Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 feb 2011 - Anul XVI, nr. 36 (4634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Salvaţi Copiii" cere ANCOM să blocheze accesul la site-urile ce promovează substanţele etnobotanice

Luni, 14 Februarie 2011 (16:45:53)

 Organizaţia "Salvaţi Copiii" cere Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să blocheze accesul la site-urile care promovează şi comercializează substanţe halucinogene, iar vânzarea acestora să fie interzisă printr-un act normativ.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei "Salvaţi Copiii" România, consumul de etnobotanice a devenit un fenomen social larg răspândit în rândul adolescenţilor, cu repercusiuni extrem de severe asupra sănătăţii fizice şi psihice a acestora.

Aceştia precizează, citând dintr-un studiu făcut în şcolile şi liceele bucureştene, că adolescenţii au acces liber la substanţele etnobotanice, atât pe stradă, cât şi în mediul on-line şi că produsele sunt accessibile atât ca preţ, cât şi ca procedură de cumpărare.

"Solicităm public Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să blocheze accesul la site-urile care promovează şi comercializează plante/substanţe cu conţinut halucinogen, precum şi crearea unui cadru legislativ coerent şi coercitiv, prin care punerea în vânzarea a acestor substanţe, generic denumite etnobotanice, să fie eradicată", a declarat preşedintele executiv de la "Salvaţi Copiii", Gabriela Alexandrescu.

Consumul de etnobotanice a devenit o practică uzuală a liceenilor, un obicei al fiecărei petreceri, mai ales că pot fi uşor de procurat în apropierea şcolilor, în barurile unde merg şi chiar pe Facebook, au precizat reprezentanţii ONG-ului.

"Elevii ne-au povestit cum etnobotanicele au devenit o carte de vizită pentru popularitatea pe care o capătă în grupurile lor", a spus coordonatorul Centrului de voluntari de la "Salvaţi Copiii", Ina Lolescu.

Consumatorii de etnobotanice sunt, în general, elevi cu posibilităţi materiale mai reduse. O altă concluzie a studiului, la care au participat elevi şi cadre didactice, este aceea că elevii din liceele centrale preferă consumul de marijuana, alcoolul fiind perceput ca fiind "demodat", în vreme ce un consumator de droguri devine "popular", au precizat reprezentanţii ONG-ului.

"Un număr foarte mare de «magazine de vise» sunt funcţionale chiar în apropierea şcolilor, în incinta scărilor de bloc sau magazinelor cu haine (exemple date de adolescenţi: Piaţa Progresului, stadionul Olimpia). Foarte mulţi consumatori sunt în general minori, care devin dependenţi în mai puţin de o lună şi care, pentru a-şi putea procura în continuare substanţele, devin ei înşişi comercianţi. În căminele studenţeşti sunt deschise spice shop-uri (exemplu dat de copii: Regie), iar în anumite baruri consumul este tolerat, iar substanţele sunt uşor de procurat. Există pagini create pe Facebook care promovează consumul de etnobotanice, precum şi site-uri cu livrări la domiciliu a substanţelor dorite", au mai spus reprezentanţii organziaţiei.

"Salvaţi Copiii" România a demarat o campanie de informare şi conştientizare în şcolile şi liceele din ţară, în care vor fi derulate atât sesiuni de lucru cu elevii, cât şi întâlniri cu profesorii şi părinţii. În paralel, va fi demarată o campanie de presiune asupra factorilor de decizie, astfel încât comerţul cu etnobotanice să nu mai fie posibil, a precizat ONG-ul, într-un comunicat de presă.

Un raport al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului atrage atenţia asupra amplorii pe care a luat-o consumul de etnobotanice în rândul adolescenţilor din România, ţara noastră ajungând pe locul patru în Uniunea Europeană în topul consumului. Documentul aminteşte că bugetul alocat pentru programele de prevenire a consumului de droguri este cel mai mic din Europa, adică 4,5 milioane de euro.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat, luni, începând cu ora 13.00, în faţa sediului Guvernului, faţă de comercializarea produselor etnobotanice, cei prezenţi ducând la Palatul Victoria sicrie şi mărar. Protestatarii, majoritatea tineri, au ascultat muzică şi au purtat steaguri pe care scria textul "Iubim viaţa", dar şi baloane în formă de inimi albe.

Reprezentanţii mai multor instituţii şi specialişti analizează, luni, noile măsuri privind interzicerea substanţelor psihotrope, iar propunerile vor fi cuprinse într-un material ce va fi prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern.

Tot luni va fi definitivat un proiect de ordin comun al miniştrilor Administraţiei şi Internelor, Sănătăţii şi Agriculturii, care se referă la o mai bună colaborare la nivel judeţean între toate instituţiile implicate în combaterea acestui fenomen.

În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Unele autorităţi locale din Capitală şi din ţară au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar în urma controalelor mai multe magazine au fost închise.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Salvaţi Copiii" cere ANCOM să blocheze accesul la site-urile ce promovează substanţele etnobotanice.
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
"Salvaţi Copiii" cere ANCOM să blocheze accesul la site-urile ce promovează substanţele etnobotanice5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei