Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mar 2011 - Anul XVI, nr. 60 (4658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAI: Am discutat cu sindicatele şi am convenit ca disponibilizările să vizeze neprofesioniştii

Luni, 14 Martie 2011 (17:56:11)

Criteriile pentru reducerea numărului de posturi în Ministerul Administraţiei şi Internelor au fost discutate inclusiv cu reprezentanţii sindicatelor, fiind reţinute mai multe propuneri şi alegându-se varianta disponibilizării angajaţilor neprofesionişti sau care au încălcat legea, informează MAI.

Proiectul de lege ce vizează reorganizarea MAI se află la Parlament, fiind trimis spre dezbatere şi adoptare, informează, luni, MAI.

Proiectul a fost făcut public încă din 24 decembrie 2010 şi prevede că reducerea numărului de posturi din minister se va face conform unor criterii obiective.

Aceste criterii au fost discutate inclusiv cu sindicatele, fiind reţinute "multe din propunerile acestora", precizează MAI.

Criteriile, modul de constituire a comisiilor care le vor aplica şi componenţa acestora vor fi detaliate printr-o hotărâre de Guvern, din comisii făcând parte inclusiv reprezentanţi ai sindicatelor.

Se va asigura un cadru unitar în ceea ce priveşte evaluarea, pentru a nu genera o aplicare diferită a reglementării, adaugă reprezentanţii ministerului.

"Raportat la situaţia din Uniunea Europeană, România se situează printre ţările cu cel mai ridicat număr de poliţişti la suta de mii de locuitori. Suntem mult peste media europeană: Avem aproximativ 450 de poliţişti (lucrători în sistemul de ordine publică, mai precis) la suta de mii de locuitori, fără a socoti poliţia locală, care ar creşte cota la peste 500. În Europa, media este de 347 de poliţişti la suta de mii de locuitori (date Eurostat, statistica oficială a UE – 2008). Exemple: - Austria: 319 poliţişti la suta de mii de locuitori, Franţa – 355, Germania – 302, Polonia – 268", mai arată MAI.

Reprezentanţii ministerului mai spun că procesul de modernizare oferă ocazia de a îndepărta din sistem angajaţii neprofesionişti sau care au încălcat legea.

"Efortul de redimensionare este cu atât mai mare cu cât se urmăreşte ca reducerea numărului de posturi să aibă ca temei modernizarea şi eficientizarea structurilor MAI, astfel încât să rămână cei mai buni profesionişti. Vor exista măsuri cu caracter social pentru cei care părăsesc sistemul (ajutor financiar similar indemnizaţiei pentru ajutor de şomaj) şi cursuri de calificare, recalificare sau alte forme de pregătire profesională. Modernizarea şi eficientizarea a MAI are în vedere creşterea capacităţii operative prin reducerea nivelurilor ierarhice, scurtarea timpului de luare şi transmitere a deciziei, a timpului de reacţie, precum şi diminuarea numărului de efective din structurile suport în vederea reducerii deficitului de personal din cele operative", conchide MAI.

Sindicatul "Pro Lex" propune suspendarea primei pentru lucrări de excepţie şi a salariului de excelenţă acordat pentru cinci la sută din personal, pentru evitarea disponibilizării a aproximativ 7.000 de persoane din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), de la 1 aprilie.

Preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că a propus conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor unele soluţii pentru reducerea cheltuielilor de personal, pentru a nu se ajunge la disponibilizări.

Lincu a spus că soluţiile ar fi suspendarea primei pentru lucrări de excepţie şi a salariului de excelenţă acordată pentru cinci la sută din personal şi care reprezintă 50 la sută din salariul de bază. El a precizat că ar trebui sistată plata sumei care reprezintă echivalentul salariului de merit inclus în venitul celor care au beneficiat de această sumă în 2010 şi care se plăteşte şi în prezent în mod nejustificat, reprezentând 20 la sută din salariu pentru 25 la sută din efectiv.

Lincu a adăugat că dacă aceste două propuneri ar fi luate în considerare, ar fi făcută o economie mai mare decât dacă s-ar disponibiliza aproximativ 7.000 de persoane, de la 1 aprilie.

Potrivit lui Lincu, din cele 10.000 de posturi care ar trebui să dispară din Poliţie, Jandarmerie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă de la 1 aprilie, 3.000 sunt vacante şi astfel rămân aproximativ 7.000 de persoane care vor trebui să plece fără plăţi recompensatorii.

Preşedintele "Pro Lex" a precizat că, din sursele pe care le are, reducerea de personal doar din Poliţia Română ar fi de aproximativ 1.600 de posturi, dintr-un total de aproximativ 53.000.

În opinia liderului sindical, o reorganizare eficientă a MAI presupune transformarea în funcţii publici cu statut special, adică poliţişti, funcţionari publici şi personal contractual, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate.

Lincu a mai spus că o altă propunere de "reorganizare eficientă şi reală a MAI" o constituie trecerea posturilor încadrate cu ofiţeri sau agenţi de poliţie care fac parte din Poliţia judiciară de la MAI la Ministerul Public, conform propunerii procurorului general al României, eliminând astfel dubla subordare şi posibilitatea trecerii foarte frecvente de la o specializare la alta.

Pentru evitarea suprapunerii de atribuţii, dar şi pentru eficienţă operativă, sindicaliştii propun comasarea Direcţiei Generale Anticorupţie cu Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

De asemenea, liderul "Pro Lex" a subliniat faptul că poliţiştii care au avut de suferit fizic în urma accidentelor de muncă şi au fost declaraţi "apt limitat" nu trebuie îndepărtaţi din instituţie, ci trebuie redistribuiţi la servici neoperative.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, în 9 martie, că vor fi disponibilizaţi din MAI aproximativ 9.000 de oameni, arătând că încă nu este o "cifră conturată" şi că numărul de 18.000 vehiculat este "în imaginaţia unora".

El a mai spus că vor fi disponibilizaţi "cu precădere" cei care nu şi-au făcut datoria, au abateri, au dosare penale. "Vor pleca cei care nu şi-au făcut datoria, vor rămâne cei care sunt profesionişti sută la sută, din toate structurile", a arătat ministrul de Interne. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAI: Am discutat cu sindicatele şi am convenit ca disponibilizările să vizeze neprofesioniştii.
 Vizualizări articol: 858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAI: Am discutat cu sindicatele şi am convenit ca disponibilizările să vizeze neprofesioniştii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei