Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iun 2011 - Anul XVI, nr. 129 (4727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Familiile cu venit sub 2.500 de lei pe lună ar putea să primească ajutoare pentru încălzire

Vineri, 3 Iunie 2011 (18:33:11)

Familiile care vor avea un venit sub 2.500 de lei pe lună ar putea să primească ajutoare pentru încălzire în cazul în care subvenţia la energia termică va fi eliminată, a afirmat, vineri, directorul Direcţiei Generale pentru Relaţia cu Comunităţile Locale din cadrul MAI, Liviu Grădinaru.

Directorul Direcţiei Generale pentru Relaţia cu Comunităţile Locale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Liviu Grădinaru, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Mamaia, că un proiect de Ordonanţă care elimină subvenţia la încălzire ar putea apărea săptămâna viitoare pe site-ul MAI.

"Este în lucru şi ar putea apărea săptămâna viitoare pe site-ul ministerului la Transparenţă decizională un proiect de ordonanţă care elimină subvenţia acordată de la stat pentru energie termică, acel maxim 45 la sută", a afirmat Liviu Grădinaru.

El a precizat că, în acest context, familiile care au un venit de 2.500 de lei pe lună "trebuie sprijinite".

"Există un studiu al Comisiei Europene care se intitulează «Sărăcia energetică pe timp de criză şi liberalizare», care arată că nicio familie nu va putea aloca pentru încălzirea locuinţei mai mult de 8-12 la sută din valoarea veniturilor anuale. Am plecat de la acest studiu, am văzut că Marea Britanie, care are un regim termic asemănător cu al nostru, îşi propune coeficientul de 10 la sută, ca fiind indice al sărăciei energetice. De la acest coeficient de 10 la sută, după analizele noastre de preţ şi de evoluţie a preţului am considerat că orice familie care are un venit sub 2.500 de lei pe lună va intra în sărăcie energetică, de aceea trebuie sprijinite", a afirmat directorul general din cadrul MAI.

Liviu Grădinaru a menţionat că nu poate spune cu cât va creşte preţul gigacaloriei după eliminarea subvenţiei, acesta fiind influenţat "de mai mulţi factori".

"Nu pot să vă dau o estimare pentru că se lucrează pe mai multe paliere. Un palier ar fi preţul reglementat pe gaz metan, un alt palier ar fi schimbarea metodologiei de calcul a distribuţiei gazului metan astfel încât să meargă pe principiul angros/en detail, adică un preţ de distribuţie mai redus pentru cel care ia cantitatea angros şi este la un capăt de linie şi un preţ de distribuţie diferenţiat pentru cel care vine şi-l ia acasă. Preţul la gigacalorie va fi influenţat de mai mulţi factori, iar până nu ştim cum vor evolua aceşti factori, nu vom putea face o socoteală clară care va fi creşterea preţului la gigacalorie", a mai spus Liviu Grădinaru.

Prezent la conferinţa de presă, directorul RADET Constanţa, Ilie Rachieru, a spus că în municipiul Constanţa preţul gigacaloriei ar putea ajunge la 250 de lei.

"Dacă se scoate această compensare, preţul va creşte în Constanţa de la 170 de lei pe gigacalorie, cât este în prezent până la 250 de lei. Toate oraşele din România beneficiau de compensare de combustibil de până la 45 la sută, iar dacă aceasta va fi scoasă înseamnă că în toată ţara va creşte preţul la încălzire", a menţionat Rachieru.

Mai mulţi distribuitori şi producători de energie termică s-au întâlnit în staţiunea Mamaia pentru a discuta despre eliminarea subvenţiei la încălzire, reorganizarea sistemului de termoficare şi preţul gigacaloriei din iarna viitoare.

Agenţia MEDIAFAX anunţa că Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60 la sută până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii

Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45 la sută din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Familiile cu venit sub 2.500 de lei pe lună ar putea să primească ajutoare pentru încălzire.
 Vizualizări articol: 578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Familiile cu venit sub 2.500 de lei pe lună ar putea să primească ajutoare pentru încălzire0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei