Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 dec 2010 - Anul XV, nr. 305 (4596)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alianţa pentru Sănătate va sesiza Parlamentul European, nemulţumită de bugetul sănătăţii din 2011

Miercuri, 29 Decembrie 2010 (13:49:05)

Alianţa pentru Sănătate din România (APSR) va sesiza Parlamentul European prin Comisia de Sănătate, la începutul lunii ianuarie, privind încălcarea drepturilor românilor la îngrijire medicală decentă, în condiţiile alocării a numai trei procente din PIB pentru sistemul de sănătate.

Legea bugetului pe 2011, aşa cum a fost adoptată de Parlamentul României (3% din PIB), continuă grava subfinanţare a sistemului de sănătate generând atât pe termen scurt cât şi pe termen mediu şi lung "efecte dezastruase în planul sănătăţii populaţiei şi a speranţei de viaţă", se arată într-un comunicat al Alianţei remis, miercuri, MEDIAFAX.

APSR consideră că neglijenţa, nepăsarea, indiferenţa şi interesele de grup ale reprezentanţilor statului roman duc la discriminare şi la exterminarea unor categorii importante ale populaţiei cărora le este astfel restricţionat dreptul la ocrotirea sănătăţii şi igienei.

"Reamintim clasei politice că, prin procedura de aderare la UE, România şi-a asumat aducerea la standardele europene a sistemului public de sănătate. De asemenea, în anii trecuţi subfinanţarea a generat grave disfuncţionalităţi ale sistemului de sănătate cu limitarea accesului pacienţilor la produsele şi serviciile de sănătate, iar studiile efectuate până în prezent relevă continua degradare a sistemului şi a stării de sănătate a populaţiei", potrivit sursei citate.

APSR subliniază faptul că proiectarea şi adoptarea acestui buget au fost făcute fără temeiul unei analize corespunzătoare asupra nevoilor şi stării de sănătate a populaţiei, fără o evaluare a consecinţelor în planul infrastructurii sistemului de sănătate din România şi fără o evaluare reală a nevoilor minime de finanţare, ţinând cont de obligaţiile constituţionale ale statului român.

În prezent, tot mai mulţi pacienţi sunt nevoiţi să îşi cumpere materialele sanitare şi medicamentele necesare atunci când ajung în spitalele publice, nu pot beneficia de medicamente compensate şi investigaţii medicale paraclinice (analize de laborator, investigatii imagistice etc) deşi îşi plătesc asigurarea şi ar trebui să aibă acces la toate aceste produse şi servicii de sănătate. Astfel, sunt eliminaţi din cadrul asigurării asistenţei medicale publice pacienţii care nu au posibilitatea să îşi plătească accesul la sistemul de sănătate, se arată în comunicat.

Pe termen lung, toate acestea vor duce la deprecierea stării de sănătate a populaţiei, la agravarea afecţiunilor existente, la creşterea numărului de cazuri de "boli ale saraciei" ceea ce înseamnă reducerea speranţei de viaţă a românilor, precum şi la majorarea costurilor sociale. "Cel mai grav este faptul că vor fi pierdute prematur vieţi omeneşti", susţin reprezentanţii APSR.

Bugetul Ministerului Sănătăţii va fi cu 11% mai mare în 2011 faţă de 2010, astfel că vor putea fi demarate investiţii în infrastructură şi achiziţii de aparatură pentru ATI şi oncologie, iar bugetul CNAS va creşte cu 5%, suma trebuind ajustată, declara, în urmă cu o săptămână, ministrul Cseke Attila.

În ceea ce priveşte bugetul CNAS, acesta a înregistrat o uşoară creştere cu 5%. "În ceea ce priveşte bugetul CNAS, acesta este în 2011 în uşoară creştere, cu 5%, dar va mai trebui ajustat. Este necesar să continuăm măsurile de reformă şi în 2011, mă refer la informatizarea sistemului, introducerea cardului naţional de sănătate şi restructurarea sistemului spitalicesc", a adăugat ministrul Cseke Attila.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2011, bugetul Ministerului Sănătăţii va fi de 4,417 miliarde de lei, mai mare cu 11% faţă de proiecţia de buget pentru 2010, dar mai mic cu 2,7 miliarde lei faţă de execuţia bugetară pentru anul în curs. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alianţa pentru Sănătate va sesiza Parlamentul European, nemulţumită de bugetul sănătăţii din 2011.
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alianţa pentru Sănătate va sesiza Parlamentul European, nemulţumită de bugetul sănătăţii din 20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei