Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 iul 2011 - Anul XVI, nr. 157 (4755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: PDL nu agrează legea PSD privind averile - nu-i nimic, o votăm pe a lor, dar o şi aplicăm

Miercuri, 6 Iulie 2011 (15:35:07)

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, că social-democraţii vor vota legea PDL privind confiscarea averilor ilicite, chiar dacă şi PSD a depus o astfel de lege, pentru a demonstra că nu trebuie modificată Constituţia, el atrăgând atenţia că PSD va şi aplica acest act normativ.

"Am înţeles că legea pe care noi am depus-o, care este copiată cuvânt cu cuvânt după decizia cadru 212 a Consiliului UE privind confiscarea averilor ilicite, nu le place celor de la PDL. Nici o problemă. Am văzut pe site-ul ministerului Justiţiei, au pus şi ei o lege, o votăm pe a lor. Să stea liniştiţi, nu e absolut nici o problemă", a precizat Ponta.

Liderul social-democrat a precizat că Ministerul Justiţiei şi Guvernul, prin elaborarea unei astfel de legi, dau dreptate PSD, admiţând că nu este nevoie de modificarea Constituţiei.

Întrebat dacă specialiştii PSD au văzut legea PDL, Ponta a răspuns afirmativ, el precizând că aceasta "este foarte bună".

"Este cam acelaşi lucru ce am spus şi noi. Nu prea e nici o diferenţă. Am văzut că avea o problemă cu corupţia. În regulă, sunt absolut de acord, chiar cred ca averile corupţilor, mai ales vorbesc de corupţii de acum, care fac bani din corupţie, chiar trebuie confiscate. N-avem nici o problemă, le votăm legea. Dacă e o chestie de orgoliu să nu fie legea noastră, să fie legea lor, nici o problemă, votăm legea lor. Dar vrem să dovedim un lucru - că nu e nevoie să modificăm Constituţia, că putem să facem o lege. N-am înţeles de ce nu au făcut-o până acum. A doua zi după ce am făcut-o noi au făcut şi ei o legea mai bună decât a noastră. E în regulă, le votăm legea lor", a spus Ponta.

El a atras atenţia că PSD va şi aplica această lege.

"Dacă nu le place legea noastră, o să votăm legea Guvernului Boc, dar, atenţie pentru pedelişti, noi o s-o şi aplicăm", a spus Ponta.

Eurodeputatul PDL Monica Macovei susţine, pe blog, că proiectul PSD privind confiscarea extinsă a averilor nu este nici serios şi nici responsabil, ci reprezintă o încercare de a păcăli opinia publică.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că Guvernul va discuta în cursul zilei proiectul MJ privind confiscarea extinsă a averii, el apreciind, în acelaşi timp, că propunerea opoziţiei în acelaşi domeniu este "o jumătate de pas", pentru că nu vizează averile din infracţiuni de corupţie.

Ministerul Justiţiei (MJ) a lansat în dezbatere publică, marţi, un proiect de modificare şi completare a Codului penal, prin care introduce instrumentul confiscării extinse a averii, motivând că cele existente nu au contribuit suficient în asigurarea cooperării transfrontaliere eficace în domeniu.

Proiectul propus de MJ vine după ce în 22 iunie, preşedintele Traian Băsescu pleda pentru posibilitatea confiscării "averii extinse", adică a bunurilor înstrăinătate în timpul cercetărilor, cu intenţia de "păcălire" a autorităţilor.

Ulterior, în 27 iunie, Traian Băsescu le-a cerut parlamentarilor să găsească o soluţie pentru transpunerea în legislaţia românească a deciziei 212/2005 a Consiliul ui JAI referitoare la confiscarea averilor obţinute illicit şi să identifice o posibilitate pentru "eliminarea prezumpţiei că orice avere este licită".

PSD a elaborat un proiect de lege care prevede că bunurile aparţinând unor persoane acuzate de fapte ilicite ar putea fi confiscate dacă nu se dovedeşte de către cel care le deţine provenienţa licită, a declarat, luni, preşedintele PSD, menţionând că cere parlamentarilor PDL sprijin la vot.

El a menţionat, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că acest proiect, care prevede inversarea sarcinii probei în legătură cu dobândirea averilor, a fost adoptat din punct de vedere politic de către conducerea partidului. Ponta a făcut un apel la parlamentarii democrat-liberali să voteze proiectul.

"Bunurile provenite sau aparţinând unor persoane acuzate de fapte ilicite pot fi confiscate dacă nu se dovedeşte de către cel care le deţine provenienţa licită a acestora. Se întoarce sarcina probei şi este un sistem european pe care putem să îl aplicăm", a explicat Ponta. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: PDL nu agrează legea PSD privind averile - nu-i nimic, o votăm pe a lor, dar o şi aplicăm.
 Vizualizări articol: 389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: PDL nu agrează legea PSD privind averile - nu-i nimic, o votăm pe a lor, dar o şi aplicăm0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei