Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 oct 2010 - Anul XV, nr. 232 (4523)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Cercetare de teren

Fortul de pe Muntele Măgura

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un grup expediţionar, din care au făcut parte directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, arheologul şi directorul general adjunct Ioan Mareş, scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul, artistul plastic Radu Bercea şi subsemnatul, a efectuat, cu câteva zile în urmă, o cercetare de teren pe Muntele Măgura, în partea de N-E a oraşului Gura Humorului, pentru identificarea amplasamentului unei fortificaţii austriece.

 

Un fort de formă hexagonală

Este vorba de una din cele cinci fortificaţii care apar pe harta cadastrală din anul 1856, fortificaţii construite de austrieci pentru a asigura cordonul sanitar şi pentru a apăra zona.

Observaţiile făcute confirmă existenţa unui fort de formă hexagonală înconjurat cu întăritură de pământ (înaltă de circa 2 - 2,5 m şi cu lăţimea de 7 - 8 m) cu drum circular în interior şi urme ale unor construcţii din piatră.

Fortul era legat de oraş printr-un drum construit ingenios în panta versantului, care permitea trecerea peste un pârâu pe un pod (Podul Dracului) ai cărui piloni masivi din piatră au rezistat timpului.

Un drum săpat în versant pe latura de N-V era străjuit de maluri consolidate cu piatră, dovadă fiind numeroasele pietre cu urme de prelucrare risipite de-a lungul acestei căi pe care circulă astăzi utilaje forestiere.

 

Cetatea Homorului

Fortificaţia, care oferea o bună vizibilitate asupra întregii depresiuni a Humorului, este descrisă, aşa cum atrăgea atenţia Ion Drăguşanul într-unul din editorialele sale publicate în „Monitorul de Suceava”, de învăţătorul humorean Dimitrie Mitric-Bruja, în „Revista Bucovinei” din anul 1896.

Arheologul dr. Ioan Mareş este de părere că „merită efectuată o cercetare arheologică pentru precizarea stratigrafiei locului, având în vedere presupunerea că ar putea exista şi o construcţie anterioară fortului austriac”.

„Fortăreaţa miraculoasă”, despre care scria Dimitrie Mitric-Bruja, ar putea fi construită pe locul vechii Cetăţi a Homorului, poate anterioară anului 1286, sau chiar dacică, cum presupune Ion Drăguşanul.

 

„Alţii îşi inventează istoria, iar noi o îngropăm în uitare”

Inginerul humorean Ciprian Malanca a cercetat locul pe parcursul mai multor ani. El spune că la începutul anilor ’60, pe Podul Dracului se putea trece întrucât avea o platformă din lemn.

Planurile militare ale fortificaţiilor austriece se găsesc, cu siguranţă, în arhivele de la Viena, iar cercetarea acestora ar permite reconstruirea fortului care ar deveni un punct de atracţie turistică.

„Alţii - spune Ion Drăguşanul - îşi inventează istoria, iar noi o îngropăm în uitare”.

 

„Un reper turistic unic în peisajul bucovinean”

Directorul general al Muzeului Bucovinei, arheologul Constantin-Emil Ursu, spune că„fortificaţiile militare austriece din zona Humorului pot reprezenta, dacă vor fi puse în valoare, un reper turistic unic în peisajul bucovinean şi, fără îndoială, de mare interes”.

„Din discuţia telefonică pe care am avut-o cu dl Marius Ursaciuc, primarul oraşului Gura Humorului - subliniază el - am aflat că s-a depus deja un  proiect pentru obţinerea unei finanţări, noi urmând să facem partea de cercetare arheologică”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fortul de pe Muntele Măgura.
 Vizualizări articol: 1334 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Fortul de pe Muntele Măgura5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei