Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 apr 2010 - Anul XV, nr. 98 (4389)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BRD: Majorarea taxelor e foarte probabilă în 2011; politicul şi societatea refuză tăierea costurilor

Joi, 29 Aprilie 2010 (13:50:16)

Probabilitatea majorării taxelor în 2011 este ridicată, în condiţiile în care România ar trebui să implementeze consolidarea fiscală până în 2012, iar reducerea cheltuielilor publice este puternic contestată atât de Parlament, cât şi de societate, consideră analiştii BRD.

"Consolidarea fiscală rămâne un deziderat atât timp cât guvernul român nu va îmbunătăţi colectarea taxelor. (...) Măsurile concrete pentru limitarea cheltuielilor publice întâmpină o opoziţie puternică atât în Parlament, cât şi pe străzi. Cel mai probabil abordarea actuală orientată pe cheltuieli va fi înlocuită, posibil în 2011, cu o orientare spre venituri şi majorări de taxe", se arată într-un raport al BRD.

Analiştii notează că toate statele europene care au apelat la ajutorul FMI, respectiv Islanda, Ungaria, Letonia, Ucraina, Belarus şi Serbia, au luat în considerare consolidarea regimurilor fiscale prin majorarea taxelor, dar răspunsul politic a fost diferit.

"Revenirea la o poziţie echilibrată până în 2012 va fi o sarcină dificilă şi sensibilă din punct de vedere social. Deşi previziunile FMI indică o reducere a cheltuielilor de la 40% din PIB la 34% din PIB în 2012, credem că o asemenea ajustare este dificil de implementat. (...) Anticipăm că Guvernul va urmări o abordare mult mai uşoară prin intermediul majorării veniturilor şi taxelor", potrivit raportului citat.

Analiştii consideră că Guvernul va lua mai mult în considerare, în 2011, renunţarea la regiumul de impozitare unică şi revenirea la un sistem de taxare progresiv, în timp ce economia îşi va reveni.

O altă opţiune este majorarea taxei unice, dar aceasta nu va face diferenţe între persoanele cu venituri ridicate şi cele cu venituri scăzute, iar alternativa de creştere a TVA, deşi pare a fi cea mai eficientă opţiune la o primă analiză, în realitate va susţine evaziunea fiscală, cu efecte grave asupra colectării taxelor, potrivit BRD.

"Anul 2010 rămâne unul dificil şi turbulent. Răspunsul autorităţilor este crucial în 2010 pentru mai multe variabile printre care şomajul şi încrederea consumatorilor, creşterea economică, trendul de dezinflaţie, consolidarea fiscală şi datoria publică, percepţia investitorilor, traiectoria cursului de schimb leu/euro, intermedierea financiară", se mai spune în raport.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat miercuri că nu este adeptul vreunei majorări de taxe, care ar înrăutăţi situaţia economiei, aflate încă în recesiune, soluţia pentru reducerea deficitului fiind diminuarea cheltuielilor sociale şi curente şi alocarea de bani pentru investiţii.

"Dimpotrivă, considerăm că într-o perioadă de activitate economică slabă, încă de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenită. Părerea mea este că ar înrăutăţi situaţia, dar nici (nu pot, n.r.) să spun că putem să rămânem aşa, cu presiuni sociale şi politice, de cheltuieli bugetare mari, care - repet - merg spre 40%, uneori chiar mai mult, şi cu venituri care nu pot să fie mai mari de 30-31% din PIB", a completat Isărescu.

În acest context, guvernatorul apreciază că este momentul de a se adopta o decizie într-un sens sau altul, aşa cum au făcut şi state din jurul României, pe care nu le-a nominalizat.

"Decizia cea mai bună este să punem în practică prevederile acordului cu FMI. Să facem economii pe partea de cheltuieli sociale, pe partea de cheltuieli curente ale statului, economii de toate felurile se pot face acolo, şi banii astfel economisiţi să-i folosim pe cheltuieli de capital, care crează locuri de muncă şi în ultimă instanţă vor îmbunătăţi atât situaţia colectării cât şi cheltuielile sociale", a explicat Isărescu.

Analiştii BRD notează că economia României va ieşi din recesiune în timpul celui de-al doilea semestru din acest an, dar revenirea va fi fragilă.

"Încrederea scăzută a consumatorilor afectează perspectivele revenirii consumului, în contextul în care restructurarea sectorului public rămâne un plan care trebuie implementat. Ca urmare, sectoarele orientate spre piaţa locală, precum retailul şi construcţiile, nu vor avea combustibil pentru a ieşi la suprafaţă în 2010", se arată într-un raport al BRD.

Analiştii notează că BNR a observat în 2009 oportunitatea privind exporturile şi a "îmbrăţişat" o politică privind un leu depreciat pentru a dezvolta un nou model de creştere economică, bazat pe exporturi.

"Investiţiile în capacitatea de export ar trebui să susţină creşterea economică în acest an şi mai încolo în contextul în care preţurile reduse ale activelor, forţei de muncă şi leul slab vor reprezenta un ajutor", se mai spune în raportul BRD.

În ceea ce priveşte importurile, BRD anticipează ca acestea să revină pe creştere în 2010, în condiţiile în care exporturile şi investiţiile vor aduce cu sine o revenire a exporturilor, întrucât ecoomia nu este suficient restructurată, iar oferta este insuficientă.

Totuşi, analiştii arată că România nu îşi poate schimba spectaculos modelul de creştere economică şi nu poate deveni un exportator net într-un orizont de timp apropiat.

BRD anticipează că deficitul de cont curent va urca de la 4,4% din PIB anul trecut la circa 6% din PIB în 2010.

"Una peste alta, ne-am redus estimările privind creşterea PIB în 2010 de la 1,5% la 1%, bazându-ne pe datele statistice revizuite pentru 2009 şi a datelor sub aşteptări de la începutul acestui an", se arată în raportul BRD.

Economistul-şef al BRD, Florian Libocor, a afirmat, marţi că banca urmează să modifice în următoarele două săptămâni prognoza privind avansul PIB, menţionând că economia României va creşte în acest an cu cel mult 0,9%-1,1%.

BRD anticipează că avansul economic se va accelare anul viitor la 3% şi la 3,5% în 2012, în contextul în care industria va susţine ieşirea din recesiune pe fondul cererii externe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BRD: Majorarea taxelor e foarte probabilă în 2011; politicul şi societatea refuză tăierea costurilor.
 Vizualizări articol: 650 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BRD: Majorarea taxelor e foarte probabilă în 2011; politicul şi societatea refuză tăierea costurilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei