Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 iul 2010 - Anul XV, nr. 170 (4461)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul reia privatizări eşuate anterior, la unele companii după concedieri şi anulări de datorii

Joi, 22 Iulie 2010 (16:03:55)

Guvernul va relansa la privatizare companii ale Ministerului Economiei la care încercările de vânzare au eşuat, precum Avioane Craiova, Şantierul Naval Mangalia şi Cupru Min Abrud, operaţiune pentru care gradul de atractivitate al unor societăţi va fi ridicat prin concedieri şi anulări de datorii.

Pe lista companiilor pregătite spre a fi lansate din nou la privatizare au fost incluse Avioane Craiova (AVIO), Şantierul Naval Mangalia (STNM), Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Nouă, ISCIR-CERT, conform unui document oficial obţinut de MEDIAFAX.

După două tentative de privatizare a companiei Avioane Craiova, în 2008 şi 2009, Guvernul va iniţia o nouă încercare de vânzare a acţiunilor, atenţionând însă că este necesară rezolvarea unor probleme care au condus la eşuarea negocierilor anterioare, printre care reducerea numărului de salariaţi şi clarificarea situaţiilor litigioase, precum anularea obligaţiilor uzinei faţă de fosta Iugoslavie.

"Întrucât societatea se află într-o situaţie financiară critică din cauza volumului mare de datorii şi lipsei de comenzi, în vederea eficientizării activităţii în cel mai scurt timp se au în vedere orice alternative posibile pentru continuarea activităţii şi atragerea de investiţii, precum înfiinţarea unei societăţi cu capital mixt sau asocierea în participaţiune cu un investitor pe structura activelor productive ale Avioane Craiova. În vederea relării procesului de privatizare la Avioane Craiova, este necesară rezolvarea unor aspecte care au generat probleme pe parcursul negocierilor ulterioare şi care au condus la eşuarea acestora, cum ar fi reducerea numărului de salariaţi, clarificarea situaţiilor litigioase cu care se confruntă societatea, altele decât cele legate de datorii, precum anularea obligaţiilor faţă de fosta Iugoslavie în cadrul contractului YUROM, delocarea muniţiei", se arată în document.

O parte dintre aceste probleme sunt cuprinse în actualul program de restructurare a societăţii.

Sursa citată aminteşte că în 2009 au fost invitaţi potenţialii investitori să depună scrisori de interes şi relevă că au fost primite astfel de documente din partea Elbit Systems Israel, pentru crearea unei societăţi mixte cu Avioane Craiova, dar în condiţiile în care există o comandă fermă din partea Ministerului Apărării pentru 12 avioane IAR 99, şi a companiei INDES Aviation Anglia, pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinut de stat, împreună cu Aero Vodochody Cehia.

Ministerul Economiei deţine 80,9% din capitalul Avioane Craiova, societate care a încheiat anul trecut cu o pierdere de 19,4 milioane lei şi datorii de 49,2 milioane lei.

Pentru institutul de analize tehnice ISCIR-CERT, Guvernul a primit scrisori de intenţie pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni, aflat integral în proprietatea statului, din partea firmelor TUV SUD Central Eastern Europe (cu sediul în Cehia) şi Dekra Industrial (cu sediul în Franţa) şi pregăteşte o nouă încercare de privatizare, după ce la precedenta tentativă Comisia Europeană a cerut autorităţilor române să suspende vânzarea societăţilor comerciale din domeniul cercetării-dezvoltării, inclusiv a ISCIR-CERT, deoarece criteriile stabilite în legea de atunci indicau un ajutor de stat. În aceste condiţii, noua încercare de privatizare va fi iniţiată pe baza unei legi modificate.

ISCIR-CERT a încheiat anul 2009 cu un profit de 110.000 lei, fără datorii restante.

O nouă încercare de privatizare este prevăzută şi pentru Şantierul Naval Mangalia, considerându-se că înţelegerea de asociere cu firma Mangalia Naval Systems, încheiată în 2008, nu a avut efecte benefice.

În cadrul acestui contract privind reparaţia şi construcţia de nave civile şi militare, societatea participă cu aport în natură (clădiri şi terenuri), iar asociatul trebuie să investească 10,2 milioane euro. Durata contractului de asociere este de trei ani.

"Până în prezent, din activitatea de asociere au rezultat pierderi care îngreunează şi mai mult situaţia societăţii, aceasta participând cu o cotă de 49% la profitul/pierderea obţinută din asociere", se arată în document.

Şantierul Naval Mangalia, la care statul deţine tot pachetul de acţiuni, a încheiat anul trecut cu o pierdere de 2,5 milioane lei şi datorii de 14,4 milioane lei, dintre care 12,7 milioane lei la bugetul de stat.

Cupru Min Abrud a fost lansată de două ori la privatizare pe parcursul anului 2008, dar tot fără succes, iar Guvernul este presat să găsească o soluţie pentru a evita închiderea unităţii.

"Societea execută în prezent lucrări de extracţie şi preparare la o capacitate de 1,5 tone minereu extras şi prelucrat pe an. La această capacitate, societatea poate funcţiona pe o perioadă de maxim 1,5 ani, perioadă de timp în care este necesară luarea unei decizii pentru continuarea activităţii în condiţii de retehnologizare sau închiderea activităţii", se arată în document.

Cupru Min este controlată în totalitate de Ministerul Economiei şi a înregistrat la 31 mai 2010 o pierdere de 2,57 milioane lei şi datorii de 64,8 milioane lei, din care 61,5 milioane lei către Electrica, cu grafic de eşalonare, şi 1,88 milioane lei la bugetul de stat.

Necesarul de investiţii pentru retehnologizare este de 78 milioane euro, fonduri de care unitatea nu dispune.

În cursul anului 2010, la Ministerul Economiei au fost înregistrate, conform sursei citate, două scrisori de intenţie din partea firmei Minerals and Metals Group Australia, interesată de concesionarea, achiziţionarea, dezvoltarea şi operarea minelor de cupru de la Roşia Poieni, şi firmei Barrick Gold Corporation Romania, interesată de achiziţionarea Cupru Min Abrud.

"Având în vedere situaţia actuală a societăţii, piaţa cuprului şi prognoza acesteia, există perspective de viabilizare a activităţii miniere într-o perioadă de circa trei ani, prin realizarea programului de investiţii, dar şi prin ştergerea din datoria istorică de 61,7 milioane lei, a penalităţilor de întârziere de 42,9 milioane lei şi a majorărilor de tarif în valoare de 12,5 milioane lei, către Electrica Transilvania Sud Braşov", este strategia formulată în document.

Moldomin Moldova Nouă a încheiat, în 2007, un contract de cooperare pentru activităţi miniere cu consorţiul format din Energo Mineral, Cuprom şi Ipronef, dar contractul a fost reziliat un an mai târziu pentru neonorarea unor obligaţii. În prezent, compania înregistrează o situaţie financiară dificilă, cu datorii bugetare restante de peste 250 milioane lei şi toate activele sechestrate de ANAF, AVAS şi primărie.

Documentul citat relevă că Guvernul a primit o scrisoare de intenţie din partea firmei ucrainiene "Uzina de procesare a metalelor neferoase Artemovsk", prin care aceasta îşi exprimă interesul de a examina posibilitatea colaborării cu partea română în privinţa extragerii şi preparării minereurilor de cupru din zăcământul Moldova Nouă.

"Pentru o analiză detaliată a posibilităţilor de cooperare cu partea română, investitorul consideră că trebuie să examineze materialele explorărilor geologice, să estimeze situaţia economico-financiară a societăţii, precum şi starea bazei tehnico-materiale de producţie", potrivit documentului.

Procedurile de privatizare ar putea fi reluate cu exceptarea de la interdicţia impusă de Guvern pentru acest an privind încheierea contractelor de publicitate de către ministere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul reia privatizări eşuate anterior, la unele companii după concedieri şi anulări de datorii.
 Vizualizări articol: 450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul reia privatizări eşuate anterior, la unele companii după concedieri şi anulări de datorii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei