Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 aug 2010 - Anul XV, nr. 180 (4471)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băncile au cerut FMI şi CE să impună Guvernului modificarea ordonanţei privind creditele populaţiei

Marţi, 3 August 2010 (18:37:08)

Băncile au solicitat insistent la întâlnirile cu delegaţia FMI şi CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige Guvernul să modifice OUG privind contractele de credite pentru populaţie în limitele normelor UE şi să se renunţe la refacerea contractelor în derulare.

"Toate băncile au cerut FMI şi Comisiei Europene ca prevederile Ordonanţei de Urgenţă 50 (privind contractele de credit pentru consumatori - n.r.) să se limiteze la cerinţele directivei europene. Băncile au insistat asupra acestor modificări şi doresc ca obligaţia Guvernului de a modifica legislaţia să fie inclusă în noua scrisoare de intenţie", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Acestea au precizat că dacă prevederea ca Ordonanţa 50 să aplice exclusiv cerinţele directivei europene nu va fi inclusă în cadrul scrisorii suplimenatre de intenţie pe care o vor încheia autorităţile române cu FMI, băncile comerciale ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement împotriva României.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală Directiva 2008/48/CE, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluată în legislaţia internă până la 11 iunie 2010, prevede că obligaţia băncii de limitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilă în privinţa contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentru dobândirea/păstrarea proprietăţii unui imobil sau a celor a căror valoare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a elaborat încă de la începutul anului proiectul de ordonanţă de urgenţă care extindea prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel încât să se aplice tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing. Prevederile Ordonanţei 50 se aplică şi pentru contractele aflate în derulare, nu numai pentru cele încheiate după data intrării în vigoare a actului normativ.

Astfel, băncile trebuie să modifice până la 19 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumutrile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

Ordonanţa 50 mai arată că persoanele care au contractul de credit pot renunţa la împrumut, fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice de la semnarea înţelegerii cu banca, dacă au identificat ulterior o ofertă mai avantajoasă.

De asemenea, actul normativ interzice perceperea unui comision de analiză a dosarului în cazul în care creditul nu este acordat şi stabileşte că în cadrul contractului de împrumut instituţia de credit poate percepe doar comision de analiză a dosarului, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensaţie în cazul rambursării anticipate, costuri aferente asigurărilor, penalităţi, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea persoanei împrumutate.

În schimb, pe perioada derulării contractului banca nu poate percepe, de exemplu, comision pentru plata în numerar a ratei, comisioane atât pentru credit, cât şi administrarea contului curent.

Mai mult, ordonanţa prevede că băncile sunt obligate să informeze solicitanţii înainte de semnarea contractului, printr-un formular standard, asupra comisioanelor, dobânzilor şi altor costuri practicate, astfel încât clientul să aibă posibilitatea de a compara datele cu ofertele altor bănci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băncile au cerut FMI şi CE să impună Guvernului modificarea ordonanţei privind creditele populaţiei.
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băncile au cerut FMI şi CE să impună Guvernului modificarea ordonanţei privind creditele populaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei