Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 apr 2010 - Anul XV, nr. 91 (4382)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele se bucură de imunitate pe durata mandatului - Proiect Constituţie

Miercuri, 21 Aprilie 2010 (19:58:26)

Proiectul de modificare a Constituţiei prevede că şeful statului se bucură de imunitate pe durata exercitării mandatului, precizarea referitoare la durata imunităţii fiind elementul de noutate, alături de eliminarea trimiterii la imunitatea pentru opiniile politice.

"Pe durata exercitării mandatului, preşedintele României se bucură de imunitate", se arată în proiectul de modificare a Legii fundamentale, la articolul 84, alineatul 2, referitor la imunităţi şi incompatibilităţi în cazul şefului statului.

În forma actuală a Constituţiei, alineatul 2 al articoluluii 84, prevede: "Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător".

Alineatul 1 al articolului 72 din actuala Constituţie prevede că "deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului".

Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, de la Guvern, propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei, pe care a trimis-o, "în calitate de iniţiator al revizuirii" Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmând să o înainteze Parlamentului, a informat Preşedinţia.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a primit miercuri, 21 aprilie a.c., propunerea Guvernului de iniţiere a revizuirii Constituţiei, însoţită de Proiectul de lege şi expunerea de motive. Tot astăzi, preşedintele României, în temeiul art. 150 alin. (1) din Constituţie, în calitate de iniţiator al revizuirii Constituţiei, a transmis spre avizare Consiliului Legislativ textul proiectului de lege privind modificarea Constituţiei României, urmând ca după primirea avizului să înainteze Parlamentului proiectul de revizuire şi avizul Consiliului Legislativ", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Miercuri, Guvernul a decis să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui României, cu propunerea de constituire a unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, a anunţat premierul Emil Boc.

Guvernul a decis să impună Parlamentului un termen maxim, de cel mult zece zile, în care trebuie să aprobe sau să respingă lista Cabinetului propus şi programul de guvernare, termen peste care se consideră că acest candidat este respins, iar şeful statului nominalizează un alt prim-ministru.

De asemenea, procedura parlamentară de suspendare a preşedintelui va înceta în cazul în care avizul Curţii Constituţionale relevă că şeful statului nu a încălcat Constituţia, iar Parlamentul poate fi dizolvat dacă respinge două solicitări de învestitură într-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca în prezent.

Parlamentul a adoptat, marţi, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei comune de revizuire a Constituţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele se bucură de imunitate pe durata mandatului - Proiect Constituţie.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Preşedintele se bucură de imunitate pe durata mandatului - Proiect Constituţie1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce? trimis de
(22 apr 2010, 13:12:48
De ce o persoana aleasa, nu pogorata din ceruri, sa se bucure de alte drepturi fata de cei ce-au ales-o??? Asta-i democratia spre care-au nazuit romanii in Decembrie '89, democratia lui "Va ia mama d.r.a.c.u.l.u.i. daca nu ma considerati preasusul vostru!"? Nu ne-a ajuns cu europarlamentari semidocti sau analfabeti, nu ne-ajunge etalarea lingusirii si a obedientei ca "semn al ospitalitatii" si cu manifestarile socante ale dovezii de putere la orice nivel? Au ajuns privilegiatii noii puteri sa ne sfideze inclusiv prin tinuta indecenta, apropo de egarii ministrei Elena Udrea la INTALNIREA OFICIALA A PRESEDINTELUI ROMANIEI CU GUVERNUL TARII, LA PALATUL PREZIDENTIAL! (de ce, ca sa-i vada cineva bucutele?) si tot nu se opresc in a forta limitele bunei cuviinte si a minimului respect fata de alegatori? Acum ajunge dl Boc sa fie si creatorul unui alt dumnezeu al romanilor?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei