Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 aug 2011 - Anul XVI, nr. 179 (4777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE propune reducerea cofinanţării la fonduri UE de la 15% la 5% pentru România şi alte cinci state

Luni, 1 August 2011 (13:38:41)

 

Comisia Europeană (CE) va prezenta luni, 1 august, un plan prin care cofinanţarea pe care trebuie să o asigure România şi alte cinci state membre la accesarea fondurilor UE va scădea de la 15% la 5%, oferind astfel un acces mai uşor şi mai rapid la zeci de miliarde de euro, potrivit Financial Times.

Planul nu va implica majorarea finanţării care revine UE şi va simplifica reglementările privind cofinanţarea pentru Grecia, Irlanda, Portugalia, Ungaria, Letoniaşi România, astfel încât aceste state să nu mai fie nevoite să vină cu la fel de multe fonduri proprii pentru a primi finanţări UE.

Potrivit regulilor actuale, guvernele trebuie să contribuie cu cel puţin 15% din costul unui proiect aprobat, înainte ca Bruxelles-ul să plătească diferenţa.

Lipsa cofinanţării este unul dintre motivele pentru care unii din cei mai săraci membri UE nu reuşesc să acceseze fondurile europene puse la dispoziţie, o situaţie ciudată în spaţiul comunitar, unde membrii duc lupte grele pentru a obţine o parte cât mai mare din bugetul european, notează FT.

Cotidianul britanic dă exemplu România drept stat care nu reuşeşte să acceseze fonduri europene.

"România a atras până în prezent doar 3% din fondurile de aproximativ 30 de miliarde de euro disponibile pentru agricultură şi dezvoltare în actualul plan bugetar pe şapte ani, până în 2013, al blocului comunitar", conform FT.

Potrivit unor estimări, Grecia ar avea la dispoziţie fonduri structurale nefolosite de 12 miliarde de euro.

Pe lângă lipsa cofinanţării, corupţia şi administraţia slabă sunt, de asemenea, de vină pentru accesarea slabă a fondurilor, afirmă oficialii europeni.

Planul CE reflectă disperarea Europei de a salva economia Greciei, pentru ca ţara să poată face faţă datoriei imense a statului, care ameninţă stabilitatea uniunii monetare.

Potrivit unor calcule interne, cofinanţarea celor şase state ar putea fi redusă cu circa trei miliarde de euro în următorii trei ani. Oficialii europeni speră, însă, ca impactul să fie mult mai mare, prin deblocarea de fonduri de zeci de miliarde de euro, la care aceste state au dreptul, dar nu au reuşit să le acceseze.

Banii ar putea fi folosiţi pentru noi drumuri, aeroporturi şi alte proiecte de dezvoltare, oferind sprijin unor economii muribunde, potrivit FT.

Noile reguli se vor aplica şi subvenţiilor din agricultură, sprijinului pentru sectorul piscicol şi altor fonduri europene.

"Obiectivul este ca banii să ajungă la ţările repective cât mai repede posibil pentru a încerca stimularea acestor economii", a spus un oficial al Comisiei.

Planul a fost întocmit de preşedintele CE, José Manuel Barroso, şi de comisarul pentru afaceri regionale, Johannes Hahn, care supraveghează vastele fonduri structurale şi de coeziune.

Barroso va încerca să obţină aprobarea statelor membre şi acordul Parlamentului european pentru a adopta planul înainte de sfârşitul anului, temându-se că orice întârziere l-ar face inutilizabil pentru actuala criză.

Executivul comunitar speră ca propunerile să nu fie blocate de statele care urmăresc cu atenţie bugetul UE, precum Marea Britanie, deoarece nu implică noi cheltuieli. Totuşi, măsurile ar putea întâmpina o anumită rezistenţă, deoarece fondurile necheltuite sunt returnate statelor, notează FT.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE propune reducerea cofinanţării la fonduri UE de la 15% la 5% pentru România şi alte cinci state.
 Vizualizări articol: 364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE propune reducerea cofinanţării la fonduri UE de la 15% la 5% pentru România şi alte cinci state0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei