oricine oricând, ci accesul este controlat de gardieni, iar numărul celor care au de ajuns acolo zilnic este destul de mic, comparativ cu alte instituţii. Acesta este cazul Direcţiei Sanitar Veterinare, al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Surprinzător, dar şi toaletele Prefecturii Suceava, Consiliului Judeţean şi ale Direcţiei Silvice Suceava, instituţii care au un flux considerabil de vizitatori, pot fi considerate un exemplu de urmat de către toate celelalte instituţii, oferind acel sentiment de civilizaţie.

 

Toaletele publice din gări, scoase din uz

Pentru cei care ajung în Suceava cu trenul şi au nevoie urgentă de a merge la toaletă, experienţa oferită de CFR este dezolantă.

În Gara Burdujeni, modernizată recent, nici măcar un sfert din instalaţiile sanitare noi, montate odată cu renovarea clădirii, nu mai sunt utilizabile. Din clădirea mare, care a fost gândită să îşi ofere serviciile unui număr mare de călători, în acelaşi timp, doar o mică porţiune, cu trei cabine de WC, mai este folosită. Ca să ajungi acolo te plimbi printr-un labirint de uşi termopan rămase fără mânere, pe lângă zeci de pisoare în dreptul cărora, pe o sfoară întinsă, scrie “Pişoare defecte”, în vreme ce pe uşile toaletelor, legate cu sfoară de calorifer, sunt lipite afişe cu “Defect”.

Practic, o parte din milioanele de euro cheltuite pe reabilitarea Gării Burdujeni au fost aruncate în vânt, pentru ca acum să mai fie disponibile trei toalete fără mâner la uşă, la care ajungi după ce plăteşti un leu la intrare unui bărbat ce îţi întinde un petec de hârtie igienică doar dacă spui că ai nevoie.

La Gara Iţcani, care multă vreme a fost principala gară a Sucevei, clădirea în care funcţionează WC-urile pare să facă parte din altă poveste. De pe peron nu mai există nici o cale de acces în interior. Clădirea e înconjurată de garduri, iar uşile de intrare sunt blocate. Am crezut că a fost abandonată, închisă definitiv, dar, dacă îi dai târcoale de jur împrejur, ignorând mirosul de urină de pe pereţi şi grămezile maronii de care trebuie să te fereşti, să nu calci în ele, dai de o uşă lăturalnică, unde un bărbat te întâmpină, îţi cere taxa de 1 leu şi îţi întinde o bucată de hârtie igienică împăturită.

Toalete sunt de pe vremuri, cu tălpici turceşti, chiuveta e una veche, metalică, dar măcar e curăţel, deşi, prin utilizarea îndelungată, în condiţii de igienă îndoielnică, tot îţi inspiră teama că rişti să ieşi plin de microbi de acolo.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toaletele publice – o aventură urât mirositoare.
 Vizualizări articol: 1432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 15 voturi
Toaletele publice – o aventură urât mirositoare4.7515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ...... trimis de
( 1 aug 2011, 11:18:32
toaletele publice sunt in starea astea de mult timp...cumde ca vati deranjat sa scrieti despre ele abia acum...??????
2.   ...... trimis de
( 1 aug 2011, 11:56:54
ia interesati`va si vedeti daca nu cumvasunt si angajate "femei de servici" care sunt femei de servici doar in acte, nu si prin munca. Cineva figureaza ca angajat al firmei respective. FELICTARI DSV si DIrectiei Silvice si celelalte institutii care sunt din aceeasi categorie din punctul asta de vedere. Asa se pastreaza o toaleta sa fiti un exemplu pozitiv pentru celelalte institutii publice ; si RUSINE, MARE RUSINE Palatului de Justitie, Garii Burdujeni, Garii Itcani, AJOFM si restul de teapa voastra. La alte institutii mai si platesti ca sa mergi la toaleta. Intr`o tara de C A C A T ar trebui sa mergi la toaleta fara a plati taxa, sau ar trebui sa iti faci nevoile pe strada, pe trotuare, peste tot pe unde apuci ??? Asa tara, asa personal.

Sa nu fiti rai acum si sa spuneti ca sunt nebun sau ceva de genul asta, era o simpla descriere a tarii.
3.   Nu se poate un oras fara wc-uri si fara parcuri! trimis de
( 1 aug 2011, 12:42:50
Wc-urile sunt o mare problema in Suceava, oamenii nici nu mai ştiau ce să facă, umbla prin parcuri, prin sediile publice, pe unde apuca pe aici, pe colo, ca să îşi facă nevoile.
Pe linga asta, in Suceava, se construieşte aiurea, aiurea!!
Spaţiile verzi sunt din ce mai puţine, iar aerul pe care îl respirăm devine de nerespirat.

Spaţiul din fata Petrom, unde este statuia din lemn a arhitectului Porumbescu, pe 1 Mai, se poate amenaja un parculet în care sa-ti doreşti să stai pe o bancă sau să te plimbi printre flori”.
Spaţiile verzi ar trebui sa fie o prioritate pentru Primăria Suceava. Fiecarui locuitor ii revine 26m2 de spaţiu verde care sunt prevăzuţi de norma europeană se reflectă în aerul viciat pe care îl respirăm zi de zi.
Botosaneni sunt gospodari, la ei se vorbeste de mult ca s-a nascut faimosul proiect: “Adoptă un spaţiu verde!” ....si ei, ati vazut ce parcuri au!
4.   Asta interes. trimis de
( 1 aug 2011, 12:43:44
ce s.a facut la noi ..totu pe relatii si interese. LUCRARI FACUTE DE CEA MAI PROASTA CALITATE!! E NOU DAR FARA CALITATE SI NISTE PRETURI DE EXECUTARE DE 10 ORI MAI MARE CA IN OCCIDENT. DUPA CE AU FOST FACUTE.. NU MAI INTERESEAZA PE NIMENI CUM SUNT INTRETINUTE..MAI BINE FACEM ALTA NOUA ..DECAT SA O INTRETINEM
5.   Nimic nu ne mai mira... trimis de
( 1 aug 2011, 17:25:06
Exista oare vreun domeniu la care Romania sa nu fie codasa? Ce va mira..toaletele sunt infecte..desi ne laudam cu dotari f scumpe..
6.   Oooooooo sunteti prea indulgenti trimis de
( 1 aug 2011, 18:37:39
se spune ca ,gradul de civilizatie al unui popor se masoara in cantitatea de sapun/an etc ,etc oricum greu de atins intr-un timp scurt (probabil anul 2990 e.n)dar mentalitatea romanului este greu de schimbat .Sa VA DAU UN EXEMPLU:
de ce atunci cand toaleta are si un pisoar ,se opteaza pentru vasul de Wc eventual cu colacul neridicat si cu ' Desene ' de urina pe faianta dupa ce in prealabil se cocoteaza cu picioarele pe vas ??????????
Nepasare .din partea unora care au totusi acces la un dram de informatie
Nesimtire din partea multora care confunda un grup sanitar , totusi nu usor de intretinut cu latrina di fundul Curtii !!!!!!!!!!

VA INDEMN SA REFLECTATI .................
7.   Nou trimis de
( 1 aug 2011, 18:44:16
Stiti ce face prostul la nou? Se sperie de el..asa e si cu WC-urile. El daca nu a vazut asa ceva acasa(ma refer la cei de la tara) primul lucru ce face..il strica.
Asta mi-a a dus aminte de un banc:
Ce a zis taranul cand a vazut girafa la gradina zoologica?
-Asa ceva nu exista!!!
ps: astept cea ma noua specie...taranul de oras..sa-mi sara la "gat".....
8.   Mult prea indulgeniti... trimis de
( 1 aug 2011, 18:49:54
Pai ce ne mai mira cum arata toaletele din institutiile publice cand in spital, unde ar trebuie sa fie totul dezinfectat si sa miroase nu frumos, dar macar a curat, iti vine sa iti vomiti si stomacul si tot ce ai mancat de o saptamana in urma. E groaznic. Oricum sunt si multe persoane carora nu le pasa sau care sunt de o nesimtire iesita din comun si nu se uita in urma lor atunci cand ies dintr-o toaleta publica. Efectiv nu le pasa ca mai intra cineva dupa ei. Ma rog, cum te porti acasa te porti si in societate.
9.   Si la MAll iti pui mainile in cap uneori trimis de
( 1 aug 2011, 18:56:38
Pai saracele femei stau numai cu carpa in mana. E adevarat ca este curat la toalete dar numai in cursul saptamanii. Sambata si duminca e jale. Mai ales la toaleta de jos. Bai tata chiar asa, sa te urci cu picioarele pe vasul de toaleta??!!! Da la ei acasa se ca.. din copac??? De unde moda asta?? Eu nu pot sa concep cum e sa iti faci nevoile cocotat pe vasul de toaleta...
10.   Cine sa-i educe pe nirlani!? trimis de
( 1 aug 2011, 20:12:13
In strainatate nu se deschide usa pana nu tragi apa si nu lasi in urma ta curat asa ca, esti nevoit sa faci asta. Asa ceva ar trebui si la romani, dar e greu cu noutatea, cu modernizarea asta. Nu toata lumea e dispusa sa plateasca pentru curatenia dupa folosire daca n-o poate face singur...pentru ca asta ar fi cea mai buna solutie!
Ca reguli generale:
• trageţi întotdeauna apa după ce aţi folosit toaleta (da, întotdeauna).
Multe persoane nu trag apa după "numărul unu", deoarece se gândesc că nu e nevoie. Este nevoie! Dacă apa nu este trasă, peste ceva timp toată baia va mirosi urât. Deci, trageți apa! Trageţi apa chiar dacă doar v-aţi şters nasul cu un serveţel şi aţi aruncat şerveţelul in vasul de WC. Persoana următoare va aprecia un vas curat în care nu pluteşte hârtie.
• după "numărul doi", folosiţi cu încredere peria de WC pentru curăţarea vasului
Atât fetele cât şi băieţii întâmpină probleme în a lăsa vasul de WC curat după folosire. Unii ignoră subiectul pe ideea "după mine potopul" sau "hoţul neprins, negustor cinstit", alţii pur şi simplu sunt scârbiţi de folosirea periei de curăţat, iar alţii nu cred că ar trebui ca ei să spele WC-ul (îşi închipuie că această muncă trebuie făcută de altcineva - femeia de serviciu, părinţii, bunicii, etc.). Adevărul este unul singur: vasul de toaletă trebuie curăţat de cel care l-a folosit, imediat după folosire.
11.   Cine sa-i educe pe mirlani!? trimis de
( 1 aug 2011, 20:20:06
• dacă prin absurd aţi stropit pe lângă vasul de WC (nu e așa absurd, se mai întâmplă),stergeti suprafaţa cu hirtie igenica sau o cârpă udă.
• Nu aruncaţi vată, tampoane, hârtie igienică excesiv etc. în vasul de toaletă.

În funcţie de sex, probleme şi soluţii:
Pentru băieţi:
- ridicaţi întotdeauna colacul; nu, nu sunteţi aşa bun ţintaş pe cât credeţi! Chiar dacă aţi fi, tot mai sar stropi lateral.
- aşezaţi întotdeauna colacul după ce aţi terminat

Pentru fete:
- multe fete obişnuiesc să facă stând în picioare, pentru a evita contractarea unor boli venerice (din nefericire, chiar sunt boli care se pot lua de pe colac). Pentru ele: ridicaţi colacul înainte!
12.   Mens sana in corpore sano ! trimis de
( 1 aug 2011, 20:21:11
Secretul toaletelor curate consta in mentalitate si in cei 7 ani de acasa. Cat despre WC-urile publice,pe langa mentalitate mai trebuie si primaria care le administreaza sa aiba o echipa de facut curatenie.In rest,amenzi ptr cei ce sunt barbari sau care au uitat ca in "tatarcuta' individului numit om, exista ratiune.
13.   PTR GIGI_79 trimis de
( 1 aug 2011, 20:57:59
Ai multa dreptate stii cati tovi au baut apa din fa ntanita de la baie dupa ce partidul i-a momit spre oras i-a alfabetizat si i-a trimis la ste-ghe sa le coseasca neuronii din cap si sa le fie lasat unul singur cel iubitor de pcr?
Dezastrul de dupa '90 li se datoreaza,ei fiind marii AGA-mani care au nimicit intreprinderile de stat.Ii mai ai si azi in diferite publice,septuagenari, nimeni nu le cere o fisa medicala periodica.Il agati cu legea, se imbolnaveste subit.Aprofundezi cercetarile,apeleza la tov. traficant de influenta al carui info-ham-ham este.PUNCT
14.   «unul de la tara trimis de
( 1 aug 2011, 22:04:48
Ptr.Gigi_79;Nu imi place cand generalizezi.Am vazut bai f.curate pe la tara,ca atare nu toti sunt asa cum spui,iar daca continui sa crezi asta,atunci cred ca iti acuzi si parinti tai,care tot de pe-acolo se trag. Am calatorit prin Europa si am ramas f.surprins cand in Austria,am intalnit WC-uri,in care,scria "doar"in lb.romana "PASTRATI CURATENIA.etc."Oare de ce doar in romaneste era scris?? Aceasta este mentalitatea unor romani,sa se cunoasca pe unde trec ei;
«ca ce conteaza ce lasa in urma,ca doar sunt smecher nu sunt prost sa curat dupa mine,sa o faca fraierii...«Desigur ca o baie trebuie curatata,dezinfectata zilnic si nu ar trebui sa lipseasca femeia de servici si detergenti,dar ar arata mai bine si daca noi vom fi mai civilizati.
15.   ... trimis de
( 2 aug 2011, 00:52:21
Civilizatia se face cu oarece costuri, adica bani. La noi... contabilii fac legea in institutiile publice. Se fac reduceri, reduceri si iar reduceri. Stiu o institutie publica unde s-a oprit apa (economie) si se foloseste o galeata de apa. Traim bine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei