Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iun 2011 - Anul XVI, nr. 129 (4727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PNL:Referendumul din 2009, ţeapă electorală a lui Băsescu, manevră politică menită ai-i aduce voturi

Vineri, 3 Iunie 2011 (16:53:49)

Liberalii susţin, într-un comunicat transmis vineri, că legalitatea referendumului din noiembrie 2009 prin care cetăţenilor li se cerea să se pronunţe cu privire la Parlament unicameral stă sub semnul întrebării şi că această consultare a fost "încă o ţeapă electorală" a lui Traian Băsescu.

"În primul rând legalitatea referendumului din noiembrie 2009 prin care cetăţenilor li se cerea să se pronunţe cu privire la Parlament unicameral stă sub semnul întrebării. Schimbarea structurii Parlamentului implică revizuirea Constituţiei, care nu poate face obiectul unui referendum consultativ. În materia revizuirii, poporul se pronunţă la finalul procedurii, printr-un referendum cu caracter obligatoriu. Constituţia României - încă în vigoare, chiar dacă pentru Băsescu Traian şi PD n-are nicio valoare - prevede un mecanism cu sens unic. Dacă poporul ar declanşa revizuirea prin referendum consultativ, atunci referendumul obligatoriu de la finalul procedurii ar deveni inutil. Cu alte cuvinte, cetăţenii pot respinge ceea ce propune Parlamentul, dar nu pot impune a priori Parlamentului atunci când vine vorba de modificarea legii fundamentale", se arată în comunicatul Departamentului de Analiză Politică şi Comunicare al PNL, emis "având în vedere înşiruirea de injurii şi slogane populiste de inspiraţie cotrocenistă, pe care PD a remis-o ieri publicităţii sub titlul de comunicat, ca replică la afirmaţiile preşedintelui PNL Crin Antonescu privitoare la propunerea de modificare a Constituţiei".

Liberalii spun că fac aceste precizări întrucât cunosc "deficitul de pregătire şi informare a cadrelor din Partidul aşa-zis Democrat, în frunte cu Emil Boc, premierul care a iniţiat cele mai multe acte normative declarate neconstituţionale şi considerat cel mai incompetent din ultimii 20 de ani".

"Cum PD nu are specialişti în drept, nici constituţional nici de alt fel, ci doar executanţi slugarnici ai voinţei şefului de la Cotroceni, ne oferim să prezentăm pe larg toată argumentaţia juridică, în speranţa că măcar unii dintre PD-işti au mintea mai limpede şi vor putea înţelege ceva", se mai arată în comunicat.

Liberalii mai susţin că în noiembrie 2009 nu a avut loc o consultare reală a populaţiei, cu argumente şi dezbateri.

"Aşa-zisul referendum a fost încă o ţeapă electorală dată de Băsescu Traian, o manevră politică menită a-i aduce voturi, care n-a avut nicio legătură cu vreo dorinţă arzătoare de a cunoaşte opinia electoratului", adaugă ei.

În comunicatul PNL se mai arată că "discursul propagandiştilor PD-işti seamănă din ce în ce mai mult cu cel fascist", "plin de ură şi înverşunare, instigator, populist şi antidemocratic".

"Avem convingerea că, după următoarele alegeri, partidul cu discurs fascistoid PD va dispărea de pe scena politică. Ne mai desparte cel mult un an şi jumătate de momentul în care, eliberată de tirania portocalie, România va putea reveni apoi pe drumul său normal, de ţară democratică şi europeană", se mai arată în comunicat.

Liderul PDL Emil Boc a criticat, joi, declaraţiile liderului PNL Crin Antonescu referitoare la nerecunoaşterea legitimităţii referendumului, spunând că aceste afirmaţii îl compromit total ca om politic şi lider al opoziţiei şi ar trebui să genereze imediat demisia de onoare a acestuia.

De asemenea, PDL a susţinut că preşedintele PNL, Crin Antonescu, nesocoteşte voinţa exprimată la referendumul din 2009 şi trebuie să demisioneze urgent din Parlament şi să dispară din viaţa publică, după declaraţiile acestuia potrivit cărora PNL nu va participa la modificarea Constituţiei.

"Crin Antonescu a adus cea mai mare jignire românilor prin faptul că nu recunoaşte votul dat de cetăţeni în cadrul referendumului din anul 2009 referitor la modificarea Constituţiei, potrivit propriei declaraţii făcute astăzi, 2 iunie. Preşedinte al PNL, copreşedinte al Uniunii Socialiste, parlamentar de 20 de ani, Crin Antonescu a jurat pe Constituţie că va respecta drepturile fundamentale ale românilor. Minciună! Astăzi, Antonescu şi-a arătat adevărata faţă: desconsiderare fundamentală faţă de oameni", se arată într-un comunicat PDL remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea sa nu va participa la procesul de modificare a Constituţiei în actuala formulă parlamentară, el apreciind că modificarea legii fundamentale trebuie operată de viitorul Legislativ, într-un climat de dialog.

"PNL are propiile sale opţiuni şi proiecte pe care le va pune în discuţie când va fi cazul şi în fomele fireşti pentru modificarea Constituţiei. PNL nu acceptă să participe la o aşa-zisă discuţie, dezbatere şi acţiune în vederea modificării Constituţiei pe picior, când şi cum are chef Traian Băsescu", a precizat Antonescu.

Liderul liberal a arătat că modificarea Constituţiei trebuie să se întâmple rar şi în niciun caz conjunctural, el apreciind că o astfel de modificare trebuie făcută pe îndelete şi trebuie să dureze.

El a precizat că formaţiunea sa nu avansează niciun fel de opoziţie faţă de reducerea numărului de parlamentari la 300, dar a subliniat că această reglementare poate fi operată în legea electorală şi nu este necesară modificarea Constituţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PNL:Referendumul din 2009, ţeapă electorală a lui Băsescu, manevră politică menită ai-i aduce voturi.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PNL:Referendumul din 2009, ţeapă electorală a lui Băsescu, manevră politică menită ai-i aduce voturi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei