Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 aug 2010 - Anul XV, nr. 180 (4471)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Monitorizaţi zi şi noapte

Contrabandiştii de ţigări din reţeaua lui „Ion Petrişor”, protagoniştii fără voie ai unui film în „regia” DIICOT

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gruparea de contrabandă cu ţigări în care 11 persoane au fost arestate, printre care şi capul reţelei, Paul Iova (48 ani), alias „Ion Petrişor”, interlopul bucureştean care muta coroana de aşa-zis rege al manelelor de pe capul lui Adi Minune pe cel al lui Nicolae Guţă, apare, ne-au mărturisit surse judiciare, într-un film realizat de procurorii DIICOT Suceava, cu contribuţia ofiţerilor de la Investigarea Fraudelor şi structurilor de filaj.

Principalii membri ai grupării au fost monitorizaţi 24 de ore din 24, pe mâna judecătorilor urmând să ajungă zeci de casete video şi fotografii cu transporturile de contrabandă cu ţigări făcute de suspecţi, precum şi mii de pagini cu transcrierile convorbirilor telefonice între aceştia, convorbiri interceptate de anchetatori.

Aproape de fiecare dată, în faţa maşinii sau maşinilor în care erau încărcate ţigările de contrabandă, de regulă două autoutilitare WV Transporter, mergea, la o distanţă de doi-trei kilometri, un alt autoturism, cu rol de antemergător, de a anunţa eventualele filtre ale poliţiei de pe traseu.

Lui Iova şi celorlalţi membri ai grupării, mulţi dintre ei în maşini luxoase de zeci de mii de euro, nici prin cap nu le trecea că poliţia ar putea fi chiar în spatele lor şi că le ştie fiecare mişcare.

Aveau staţii de emisie-recepţie, schimbau cartelele telefonice, îşi luau măsuri de contra filaj, alegeau periodic alte locaţii în care să depoziteze ţigările şi nu au bănuit nici o clipă că afacerea lor avea să falimenteze. Asta, până la sfârşitul săptămânii trecute, când o armată de oameni ai legii i-au săltat şi le-au dat toate planurile peste cap.     

 

„Ion Petrişor”, clientul de lux al contrabandiştilor suceveni

Paul Iova, alias „Ion Petrişor”, era practic cumpărătorul a mare parte dintre ţigările de contrabandă de pe raza judeţului Suceava, ţigări pe care le vindea, ulterior, pe piaţa neagră din Bucureşti.

Afacerea mergea atât de bine, iar „Petrişor” nu a dus niciodată lipsă de clienţi. Cum primea marfa de la Suceava, o vindea imediat unor terţe persoane.

Constantin Nistor, de 40 de ani, alias „Copilu”, din oraşul Vicovu de Sus, şi George Tărâţă, în vârstă de 37 de ani, zis „Cuşu”, din Vicovu de Jos, erau unii dintre principalii furnizori de tutun ucrainean pentru mahărul de la Bucureşti.

Cantităţi semnificative de ţigări aduse ilegal în ţară, peste fâşia verde, i-au vândut organizatorului „Miss Piranda” şi  Ghiocel Liviu Zabaţchi, de 42 de ani, şi Mihaela Butnăraşu, de 34 de ani, din municipiul Suceava, foşti soţ şi soţie.

Pe această filieră, au fost comercializate mii de baxuri de ţigări, afacerea fiind una cât se poate de profitabilă.

 

Urmăriţi şi cu telefoanele ascultate

Una dintre numeroasele operaţiuni de filaj şi interceptare s-a petrecut în ziua de 23 iunie a.c., când la ora 8:19, Paul Iova îl apelează pe Vasile Titi Ieremciuc, de 47 de ani, din Bălcăuţi, iar acesta din urmă îi comunică că are 20 de baxuri de ţigări „Plugaru”, pentru care vrea 3,05 lei la pachet.

Câteva minute mai târziu, Iova o sună pe mobil pe o anume Luiza, distribuitoare de ţigări, aceasta spunându-i că pe piaţa din Bucureşti, un pachet de „Plugaru” se vinde cu 4 lei.

Pentru a se asigura că e o afacere rentabilă, Iova o sună şi pe o femeie care vinde ţigări în piaţa Obor, iar aceasta îi confirmă că un pachet de „Plugaru” se dă cu 4 lei.

În minutele următoare, Iova şi Ieremciuc vorbesc de mai multe ori la telefon, bucureşteanul hotărând să cumpere zece baxuri de „Plugaru” şi şapte de „Viceroy” (n.r.-atâtea încăpeau în maşina cu care erau transportate ţigările).

Aflat la o pensiune din zona Rădăuţi, Iova porneşte la volanul unui Renault Megane, însoţit de doi „locotenenţi” de-ai lui spre Vicovu de Sus, oprind la locuinţa lui Ioan Parasca, din localitate.

În curtea unei case apropiate, se încărcau de zor ţigări de contrabandă într-o autoutilitară VW de culoare albă.Iova a plecat cu maşina din zonă, însă la câteva minute l-a sunat pe unul dintre şoferii săi, spunându-i să numere bine ţigările.

Revine după câteva minute cu un alt telefon şi îi dă indicaţii şoferului cum să încarce camioneta, care avea o podea falsă şi peste care erau puse mai multe materiale de construcţii.

La ora 10:42, „Ion Petrişor” este sunat de acelaşi şofer, care îi spune că a maşina a fost încărcată şi aşteaptă instrucţiuni cu privire la traseul care trebuie urmat.

În faţa autoutilitarei, mergeau ca antemergători Iova şi Parasca, primul cu Reanult Megane, al doilea cu Ford Focus.

În drum spre Bucureşti, Iova dă telefoane mai multor persoane cărora le distribuie ţigări, luând comenzi pentru vânzare.

Într-o staţie peco din localitatea Tişiţa (Vrancea), „Ion Petrişor” opreşte maşina şi merge la o altă autoutilitară, de culoare albastră, la volanul acesteia fiind fiul bucureşteanului, Fănel Iova (27 de ani).

La scurt timp, apare în staţia peco respectivă şi dubiţa albă încărcată cu ţigări. La volanul acesteia trece Fănel Iova şi pleacă spre Bucureşti, iar celălalt şofer  se urcă în autoutilitara albastră care porneşte spre Suceava.

La 19:13, Paul Iova îl sună din nou pe Vasile Titi Ieremciuc, cerându-i să mai facă rost de marfă pentru încă o maşină.    

 

„Cuşu” şi „Copilu”, bănuiţi de Iova că denunţau anumite transporturi la poliţie

Interesantă este şi transcrierea unei convorbiri telefonice între Paul Iova şi Mihaela Butnăraşu, din data de 5 mai a.c., la o zi după ce în zona Vicov s-au făcut mai multe percheziţii pentru depistarea unor contrabandişti.

Iova o întreabă pe suceveancă ce s-a întâmplat, iar femeia îi răspunde că nu ştie foarte multe, că a citit din presa locală despre acele descinderi.

Mihaela Butnăraşu i-a mai spus bucureşteanului că îi este frică să mai meargă la Vicovu de Sus, după ţigări, deşi preţul a mai scăzut, şi îl avertizează pe Iova să nu intre în vizorul filajului.

„Ion Petrişor” îi povesteşte cum la ultimul transport de 22 de baxuri, încărcat din Vicovu de Sus, a fost oprit de poliţie, la intrarea în Suceava, însă maşina era goală, pentru că el a fost deştept şi a mutat marfa în alta jeep, într-un Hyundai Santa Fe.

La un moment dat, cei doi vorbesc şi despre „Copilu” şi „Cuşu”, iar Iova îi spune Mihaelei Butnăraşu că are impresia că cei doi nu au fost încă săltaţi de poliţie întrucât denunţă alţi traficanţi de ţigări.

Iova lăsa să se înţeleagă că cei doi nu ar fi străini nici de mai multe transporturi de-ale lui interceptate de poliţie.

 

Îşi coordona afacerile prin telefon

În Bucureşti, transporturile de ţigări se opreau la un garaj de pe strada „Ilioara”, nr.15.  Aici, susţin anchetatorii, era descărcată marfa şi, la scurt timp, valorificată.

La 30 iunie a.c., de exemplu, ora 13:55, una dintre autoutilitarele cu care de regulă se transportau ţigările de contrabandă a ajuns la garajul respectiv.

La scurt timp, în zonă au apărut mai multe maşini, în care a fost reîncărcată marfa şi distribuită clienţilor care au cumpărat-o.

De cele mai multe ori, operaţiunile erau coordonate prin telefon de către Paul Iova, care le comunica „locotenenţilor” săi ce cantităţi vor fi livrate pe persoane şi sumele ce trebuiau încasate.

Într-una din convorbirile telefonice, Iova îi comunică unuia dintre oamenii săi de încredere că depozitul clandestin de pe „Ilioarei 15” trebuie schimbat, întrucât locaţia a fost deconspirată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contrabandiştii de ţigări din reţeaua lui „Ion Petrişor”, protagoniştii fără voie ai unui film în „regia” DIICOT.
 Vizualizări articol: 1532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 16 voturi
Contrabandiştii de ţigări din reţeaua lui „Ion Petrişor”, protagoniştii fără voie ai unui film în „regia” DIICOT4.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pt ziaristi trimis de
( 3 aug 2010, 12:44:25
bai astia, (ma scuzati de expresie), cei care va legati mereu de cocalarii care fac contrabanda cu tigari, mai lasati-i in pace, voua va convine poate sa cumparati un pachet de tigari de la magazin cu 10 lei sau mai mult, eu nu am banii dvs., desi sint si eu impotriva nerespectarii legii (dar totusi traim in romania, nu?!), caut de cativa ani un loc de munca legal, desi am studii (pe alea superioare nici nu le-am mai terminat, din lipsa de bani si din scarba, ca daca as lua licenta, ma c.c pe ea in tara asta de toata p..a), va rog eu (si nu sint singurul in situatia asta), lasati contrabandistii sa-si faca treaba, cu atat scrieti mai mult in presa, cu atat Melitia devine mai "vigilenta", plm, a ajuns in piata 5 lei un pachet de "Plugarul" din cauza voastra, as vrea sa va vad si pe voi, cand va dau astia afara, ce veti fuma?!
1.1  RE: Pt ziaristi trimis de
( 3 aug 2010, 14:51:51
Vezi? Din cauza asta esti un terminat cu facultatea lasata in plop: fiindca creierul tau nu reuseste sa fete mai mult decat aberatiile pe care le-ai scris si pe care le crezi, fara sa dedici 2 secunde pentru a gandi inainte. Boule..
1.2  RE: Pt ziaristi trimis de
( 3 aug 2010, 15:08:39
da cine te pune sa fumezi? ai tema acasa de la facultate? daca n-ai bani de tzigari ia coasa, mergi pe deal, taie niste iarba, usuc-o, ruleaz-o in hartie de ziar si spor la fumat. Succes!
1.3  RE: Pt ziaristi trimis de
( 3 aug 2010, 18:16:36
Dap TCHIO...si poate iarba aia de pe deal e mai buna decat Plugaru rusesc sau ce-o fi prin piata mica.
Cat despre domnu revoltat, domnule draga...daca nu-ti permiti un pachet normal de la chioscu' din coltu strazii asta e problema ta. Dar nu le lua apararea astora!
Tigarile de contrabanda nici macar nu sunt bune. Nu o zic din proprie experienta pentru ca nu sunt fumator, dar din auzite se pare ca asa e.
2.   Vrajeala trimis de
( 3 aug 2010, 16:25:18
parca vad peste o luna un articol in Monitorul ,,iova,copilu si cusu au fost eliberati ,,asa cum au mai fost si altii ce naiba traim in Romania nu?
3.   Mdaaaa!..... trimis de
( 3 aug 2010, 20:26:09
sergiu rusu a scris un articol,sau mai bine zis a transcris un raport al politiei pe care l-a publicat.ramane cum am zis ca e un gras prost disperat sa scrie orice se vinde.pupincuristule!
cat despre lepra aia care se autointituleaza "iisus" subscriu la ce au spus ceilalti comentatori.esti un ignorant cu pretentii de om inteligent care isi da cu parerea,cine dracu ti-o fi pus calculatorul la indemana ca trebuie sa citim toti ineptiile tale?dobitocule!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei