Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 oct 2010 - Anul XV, nr. 231 (4522)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Zâzania, armă letală pentru democraţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bagă zâzania între ei şi gata, ai tăi sunt! Sunt institute speciale, unele ocult speciale unde este studiată, ca disciplină obligatorie, arta dezbinării. Un astfel de institut este cel de marină. Pentru a-şi domina subordonaţii, uneori în condiţii vitrege, când revolta poate izbucni oricând periclitând autoritatea, uneori viaţa comandantului, acesta trebuie să se impună prin forţă. Forţa lui se consolidează cu migală, dezbinându-i pe ceilalţi. Discret, abil, bagă râca între ei, îi face să se suspecteze, le dă de înţeles celor mai puternici că sunt turnaţi de cei mai buni prieteni ai lor. Cui? Comandantului. Se vor simţi îndreptăţiţi să-şi toarne şi ei amicii. Astfel toţi vor deveni dependenţi de şeful suprem. Cu cât zâzania în colectiv este mai mare, cu atât creşte forţa şi autoritatea şefului. El nu trebuie să fie genial. Trebuie să aibă doar abilitatea instinctivă a unei ţaţe de la ţară care colportând, ducând intriga dintr-o parte în alta, face zob o colectivitate. Acea ţaţă - urâtă, temută, adulată - devine personajul cel mai important din cartier. Îmi dezvolta această teorie, utilizată de el în romanul la care tocmai lucra, prozatorul Eugen Uricaru. Rămas singur, am încercat să identific în viaţa noastră politică personaje care se mulează pe această teorie. Şi am găsit.

Zilele trecute am întâlnit un ofiţer de poliţie pe care-l ştiu de ceva vreme. Ultima oară când ne văzusem (eram într-un iarmaroc de provincie de unde eu îmi cumpăr seminţe pentru porumbei) era în faza de început scandalul cu micşorarea lefurilor bugetarilor. Mi-a spus un banc. Băsescu l-a chemat pe Blaga şi i-a ordonat să taie lefurile poliţiştilor cu 25 la sută. Le-ai tăiat? – l-a chestionat după o vreme. Tăiat, şefu, trăiţi. Câţi au mai venit la serviciu? Permiteţi să raportez, toţi. Atunci taie-le 50 la sută. Se repetă după un timp chestionarul. Câţi s-au prezentat la muncă? Toţi. Bine, zice Supremul, atunci taie-le tot salariul. Blaga l-a tăiat. Ei, ia spune-mi acum, au mai venit la muncă? Toţi, fără nici-o absenţă. Ştii ce, mă, zice nervos preşedintele, ia pune-i tu să-şi plătească zilnic bilet de intrare la birou. Românul tace şi înghite, concluzionează amărât ofiţerul. Să nu-i pui în cârcă atât cât poate duce. Iar poliţistul e şi el român. Asta a fost atunci. Acum suntem în perioada post miting la Cotroceni. Ce mai e nou? – mă interesez eu. Anchete, cercetări, suspiciuni între noi. Se plătesc poliţe, unii urmează să fie daţi afară. Cozi de topor sunt destule, ca peste tot. Oricum, unitatea de care vorbeam la început, când am hotărât să protestăm, s-a făcut ţăndări. Poliţiştii se ceartă cu poliţiştii, toţi îi suspectează pe toţi. Da, zic eu. Profesorii se ceartă cu profesorii, medicii cu medicii, funcţionarii cu funcţionarii şi apoi doctorii cu profesorii, ceferiştii cu metalurgiştii, cosmonauţii cu minerii, aviatorii cu mecanicii de locomotivă. Aseară, adaug eu, i-am văzut certându-se, la televizor, pe Mugur Ciuvică şi Valentin Stan, pe care-i ştiam de aceeaşi parte a baricadei. Nu-mi venea să cred. Zâzania domneşte în România. Toţi ne certăm cu toţi. Mi-e teamă că unul singur profită de dihonia care ne macină şi se prăpădeşte de râs. Numele lui e Traian Băsescu, singurul şef de stat care, în orice discurs public, pe reţeta unei ţaţe de cartier, numeşte adversari, dă porecle inamicilor, se referă la întâmplări minore dar gâlcevoase, uitând esenţa misiunii istorice a unui conducător.

Nu suntem uniţi, asta e, mi-a spus cu tristeţe poliţistul. Nu suntem uniţi şi de aici ni se vor trage toate relele. Mergeţi la mitingul din octombrie? – l-am întrebat. Eu, da. Nu garantez însă pentru alţi colegi. A intrat zâzania între noi. A intrat singură, sau a îndesat-o cineva pentru a vă dezbina şi stăpâni? Întrebarea mi-am pus-o singur, fiindcă ofiţerul plecase în treburile lui, uşor gârbovit, mi s-a părut, cu toate că-l ştiam ţanţoş.

Se lasă cu toamnă peste România. În trena ei, foarte aproape, zic meteorologii, vine o iarnă câlţoasă şi a dracului de rea. Ea îi prinde pe mulţi cu cămaşa gologanilor subţiată, fără slujbă, fără bani de încălzire, fără resurse de supravieţuire. Din motive de ger, amărâţii nu-şi vor mai striga durerea în stradă. Mitingurile, ca şi decesele, se vor petrece individual, la domiciliu, în liniştea deplină a neîncălzitelor odăi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zâzania, armă letală pentru democraţie.
 Vizualizări articol: 2132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Zâzania, armă letală pentru democraţie5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei