Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 aug 2010 - Anul XV, nr. 180 (4471)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Sistem bolnav

Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava au ajuns un infern

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava abia mai face faţă numărului extrem de mare de pacienţi care vin zilnic pentru consultaţii. Nu este vorba despre urgenţe, în adevăratul sens al cuvântului, ci despre bolnavi cronici, marea majoritate, care vin la spital pentru consultaţii şi investigaţii, după ce la medicii de familie şi în ambulatoriile de specialitate s-au introdus sistemul de programare şi plata consultaţiei.

Ieri la amiază, medicii de la Urgenţe erau pur şi simplu sufocaţi de avalanşa de pacienţi. De dimineaţă până la ora 12.00 s-au prezentat la UPU 120 de pacienţi, iar medicii se aşteptau ca până la sfârşitul zilei să treacă bine de 200. Cu câte trei-patru ambulanţe pe rampă, sala de aşteptare arhiplină şi sala de consultaţii la fel, cu pacienţi revoltaţi că trebuie să aştepte sau că nu li se acordă suficientă atenţie, medicii de gardă arătau epuizaţi.

Un tânăr din Berchişeşti, Marcel Pădure, era ieri foarte nervos şi ameninţa că îi dă în judecată pe directorul spitalului şi pe asistenta care s-a ocupat de el, deoarece aceasta din urmă nu l-a supravegheat în permanenţă cât timp a făcut o perfuzie. Marcel Pădure a ajuns la spital atât sâmbătă noaptea, cât şi duminică noapte, în urma unei agresiuni. „Am fost tratat bine, fără nici o problemă, dar o asistentă mi-a pus o perfuzie, care cică era lentă, dura mai mult, şi m-a lăsat singur. Din cauza ei am pierdut trei sau patru litri de sânge şi pentru asta vreau să-i dau în judecată pe directorul spitalului şi pe acea asistentă”, vocifera Pădure pe holul spitalului.

 

Medicii de la Urgenţe sunt epuizaţi

Alţi pacienţi aşteptau liniştiţi să le vină rândul. Vasile Bivol este cardiac, are 74 de ani, este din Chişinău şi de şapte ani stă împreună cu soţia în Suceava. Soţia ne-a spus că de duminică a început să-l doară stomacul, ieri dimineaţă au vrut să meargă să facă o ecografie, „dar nu am mai prins rând”, aşa că au venit la spital, deşi cel care ar fi trebuit să-l consulte pe bărbatul din Republica Moldova ar fi fost medicul de familie sau un medic din ambulatoriul de specialitate.

Ileana Pînzar, tot cardiacă, la cei 52 de ani pe care îi are, a venit la spital pentru că, ne-a spus femeia, medicul ei de familie din Pătrăuţi este în concediu.

Elena Şugean, de 72 de ani, din Todireşti, era la Urgenţă pentru că medicul de familie i-a dat trimitere, ieri dimineaţă, să vină la Suceava să vadă de ce o dor varicele. Deşi are probleme de mulţi ani, ne-a spus că pentru inimă şi hipertensiune nu ia nici un tratament, a venit doar pentru că i s-au umflat picioarele foarte tare şi o dureau.

Cel mai bine ilustrează raportul dintre urgenţe-boli cronice situaţia consultaţiilor de duminică: din 160 de persoane care s-au prezentat la UPU, doar 30 au avut nevoie de internare. Toate celelalte cazuri ar fi trebuit să fie consultate de medicii de familie sau de cei din cabinetele de specialitate, unde este nevoie însă de programare şi gratuit poate fi consultat doar un număr limitat de bolnavi- 15-20. Consultaţia în afara programării se plăteşte. Asta înseamnă că singura salvare a bolnavilor cronici, pensionari şi săraci, rămâne Unitatea de Primire a Urgenţelor, chiar dacă asta înseamnă epuizarea personalului care lucrează aici.

La activitatea de consultaţii pe bandă rulantă şi atitudinea agresivă a unor pacienţi, generată de boală, sărăcie, stres sau pur şi simplu lipsă de educaţie se adaugă reducerea numărului de medici şi asistente prin plecarea în concediu sau la muncă în străinătate, gărzile de câte 30 de ore şi diminuarea salariilor cu 25 la sută, astfel încât medicii din spital nu au nici un motiv de optimism, nu numai în privinţa viitorului lor, ci şi a celor care au nevoie de ajutorul lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava au ajuns un infern.
 Vizualizări articol: 983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava au ajuns un infern3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Urgente medicale trimis de
( 3 aug 2010, 11:43:36
da, asa este intr-adevar, cetatenii se duc la urgente sa nu mearga la medicul de familie....am patit si eu asa ceva, din cauza lor, eu fiind f.bolnava, am stat acolo 4 ore pina am rezolvat problema...
sa se puna taxa de citeva sute de lei si nu o sa mai tabarasca toti acolo.....
nu stiu ,numai in tara noastra nimic nu se respecta, fiecare face ce vrea si cum i se nazare...
daca este asa, puneti-i la taxa, sa le iasa pe ochi, sau sa-si plateasca si analizele....
1.1  RE: Urgente medicale trimis de
( 3 aug 2010, 12:03:03
Daca ar fi cum spui tu, sa puna taxa de cateva sute de lei (cateva milioane de lei vechi), mor oamenii cu zilele, nimeni nu se mai duce la urgente. Cea mai buna solutie este eliminarea coplatii si oamenii vor ajunge din nou la medicul de familie. Mare idiot a fost "Ottilo" cu coplata lui.
1.2  RE: Urgente medicale trimis de
( 3 aug 2010, 14:06:17
coplata asta ai foare mare dreptate ca e o prostie. si pentru omul de rand si pentru medic e dificil. unul da din buzunar niste bani si celalat trebuie sa ii raporteze si sa ii dea mai departe. totusi e vorba de medicina si nu de contabilitate. or sa ajunga doctorii sa nu mai poata sa isi faca meseria care au invatat-o din cauza hartogariei pe care o au de facut in fiecare luna. insa coplata nu a fost inca validata, asa ca nu poate fi folosita ca scuza pentru situatia actuala.
2.   Rusine.. trimis de
( 3 aug 2010, 11:49:10
tare epuizati erau doctorii stau numai degeaba...sa isi faca meseria k de asta sunt platiti...si daca sunt la urgente trebuie miscare rapida nu sa se stea la cafele..ff urat se vorbeste cu pacientii in acest judet...rusine sa va fiee
2.1  RE: Rusine.. trimis de
( 3 aug 2010, 14:14:27
rusine sa iti fie tie. ca vad ca te pricepi la medicina ca musca la muls lapte. cum sa vorbesti frumos cu cineva care te agreseaza fizic? mai bine incerci sa te aperi intr-un fel. si pe strada faci la fel daca sare un idiot la tine, nu? nu sta nimeni la cafea. poate aia pe care ii vedeti voi la cafea is studenti in practica. si in plus unii asa zisi pacienti nici nu au ce cauta la spital, si incerci sa le spui cu frumosul dar ei nu inteleg si fac exact ce stiu mai bine, si atunci trebuie sa le vorbesti intr-un fel nu prea frumos.
3.   Egoism trimis de
( 3 aug 2010, 13:43:09
daca oamenii ar sti ce inseamna urgenta medicala, ar fi mai cu bun simt atunci stau la coada..... dar fiecare isi vede durerea lui mai mare ca a altuia.....dar, nah, nu poti sa explici la fiecare ca la scoala de medicina se invata trierea si preluarea bolnavilor pe criterii de urgenta medicala....
3.1  RE: Egoism trimis de
( 3 aug 2010, 14:17:15
in sfarsit cineva care intelege. nu pot decat sa ma bucur ca exista totusi si OAMENI ADEVARATI.
4.   Si infatuare trimis de
( 3 aug 2010, 13:45:20
aaaa....si nu mai punem la socoteala ca tot romanu se pricepe in ale medicinii......si comenteaza aiurea.....
5.   3-4litri de sange.... pe dreaq trimis de
( 3 aug 2010, 14:01:17
un adult cu o greutate normala de 70-80 de kg are 5,6 litri de sange circulant, daca nenea ala spune ca i-au curs pe jos 3-4 litri era mort de mult prin exanghinare, nu mai are in stare sa dea interviu. cate prostii poate spune un om pe secunda... Doamne apara si pazeste! nu e de la coplata, e de la faptul ca asa is oamenii, se lovesc la degetul mic de la piciorul stang si hai repede la urgenta, si mai fac si taraboi ca ei sunt cea mai mare urgenta si nu cel incostient de pe pat, adus cu salvarea. si in plus medicii specialisti din spital gresesc prin faptul ca ii cheama pe oameni la consultatii de rutina, pe care le fac in timpul garzilorlor in unitatea de primiri urgente. asta este o greseala, zic eu, mare. pentru asta exista policlinica, nu au decat sa si le faca acolo. ca nici acolo nu incap la rand, asta e alta poveste. dar cert este ca, in proportie de 50% dintre cei care vin la spital, la urgenta, nu au nici o afectiune, doar pitici pe creier.
5.1  RE: 3-4litri de sange.... pe dreaq trimis de
( 3 aug 2010, 14:25:54
:)) Adevarat. Citeam razand articolul. "Am pierdut vo 3-4 litri...". Doar daca e bou. Oricum adevarul e undeva la mijloc. E un cerc vicios: oameni necivilizati-personal medical stresat care la randul lui raspunde cu aceeasi moneda-dezvinovatiri de ambele parti etc. Ne meritam soarta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei