Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 iul 2011 - Anul XVI, nr. 157 (4755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cioloş spune că un minister al fondurilor UE ar putea rezolva probleme, dar nu este o soluţie magică

Miercuri, 6 Iulie 2011 (15:35:37)

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, miercuri, că înfiinţarea unui minister pentru fonduri UE poate însemna rezolvarea mai uşoară a unor probleme comune legate de programele operaţionale, menţionând însă că nu este o soluţie magică şi că importantă rămâne voinţa politică

Întrebat care este punctul său de vedere referitor la înfiinţarea unui minister al fondurilor europene, Cioloş a răspuns: "Anumite probleme care sunt comune diferitelor programe operaţionale probabil că ar putea fi mai uşor rezolvate dacă ar exista o coordonare centrală, cu greutate în Guvern, din acest punct de vedere".

El a menţionat că la nivelul Comisiei Europene se observă că există "o lipsă de coordonare între diferite ministere şi, de multe ori, aceleaşi problemă apare pe diferite programe operaţionale pe diferite categorii de proiecte, aceeaşi problemă care ar putea fi mult mai uşor rezolvată de către Guvern dacă ar exista o abordare, o viziune de ansamblu".

"Aici nu este vorba despre crearea unei agenţii în plus, este vorba despre nevoia existenţei în Guvern a unei persoane cu greutate politică care să poată să propună şi să ia măsurile necesare la nivel orizontal, pentru a simplifica, a debloca anumite situaţii care crează probleme orizontal la diferite programe operaţionale. Aceasta nu înseamnă că ar scădea responsabilitatea miniştrilor de linie, miniştrilor de sector, care sunt în continuare cei responsabili de orientarea strategică a utilizării acestor fonduri, de urmărirea execuţiei acestor proiecte", a spus Cioloş.

Comisarul european a arătat că propunerea de buget a Comisiei Europene, aşa cum este făcută în prezent, avantajează România, care ar putea avea o alocare bugetară mai mare.

Acesta a afirmat că, de aceea, este important să fie luate măsuri prin care să se demonstreze că economia românească este capabilă să absoarbă fondurile europene. "Nu ştiu dacă acest minister ar fi soluţia magică şi dacă el ar rezolva problemele, pentru că un minister în plus sau în minus nu rezolvă probleme de sistem, care trebuie rezolvate şi care ţin de o voinţă. Ţin şi de o voinţă politică, ţin şi de o voinţă şi de o responsabilitate a celor care lucrează în aceste instituţii administrative de gestionare a fondurilor", a subliniat comisarul.

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, recent, pentru MEDIAFAX, că în coaliţie a avut loc o discuţie privind posibilitatea înfiinţării unui minister al afacerilor europene, dar că nu s-a luat nicio decizie.

Ulterior, un europarlamentarul PDL a apreciat că Bruxelles-ul vede cu ochi buni posibilitatea apariţiei, în România, a unui nou minister responsabil cu gestionarea fondurilor europene.

Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunoştinţa premierului Boc în discuţii purtate cu acesta. Ideea unui minister nu a fost explicit formulată, fiind folosită expresia "orice iniţiativă". S-a luat însă în calcul faptul că în alte ţări, unde au fost înfiinţate ministere de specialitate, s-a constatat o îmbunătăţire a ratei de absorbţie a fondurilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cioloş spune că un minister al fondurilor UE ar putea rezolva probleme, dar nu este o soluţie magică.
 Vizualizări articol: 435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cioloş spune că un minister al fondurilor UE ar putea rezolva probleme, dar nu este o soluţie magică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei