Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iul 2011 - Anul XVI, nr. 167 (4765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI: Învăţământul nu mai atrage oameni bine pregătiţi, din cauza salariilor mici

Luni, 18 Iulie 2011 (18:46:42)

Subfinanţarea sistemului de învăţământ, salariile din care nu se poate trăi şi lipsa modernizării unităţilor de învăţământ sunt principalele motive din cauza cărora oamenii bine pregătiţi nu mai sunt atraşi de acest domeniu, precizează, luni, Federaţia Sindicatelor Libere din Invăţământ (FSLI).

FSLI precizează că rezultatele concursului naţional de titularizare demonstrează faptul că spre acest domeniu nu se mai îndreaptă oamenii bine pregătiţi profesional, întrucât nu sunt motivaţi să facă acest lucru.

"Grila de salarizare care porneşte de la 660 de lei, echivalentul unui salariu pe care îl primeşte muncitorul necalificat, este principalul motiv care ţine departe de sistemul de învăţământ candidaţii competitivi. Subfinanţarea sistemului de învăţământ, salariile din care nu se poate trăi şi lipsa modernizării unităţilor de învăţământ sunt principalele motive care transformă acest sistem într-o «paria» pentru oamenii valoroşi", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, statisticile Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului arată că numărul tinerilor care se îndreaptă către o carieră profesională a scăzut de la un an la altul. Astfel, dacă în anul 2008, din numărul total al candidaţilor, aproximativ 10.000 erau absolvenţi de studii superioare ai acelui an, în anul 2011 numărul lor s-a redus la jumătate.

"Şi în acest caz, motivul este acelaşi: nu poţi face performanţă într-un sistem care nu îşi respectă salariaţii", se mai arată în comunicat.

FSLI face apel către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Guvernul României ca, în baza rezultatelor acestui concurs naţional, să ia toate măsurile necesare astfel încât sistemul de învăţământ să devină unul atractiv pentru oamenii de calitate, menţionând că, în caz contrar, pregătirea generaţiilor viitoare de elevi va fi pusă sub semnul întrebării.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, a spus că la concursul de titularizare din acest an 32% dintre candidaţi au obţinut note sub 5. Dintre aceştia, 52 au luat note de 1, jumătate fiind obţinute la disciplina Educaţie fizică şi sport.

De asemenea, 38% dintre candidaţi au obţinut note între 5 şi 7, ei având posibilitatea să ocupe posturile de suplinitori.

Alţi 30% dintre candidaţi au obţinut note între 7 şi 10, astfel încât pot opta pentru un post titularizabil din lista posturilor şi catedrelor vacante. Notă maximă au obţinut 26 de candidaţi.

Secretarul de stat a prezentat situaţia rezultatelor la titularizare comparativ cu ultimii trei ani. Astfel, în 2008, ponderea celor care au obţinut note sub 5 a fost de 18%, într 5 şi 7 - de 37%, iar între 7 şi 10 - 45%.

În 2009, note sub 5 au avut 17%, între 5 şi 7 - 39%, iar între 7 şi 10 - 44%.

În 2010, note sub 5 au obţinut 23%, între 5 şi 7 - 39% şi tot atât între 7 şi 10.

Oana Badea a precizat că obiectivul acestui concurs este acela de a selecta candidaţii care vor preda în învăţământ şi acela ca la 12 septembrie elevii să aibă în faţă cadre didactice pregătite.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI: Învăţământul nu mai atrage oameni bine pregătiţi, din cauza salariilor mici.
 Vizualizări articol: 525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI: Învăţământul nu mai atrage oameni bine pregătiţi, din cauza salariilor mici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei