Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mar 2011 - Anul XVI, nr. 60 (4658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: Băsescu să demisioneze în 2012 dacă vrea să facă un bine României

Luni, 14 Martie 2011 (15:54:40)

 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că, dacă preşedintele Traian Băsescu vrea într-adevăr modificarea duratei mandatului prezidenţial, "să facă un bine" României şi să demisioneze din funcţie în 2012.

Ponta a afirmat că propunerile de modificare a Constituţiei lansate de Traian Băsescu sunt "perdele de fum", în condiţiile în care preşedintele îşi aduce aminte "brusc" de nevoia revizuirii Constituţiei.

El a catalogat propunerile lui Traian Băsescu drept "aberante", referindu-se la posibilitatea prevederii deficitului bugetar în Constituţie ca la varianta menţionării "cum va fi vremea peste cinci ani".

Ponta a apreciat că propunerile preşedintele sunt "asemănătoare" cu cele ale "singurului prieten la nivel european" al acestuia, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Preşedintele PSD a afirmat că atât Băsescu, cât şi Orban, ar dori modificarea Constituţiei "pentru a crea mai multă putere personală şi mai puţină democraţie".

Ponta a spus că, dacă Traian Băsescu crede într-adevăr în necesitatea revenirii duratei mandatului prezidenţial la patru ani, să demisioneze în 2012, pentru ca alegerile parlamentare să aibă loc în acelaşi timp cu cele prezidenţiale.

"România se va dezvolta destul de greu dacă avem alegeri odată la doi ani. Trebuie revenit la ideea de a avea alegeri parlamentare şi prezidenţiale în acelaşi timp. Cred că domnul Traian Băsescu, care întotdeauna face propuneri pentru alţii, nu pentru el, ar face un bine României dacă în 2012 va demisiona şi vom putea avea în toamna lui 2012 alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Dacă nu va face asta, înseamnă că încearcă încă o dată să ne mintă, să ne propună ceva ce nu i se aplică lui", a declarat preşedintele PSD.

Întrebat dacă Băsescu i-ar asculta sfatul ar mai putea candida o dată, el a răspuns: "În Constituţie scrie clar că nu poţi să ai decât două mandate. Nu ştiu dacă va candida a treia oară, întrebaţi-l pe el. Domnul Băsescu cred că nu are curajul nici măcar să meargă la un referendum, cu atât mai puţin să candideze o dată".

Ponta a mai afirmat că, pe lângă revenirea mandatului prezidenţial la o durată de patru ani, PSD şi PNL doresc modificarea Constituţiei în sensul sancţionării traseismului politic.

"Traseiştii, trădătorii, fripturişii, cei care merg în campanie fie cu trandafirii PSD, fie cu săgeata PNL şi după aceea se răzgândesc şi îşi vând votul pentru a fi la putere şi a obţine avantaje pentru ei sau familia lor, trebuie să fie sancţionaţi ca primarii şi consilierii, prin pierderea mandatului", a precizat el.

O altă propunere a USL de modificare a Constituţiei, amintită de Ponta, este păstrarea sistemului bicameral, însă cu modificarea atribuţiilor Senatului, care să devină o cameră reprezentativă pentru structurile locale şi regionale.

În ceea ce priveşte discuţia despre reducerea numărului de parlamentari, Ponta a precizat că aceasta se poate face prin schimbarea legii şi l-a acuzat pe Traian Băsescu de "incultură" constituţională.

"Traian Băsescu este incult din punct de vedere constituţional şi induce această incultură şi ignoranţă şi la nivelul întregii populaţii. Nu trebuie modificată Constituţia, ci trebuie să voteze legea propriii tăi parlamentari, ceea ce în mod sigur nu o vor face. El (Băsescu – n.r.) cu şcoala nu a fost foarte bun, dar în continuare e incult din punct de vedere constituţional. Să vină PDL cu un proiect de lege şi să îl voteze parlamentarii PDL şi UNPR. Sunt convins că vor vota ca şi la Ridzi şi Păsat", a mai afirmat Ponta.

Reprezentanţii PDL şi preşedintele Traian Băsescu au discutat, duminică, despre revizuirea Constituţiei, printre propuneri aflându-se revenirea la mandatul de patru ani pentru şeful statului, posibilitatea dizolvării Parlamentului în cazul în care Legislativul suspendă preşedintele, iar acesta nu este demis la referendum, precum şi posibilitatea prevederii în Constituţie a unui deficit bugetar de maximum 3%. Întrebată când crede că preşedintele Băsescu va prezenta propunerile de modificare a Constituţiei, Sulfina Barbu a spus că acest lucru se va întâmpla după moţiunea de cenzură, "probabil în maximum o lună de zile". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Băsescu să demisioneze în 2012 dacă vrea să facă un bine României.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Băsescu să demisioneze în 2012 dacă vrea să facă un bine României0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei