Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 oct 2010 - Anul XV, nr. 232 (4523)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Germania sărbătoreşte 20 de ani de la reunificarea din 3 octombrie 1990

Duminică, 3 Octombrie 2010 (16:49:13)

Germania marchează duminică 20 de ani de la reunificare, un episod simbolic al încheirii Războiului Rece, prin discursuri oficiale, focuri de artificii şi retrospective televizate, relatează AFP.

Principala ceremonie oficială, desfăşurată în prezenţa preşedintelui Christian Wulff şi a cancelarului Angela Merkel, se desfăşura la Bremen, în nord-vestul ţării, fiecare dintre cele 16 landuri urmând să găzduiască, pe rând, festivităţile marcând sărbătoarea naţională, stabilită la 3 octombrie, Ziua Unificării.

După o slujbă religioasă Wulff urma să susţină un discurs, începând cu ora locală 12.00 (13.00, ora României).

Câteva sute de mii de persoane erau aşteptate în oraşul hanseatic, între care secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Uniunii Europene (UE), Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.

Preşedintele american, Barack Obama, a transmis felicitări, salutând "curajul şi convingerea poporului german, care a doborât Zidul Berlinului, punând capăt câtorva decenii de separare dureroasă şi artificială".

Unificarea Germaniei de Vest capitalistă cu Germania de Est comunistă, două entităţi create prin împărţirea Europei şi separate prin Cortina de Fier, imediat după înfrângerea Germaniei naziste, a avut loc la 11 luni de la prăbuşirea Zidului Berlinului.

Fosta Republică Democratică Germană (RDG), cu o economie paralizată, s-a prăbuşit în câteva luni de manifestaţii paşnice, în timp ce puterile aliate, între care fosta Uniune Sovietică, condusă atunci de reformatorul Mihail Gaorbaciov, cădeau de acord asupra acceptării reunificării celor două Germanii, un pas decisiv către unificarea europeană.

Merkel, care a crescut în fosta RDG, a povestit, într-un interviu publicat duminică, felul cum s-a schimat viaţa ei, odată cu reunificarea.

"Dintr-o dată, puteam face tot felul de lucruri, pe care, anterior, puteam doar să mi le imaginez", ca, de exemplu, să viziteze Statele Unite, a declarat ea pentru cotidianul Bild.

"În RDG, aveam mereu sentimentul că nu pot merge până la capăt cu ceea ce eram capabilă să fac", a adăugat cancelarul, în vârstă de 56 de ani.

Majoritatea membrilor Guvernului urmează să se întoarcă la Berlin duminică după-amiaza, pentru a asista la o a doua ceremonie, seara, în faţa Bundestagului (Parlament), urmată de un foc de artificii. Preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, a fost criticat de opoziţia social-democrată pentru organizarea acestui "one man show" scump.

Capitala germană, care se bucura de condiţii meteorologice favorabile, a primit zeci de mii de vizitatori. Marele bulevard central Unter der Linden a fost luat cu asalt de autocare venite din toate părţile ţării, iar maşini marca Trabant, din fosta RDG, ofereau vizite pentru turişti.

Presa a publicat numeroase fotografii din acea vreme, dar şi întrebări-concurs despre istoria recentă a Germaniei, în timp ce posturile de televiziune şi-au multiplicat programele de divertisment, între care un mare concert cu celebrităţi din lumea rock, din fosta RDG.

Un sondaj difuzat vineri de postul de televiziune ZDF arăta că 84 la sută dintre germani aprobă unificarea ţării, în timp ce 14 procente regretă că aceasta a avut loc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Germania sărbătoreşte 20 de ani de la reunificarea din 3 octombrie 1990.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Germania sărbătoreşte 20 de ani de la reunificarea din 3 octombrie 19900.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei