Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iun 2011 - Anul XVI, nr. 129 (4727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Franks: Subsidiarele băncilor elene din România sunt lichide şi bine capitalizate

Vineri, 3 Iunie 2011 (15:13:56)

Subsidiarele băncilor elene din sectorul bancar românesc sunt lichide şi bine capitalizate, a declarat şeful misiunii de evaluare a FMI pentru România, Jeffrey Franks, adăugând că nu vede semne ale unei extinderi în România a crizei datoriilor suverane din zona euro prin intermediul băncilor.

"Subsidiarele băncilor elene sunt lichide şi bine capitalizate", a afirmat Franks într-un interviu acordat Bloomberg la Washington.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat, miercuri, ratingul suveran al Greciei de la "B1" la "Caa1" şi a anunţat că există şanse de 50% ca statul elen să intre în incapacitate de plată.

Franks avertizează asupra pericolului revenirii la situaţia unor intrări excesive de capital în România.

"Odată cu recuperarea economiei, nu vrem să revenim la situaţia intrărilor excesive de capital în România şi a riscurilor pentru inflaţie şi deficit de cont curent ridicate. Trebuie să ne păzim atât împotriva riscurilor de scădere, cât şi de creştere prea accelerată a economiei în pentru perioada următoare de unul sau doi ani", a spus Franks.

Deficitul de cont curent al României s-a redus cu 59% în primul trimestru, la 634 milioane de euro, în timp ce investiţiile străine directe au înregistrat un declin de 22%, la 379 milioane de euro.

Totodată, Franks a reluat afirmaţiile de la începutul lunii mai, de la Bucureşti, privind posibilitatea ca Banca Naţională a României (BNR) să fie nevoită să întărească politica monetară în lunile următoare pentru a restrânge lichiditatea din piaţa financiară în contextul acumulării unor presiuni inflaţioniste "semnificative".

"Nu există nicio îndoială că presiunile inflaţioniste sunt semnificative în România la acest moment. Trebuie să existe o mişcare într-o direcţie de înăsprire (a politicii monetare, n.r.), ar fi adecvată o reducere a lichidităţii, după care să vedem cum arată prognozele de inflaţie pentru 2012. Iar dacă în viitor este nevoie, BNR ar trebui să ia măsurile corespunzătoare", a spus Franks.

Dobânda de politică monetară a BNR, de 6,25%, este cea mai ridicată din Uniunea Europeană.

În România sunt prezente mai multe bănci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost şi National Bank of Greece prin Banca Românească, în timp ce Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank şi ATEbank activează sub brand propriu.

ATEbank a anunţat, la sfârşitul lunii mai, că vrea să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATEbank România, măsură care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat

Banca elenă controlează 74,12% din acţiunile ATE Bank România, un alt acţionar important fiind International Finance Corporation, membră a grupului Băncii Mondiale, cu 15% din capitalul social al băncii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Franks: Subsidiarele băncilor elene din România sunt lichide şi bine capitalizate.
 Vizualizări articol: 472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Franks: Subsidiarele băncilor elene din România sunt lichide şi bine capitalizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei